Συγκρίνουμε τα βραχέα με το internet (και βρίσκουμε τα βραχέα καλύτερα)

Συγκρίνουμε τα βραχέα με το internet (και βρίσκουμε τα βραχέα καλύτερα)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνολικά 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα κύματα, ενώ στην Ευρώπη, μόνο 5 χώρες δεν έχουν εκπομπή...

13 Φεβρουαρίου 2022

Μία σύγκριση με αφορμή την απόφαση της ΕΡΤ να καταργήσει τα βραχέα κύματα με τα, αστεία, επιχειρήματα ότι 1ον) η «Φωνή της Ελλάδας» θα μπορεί να ακούγεται πλέον μέσω ίντερνετ και, 2ον), πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα.

▶ Προσβασιμότητα ακροατών

● Βραχέα. Πολύ εύκολα με ένα απλό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει λήψη σε όλη τη Γη.

● Ιντερνετ. Σύμφωνα με τον χάρτη της Google η φτώχεια και η χρήση του διαδικτύου σχετίζονται αντιστρόφως. Η ίδια η Google λέει ότι μόλις το 30% του πληθυσμού της Γης κάνει χρήση του ίντερνετ.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο προσβάσιμα σε όλη τη Γη

▶ Λογοκρισία

● Βραχέα. Η λογοκρισία του ραδιοφώνου βραχέων είναι ανέφικτη.

● Ιντερνετ. Το διαδίκτυο υπόκειται συχνά σε πλήρη αποκλεισμό, σε πολλές χώρες του κόσμου. Γίνονται συζητήσεις για καθολικό αποκλεισμό ή για έλεγχο των πληροφοριών στο 99% στις χώρες Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαλδίβες, Κίνα και Βιρμανία. Μπορεί να είναι προβληματικές σε πολίτευμα χώρες αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις χωρών με διαθέσεις λογοκρισίας που αποκλείουν τα κοινωνικά δίκτυα.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα υπερτερούν καθολικά.

▶ Κόστος ακρόασης

● Βραχέα. Χρειάζεται μόνο ένα απλό φορητό ραδιόφωνο της τάξης των 10-30 ευρώ.

● Ιντερνετ. Χρειάζεται pc ή laptop ή smartphone τα οποία έχουν κόστος αγοράς, σύνδεσης, κόστος Mb για τα κινητά. Το εύρος του κόστους είναι πολύ μεγάλο ανάλογα τον εξοπλισμό. Κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο φθηνά στον ακροατή.

▶Διείσδυση στον πληθυσμό

● Βραχέα. Το ραδιόφωνο των βραχέων λειτουργεί παντού στον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο διαδίκτυο ή να υπάρχει λήψη από δορυφόρο ή ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα για να λαμβάνετε μεταδόσεις. Ακόμα και στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου, θα βρείτε ραδιόφωνα και μπαταρίες.

● Ιντερνετ. Χρειάζεται εξοπλισμός, πρόσβαση στο ίντερνετ και τεχνολογία που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στον μέσο και πάνω καταναλωτή.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διείσδυση.

▶ Ποιότητα λήψης

● Βραχέα. Χαμηλή στα αναλογικά συστήματα, υψηλή ποιότητα με τη χρήση DRM μεταδόσεων.

● Ιντερνετ. Υψηλή ποιότητα μετάδοσης η οποία μπορεί να είναι προβληματική αν η ταχύτητα λήψης δεδομένων που έχει ο χρήστης είναι περιορισμένη.

■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία. Και τα δύο μπορούν να έχουν χαμηλή και υψηλή ποιότητα.

▶ Εκτακτες ανάγκες

● Βραχέα. Το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σε καταστάσεις καταστροφών σε τεράστιες περιοχές, που περιλαμβάνουν ωκεανούς και ηπείρους.

● Ιντερνετ. Με το δεδομένο μιας καταστροφής μεγάλου επίπεδου, το διαδίκτυο όπως και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα λειτουργεί κάτι το οποίο καθιστά το ίντερνετ μη προσβάσιμο.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι ο απόλυτος νικητής στις έκτακτες ανάγκες.

▶ Ενημέρωση απόδημου πληθυσμού

● Βραχέα. Καθώς έχουμε τρεις γενιές αποδήμων πλέον, η πρώτη γενιά δεν κάνει σχεδόν καθόλου χρήση τεχνολογίας και συνεπώς ακούν από το ραδιόφωνο. Η δεύτερη γενιά είναι ανάμεικτη, ενώ η 3η δεν ακούει από το ραδιόφωνο.

● Ιντερνετ. Εδώ ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο από ό,τι στα βραχέα.

■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

▶ Ενημέρωση ναυτικών

● Βραχέα. Πλήρης κάλυψη των ωκεανών με ένα απλό ραδιόφωνο. Είδαμε άλλωστε παλιότερες και τωρινές ανακοινώσεις από τα σωματεία των ναυτικών που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα των βραχέων.

● Ιντερνετ. Η Φωνή της Ελλάδας δεν φτάνει στον Ελληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα web έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι προσβάσιμα και δωρεάν.

▶ Γενικό συμπέρασμα

Τα βραχέα είναι πιο εύκολα στη χρήση, πιο φθηνά, πιο προσβάσιμα, δεν λογοκρίνονται, ενημερώνουν τον απόδημο ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η εκπομπή στα βραχέα προσθέτει κύρος για την ΕΡΤ καθώς είναι το μοναδικό ΜΜΕ της Ελλάδας που εκπέμπει στα βραχέα και συμμετέχει στις 72 χώρες παγκοσμίως που εκπέμπουν στα βραχέα.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν;

Από γράμμα αναγνώστη στην Εφημερίδα των Συντακτών