Σώζονται 212 επεισόδια της Λιλιπούπολης

Σώζονται 212 επεισόδια της Λιλιπούπολης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενας αληθινός θησαυρός στο Αρχείο της ΕΡΤ.

10 Φεβρουαρίου 2022

Λοιπόν, η είδηση είναι εξαιρετική και μας έρχεται από τον Διευθυντή του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλη Αλεξόπουλο. Υπάρχουν ψηφιοποιημένα και σώζονται, ακέραια, συνολικά 212 επεισόδια της περίφημης ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδω Λιλιπούπολη». Δηλαδή πάρα πολλά. Αυτά τα επεισόδια, για ευνόητους λόγους, δεν υπάρχουν κάπου αναρτημένα αλλά παραμένουν στο Αρχείο χρησιμοποιούνται από την ίδια την ΕΡΤ. Και δίνονται, όταν δίνονται, για μη εμπορικούς σκοπούς (παράδειγμα: εκπαιδευτικούς).

Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα επεισόδια που είχανε μεταδοθεί συνολικά, ο Γιώργος Αλλαμανής κάνει ενδελεχή έρευνα και μάλιστα, φέτος, θα βγάλει κι ένα βιβλίο για τη Λιλιπούπολη

Σχετικά με τα επεισόδια του «Εδω Λιλιπούπολη» έχει γράψει ο Σιδερής Πρίντεζης

Τα πρώτα επεισόδια είναι ημίωρα. Από το καλοκαίρι του 1978 τα επεισόδια γίνονται, κατά μέσο όρο, δεκαπεντάλεπτα. Αρκετά έχουν αρχικές ημερομηνίες μετάδοσης στους φθινοπωρινούς μήνες του 1977. Λόγω αναβολών όμως, αυτές διαγράφονταν και ορίζονταν νέες ημερομηνίες μέχρι να φτάσουμε στην οριστική μετάδοσή τους στα τέλη του 1977 ή τις αρχές του 1978. Υπάρχει επεισόδιο που αναφέρεται ως «πρώτο επεισόδιο» με ημερομηνία 5/9/1977. Όμως τότε, το Τρίτο Πρόγραμμα ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα.
Το νέο Τρίτο Πρόγραμμα με εκπομπές από το πρωί ξεκίνησε -σύμφωνα με το ιστορικό ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό της ΕΡΤ «Ραδιοτηλεόραση»- μια ημέρα πριν την έναρξη της «Λιλιπούπολης», στις 18/12/1977. Άλλωστε και η ημερομηνία που υπάρχει στην ταινία με το επεισόδιο που φέρει τον τίτλο «Η πρώτη μέρα του ραδιοφωνικού σταθμού» είναι η 19η Δεκεμβρίου 1977. Επίσης, στο πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο του 1980 αναφέρεται καθαρά ότι «Δυο χρόνια κλείνει η εκπομπή». Τελευταία φορά που αναγράφεται η «Λιλιπούπολη» στο πρόγραμμα του Τρίτου στη «Ραδιοτηλεόραση» είναι στις 16/5/1980. Σε όλο αυτό το διάστημα η παρουσία της «Λιλιπούπολης» με νέα επεισόδια δεν είναι συνεχής. Υπάρχουν διαστήματα με επαναλήψεις, αλλά και περίοδοι που δε μεταδίδεται για διάφορους λόγους (π.χ. εξαιτίας της μεγάλης απεργίας των ηθοποιών την άνοιξη του 1978).