Ενώ η ΕΡΤ κλείνει τα βραχέα της, το BBC τα επαναφέρει λόγω Ουκρανίας

Ενώ η ΕΡΤ κλείνει τα βραχέα της, το BBC τα επαναφέρει λόγω Ουκρανίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε αντίθετους δρόμους η ελληνική και η βρετανική δημόσια ραδιοφωνία.

04 Μαρτίου 2022

Ως γνωστόν η ΕΡΤ ετοιμάζεται στο τέλος του μήνα να τερματίσει τη λειτουργία της μέσα από τα βραχέα, διακόπτοντας την αναλογική μετάδοση της Φωνής της Ελλάδας από το κέντρο εκπομπής της Αυλίδας. Μάλιστα, η δημόσια τηλεόραση μέσα από κείμενο του διευθυντή του τομέα απόδημου ελληνισμού, Κώστα Μαχαίρα, υποστήριξε πως οι Έλληνες ομογενείς «δεν χρειάζονται τα βραχέα», προκρίνοντας ως λύση την ακρόαση μέσω internet, δορυφόρου ή υβριδικής τηλεόρασης.

Μερικές ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου, όμως, ένας άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το BBC, στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Guardian, ο οργανισμός λίγες ώρες πριν λογοκριθεί διαδικτυακά από τη ρωσική κυβέρνηση, αποφάσισε να επαναλειτουργήσει στα βραχέα, 14 χρόνια μετά τον τερματισμό τους στην Ευρώπη. Η διεθνής υπηρεσία του BBC ακούγεται στην Ουκρανία και μέρος της Ρωσίας στους 15.735 kHz από τις 6 έως τις 8 το βράδυ και από τους 5.875 kHz από τα μεσάνυχτα έως τις 2 τη νύχτα, ώρες Ουκρανίας, με ειδήσεις στα αγγλικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian «τα βραχέα μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις και λαμβάνονται από φορητά ραδιόφωνα, γεγονός που τα αναδεικνύει ως την καλύτερη μέθοδο (σ.σ. για έναν ραδιοσταθμό) για να «τραβήξει» ακροατές από εμπόλεμες ζώνες».