Τα μέσα της ΕΡΤ τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας

Τα μέσα της ΕΡΤ τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με πληθώρα ειδικών εκπομπών και ταινιών, από την Καθαρή Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα.

07 Μαρτίου 2022

ΕΡΤ2

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

22.15 «Όνειρα σε ψηλοτάκουνες γόβες» (Dumplin')
Κομεντί βασισμένη στο ομότιτλο εφηβικό best-seller της Τζούλι Μέρφι. Η ευτραφής έφηβη κόρη μιας πάλαι ποτέ νικήτριας καλλιστείων, κάνει τη δική της επανάσταση για να διαμαρτυρηθεί για τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, δηλώνοντας συμμετοχή στα τοπικά καλλιστεία μαζί με τις αντισυμβατικές φίλες της και με τη βοήθεια μιας παρέας από συνειδητοποιημένες τρανς. Με τη ματιά της Αν Φλέτσερ και τις Τζένιφερ Άνιστον και Ντανιέλ Μακντόναλντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ταινία ξεκινά ως προσωπική επανάσταση όμως μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ισορροπεί ανάμεσα στα στερεότυπα και όλα εκείνα τα στοιχεία που τα καταρρίπτουν. Είναι μια διαδρομή που περιλαμβάνει πολλές λοξές ματιές, αρκετά ψέματα, μπόλικες παρεξηγήσεις και άφθονο glitter. Τα έξι νέα - γραμμένα για την ταινία - τραγούδια της Ντόλι Πάρτον ακούγονται απνευστί!

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

08.30 «Μπριζίτ Μπαρντό - Ο όρκος στα ζώα» (Bardot, rebel with a cause) - Α' μετάδοση
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2019. Το 1973, στο απόγειο της δόξας της, η Μπριζίτ Μπαρντό εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν αγώνα: την προστασία των ζώων. Ένα ντοκιμαντέρ που ανατρέχει στην καριέρα της διάσημης ηθοποιού η οποία έφερε επανάσταση στην εικόνα της γυναίκας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις. Για πρώτη φορά, η ίδια η Μπριζίτ Μπαρντό μιλά γι’ αυτή τη συναρπαστική αλλά γεμάτη δοκιμασίες αφοσίωσή της στον αγώνα για την προστασία των ζώων, ο οποίος παραμένει πάντα επίκαιρος.

09.30 «Οι μάχες της Κοκό Σανέλ» (Les guerres de Coco Chanel) - Α' μετάδοση
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2018. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα: της Κοκό Σανέλ. Χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες για να γίνει, από μικρή ορφανή υπηρέτρια, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας που τιμούν παγκοσμίως. Μάχη ενάντια στην κοινωνική τάξη, ενάντια στις συμβάσεις, ενάντια στους άνδρες, ενάντια στους τραπεζίτες, αλλά και ενάντια στους συγχρόνους της. Μάχη ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δανείστηκε από τους άνδρες χρήματα, αλλά και το στυλ τους και αγωνίστηκε σκληρά για να δημιουργήσει κάτι που θα ήταν μόνο δικό της, τον Οίκο Chanel, αλλά και για να μείνει στην Ιστορία.

10.30 «Φάκελος: Διατροφή με τη Νίκι Μάλερ» (The food files)
Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ (National Geographic) 2012-2015. Η λάτρις του φαγητού και γκουρού της υγείας Νίκι Μάλερ διερευνά τα πραγματικά οφέλη για την υγεία, αλλά και τους κινδύνους από τις αγαπημένες μας τροφές, αναζητώντας τις ρίζες κάθε τροφίμου και διαλύοντας πολλούς μύθους γύρω από τη διατροφή.

13.00 «Κυψέλη»
Η δίωρη καθημερινή εκπομπή της ΕΡΤ2 θα είναι προσαρμοσμένη στο πνεύμα της ημέρας.

16.00 «Διαχωρίζοντας τους αιθέρες» (From one sky to another / Dorine, d' un ciel a l' autre)
Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2018. Η πρώτη στον κόσμο γυναίκα πιλότος με αναπηρία, η Dorine Bourneton, πετά σε περιοχές όπου το αεροπλάνο είναι συνώνυμο με διαδρομές πέρα της πεπατημένης.

17.00 «Η Μαρία Κάλας εξομολογείται» (Maria by Calas)
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2017. Μια παντοδύναμη γυναίκα, με πειθαρχία στην καριέρα της, πάθος στη ζωή της και μια καλά κρυμμένη ευάλωτη πλευρά. Σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, η Μαρία Κάλλας μιλάει για τον εαυτό της μέσα από συνεντεύξεις της και αποκαλύπτεται μέσα από σπάνιες επιστολές που είχε στείλει στην οικογένεια, στους φίλους της, στον πρώτο της σύζυγο και στον Αριστοτέλη Ωνάση. O σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Τομ Βολφ, αξιοποιεί επιστολές της Κάλλας, την προσωπική αλληλογραφία της με συγγενείς και φίλους, με τη φωνή μιας ηθοποιού που όχι μόνο την έχει υποδυθεί, αλλά έχει και το σθένος να την ενσαρκώσει, τη Φανί Αρντάν. Από εκεί ξεπηδά η προσωπικότητα της γυναίκας, οι ιστορίες, οι συγκρούσεις, η θλίψη αλλά κι όλη η ικανοποίηση και η χαρά, ενωμένες μ' ένα εξαιρετικό μοντάζ που κρατά την ταινία σε αλέγκρο ρυθμό.

19.00 «Μια ημέρα για όλο τον κόσμο - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»
Το ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, τον σεβασμό. Που έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Ενταγμένες σ’ ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες. Γυναίκες που φωτίζουν τον δρόμο και για τις υπόλοιπες. Που τους δείχνουν όχι μόνο πως τελικά υπάρχει τρόπος. Αλλά και πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, η Μαρία έκλαιγε. Μέχρι που η κόρη της έγινε 15 χρόνων - όσο ήταν η ίδια όταν ο αυστηρός πατέρας της την υποχρέωσε να «νοικοκυρευτεί», εγκαταλείποντας τη μαθητική ζωή– και την παρότρυνε να πάει μαζί της στο σχολείο. Το απωθημένο έγινε δύναμη. Κι όχι μόνο τελείωσε το σχολείο αλλά πέρασε και στο πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε με τα κοινά, έγινε επιχειρηματίας. Αυτονομήθηκε. Η ζωή της βρήκε επιτέλους νόημα. Το «κλειδί» της μόρφωσης, άνοιξε πολλές πόρτες και στην εξαιρετικά επιτυχημένη σήμερα δικηγόρο, Μίνα. «Η μόνη ελευθερία είναι στα Γράμματα», έλεγε στην ίδια και στην αδελφή της η μάνα τους όταν ήταν παιδιά - κι ας μην είχε η ίδια μορφωθεί. Μέσα από μία διαδρομή με πολλούς σκοπέλους, η Μίνα κατάφερε να υπερνικήσει την αμφισβήτηση των ανδρών συναδέλφων της, να οικοδομήσει μία καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. «Όταν φτάνεις σ’ ένα σημείο, στέλνεις το ασανσέρ κάτω και δίνεις στις φωνές των καταπιεσμένων τον χώρο που τους αναλογεί, δίνεις το χέρι σου να βοηθήσεις τις αδελφές σου. Κι αν δεν το κάνεις, σε τίποτα δεν συνεισέφερε η πορεία σου στην κοινωνία, είσαι μηδενικής αξίας για τους άλλους», το μότο της.

20.00 «Τα όνειρα που γίνανε ζωή»
Επεισόδιο: «Η γυναίκα πλάι μας»
Ντοκιμαντέρ παραγωγής 2003. Οι μακροχρόνιες προσπάθειες των γυναικών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, συνάντησαν την αντίσταση του κράτους, των εργοδοτών αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους. Η καταπίεση της γυναίκας οδήγησε σε εξεγέρσεις εργατριών και στο δυναμικό φεμινιστικό κίνημα. Η σταδιακή ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των εργαζομένων γυναικών έχει οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας με μεγάλα οφέλη για την κοινωνία. Σκηνοθεσία-σενάριο: Διονύσης Γρηγοράτος.

20.30 «Μονόγραμμα»
«Κική Δημουλά (1931-2020)» (ποιήτρια, ακαδημαϊκός).
Η Κική Δημουλά είναι από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Συγκινεί και απογειώνει με το ποιητικό της έργο, βασισμένο στην προσωπική της αισθητική για τη γλώσσα και την αντίληψή της για τη ζωή και τα πράγματα. Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, ξεκινώντας από επιδράσεις από την καβαφική ποίηση. Ο προβληματισμός της, σαφώς προσανατολισμένος προς τη δυτική φιλοσοφία της ύπαρξης, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτηση της ποιήτριας για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Η ποιητική διαδρομή της Κικής Δημουλά είναι πολυσήμαντη κι ασφαλώς μοναδική. Έχει τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature), καθώς και με το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2002 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Λογοτεχνίας / Ποίησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει ξεχωριστή θέση και το έργο της γίνεται κτήμα όλων των λαών με τις μεταφράσεις στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, πολωνικά, βουλγαρικά, γερμανικά και σουηδικά. Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης. Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη.

21.00 «Με τα μάτια της Τερέζας» (La otra Mirada)
Δραματική σειρά εποχής, παραγωγής Ισπανίας 2018. Η σειρά αποτελεί φόρο τιμής στον θεσμό της εκπαίδευσης μέσα από τα μάτια γυναικών. Μας μεταφέρει στο κλίμα μιας άλλης εποχής, όπου ώριμες και αποφασιστικές γυναίκες βρίσκονται δίπλα σε κοπέλες γεμάτες αυταπάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προκλήσεις πολύ σύγχρονες.

22.15 «Η αρχή της ισότητας» (On the Basis of Sex)
Βιογραφικό κοινωνικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2018. Η σκηνοθέτιδα Μίμι Λέντερ φέρνει στην οθόνη τη βιογραφία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που αποδεικνύει ότι η Γκίνσμπεργκ έγραψε ιστορία από όταν ήταν φοιτήτρια στη νομική σχολή του Harvard μέχρι την περίφημη ρατσιστική υπόθεση - ορόσημο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Η.Π.Α στην οποία υπερασπίστηκε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον εργασιακό στίβο. Στα ταραγμένα ’60s η δικηγόρος στάθηκε απέναντι και πολέμησε τους κανονισμούς που νομιμοποιούσαν προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους για τις γυναίκες και περιόριζαν θεαματικά τις ελευθερίες τους. Ήταν τόσο σημαντικά αυτά που πέτυχε στην καριέρα της, ώστε σήμερα αποθεώνεται σαν ποπ σταρ, ενώ έχει αποκτήσει και το ψευδώνυμο «Notorious R.B.G.», από τον διάσημο ράπερ Notorious B.I.G.! Στο ρόλο της Ρουθ η αγγλίδα ηθοποιός Φελίσιτι Τζόουνς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

22.15 «Η πέτρα της υπομονής» (The Patience Stone)
Βραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Αφγανιστάν-Γαλλίας-Γερμανίας-Αγγλίας 2012. Ο Ατίκ Ραχίμι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο και βραβευμένο μυθιστόρημά του όπου με έναν υπέροχο αφηγηματικό τρόπο ξεδιπλώνει την αποκαλυπτική εξομολόγηση μιας Αφγανής γυναίκας η οποία προσπαθεί μάταια να κατανοήσει τον βίαιο και συχνά πυκνά παράλογο κόσμο των αντρών... Και μάλλον κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης. Σε μια βομβαρδισμένη μουσουλμανική πόλη, μια νεαρή γυναίκα κάθεται δίπλα στον τραυματισμένο άντρα της που ψυχορραγεί. Του μιλάει για τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, τον φόβο, τον έρωτα…Του εξομολογείται όσα δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι τώρα, του φανερώνει τα πιο μεγάλα μυστικά της... Και ο άντρας της γίνεται γι' αυτήν η πέτρα της υπομονής... Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Γκολσιφτέ Φαραχανί ( πρωταγωνίστρια του «Τι απέγινε η Έλλι» και «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»), μια από τις καλύτερες Ιρανές ηθοποιούς, στην οποία απαγορεύτηκε η επιστροφή της στη χώρα ύστερα από γυμνή φωτογράφηση που έκανε στο γαλλικό περιοδικό Madame Figaro διαμαρτυρόμενη για τους περιορισμούς που επιβάλλει το Ιράν στην ενδυμασία των γυναικών.
Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ 2013.

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

22.15 «Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται» (Portrait de la Jeune Fille en Feu / Portrait of a Lady on Fire) - Α' μετάδοση
Βραβευμένο αισθηματικό δράμα εποχής, παραγωγής Γαλλίας 2019. Η Σελίν Σιαμά φιλοτεχνηθεί μια δυνατή γυναικεία ιστορία με κριτήριο την καταπίεση των γυναικών και την ανυπαρξία επιλογής σε βασικούς τομείς της ζωής. Μια ταινία από ταλαντούχα γυναίκα σκηνοθέτη, με υπέροχες γυναίκες ηρωίδες και πραγματικό γυναικείο βλέμμα. Βρετάνη, 1770. Μία κοντέσα προσλαμβάνει τη Μαριάν, νεαρή ταλαντούχα ζωγράφο, για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της μοναχοκόρης της, Ελοϊζ. Η παράδοση του 18ου αιώνα θέλει κάθε νεαρή ντεμπιτάντ, που οι γονείς της την υπόσχονται σε γάμο σε κάποιον κληρονόμο της τάξης τους, να του προσφέρει πρώτα το πορτρέτο της. Η Ελοΐζ αντιτίθεται στο προξενιό και αρνείται να ποζάρει. Η Μαριάν παριστάνει τη συνοδό της στους περιπάτους και την παρατηρεί διακριτικά, ώστε να τη ζωγραφίσει μυστικά. Σταδιακά, ανάμεσα σε συζητήσεις για τη ζωή και την τέχνη, μεταξύ των δύο γυναικών αναπτύσσεται μια ακαταμάχητη ερωτική έλξη…
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Νεομί Μερλάν, Βαλέρια Γκολίνο. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σεναρίου (Σελίν Σιαμά) και το βραβείο Queer Palm στο 72ο Φεστιβάλ Καννών 2019.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

22.00 «Η σύζυγος» (The wife)
Δράμα, συμπαραγωγής Σουηδίας-Αγγλίας-ΗΠΑ 2017 βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μεγκ Γουόλιτζερ. Ο Μπγιορν Ρούνγκε εστιάζει στο γυναικείο ψυχισμό και ξεδιπλώνει μικρά οικογενειακά δράματα και ψέματα. Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα, υπάρχει μια ακόμη πιο σπουδαία γυναίκα… Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος ενός πετυχημένου και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα. Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει τον σύζυγό της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έφτασε τα όρια της. Τώρα, την ημέρα της βράβευσης του άντρα της με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του, την πικρή αλήθεια που κουβαλάει μια ολόκληρη ζωή - της ανήκει κάθε λέξη από τα έργα του. Η Γκλεν Κλόουζ, που με τον Τζόναθαν Πράις βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, απέσπασε για την ερμηνεία της Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα και την έβδομη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου.

-------------------------

ΕΡΤ3

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

21.00 «Μάνες και κόρες» - Α' μετάδοση
Ντοκιμαντέρ παραγωγής Γερμανίας 2012. Το «Μάνες και κόρες» καταγράφει τις σχέσεις μεταξύ μητέρας και κόρης, που σε όλο τον κόσμο είναι συχνά η πιο σημαντική στη ζωή τους, αλλά κάποιες φορές είναι και προβληματική. Μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις με διάσημες μητέρες και κόρες αποκαλύπτονται οι προσωπικές τους αντιλήψεις για την σχέση μητέρας-κόρης. Πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες η μία την άλλη, ως φίλες, ως συνεργάτες ή ως ανταγωνίστριες; Και πώς αυτές οι εντάσεις επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών; Αυτό το διορατικό ντοκιμαντέρ ρίχνει νέο φως στο θέμα αυτού του σύνθετου και συχνά παράδοξου δεσμού.

23.00 «Γυναικοκτονίες» - Α' μετάδοση
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, παραγωγής Γαλλίας 2020. Οι σκηνοθέτες Lorraine de Foucher και Jeremy Frey, αναλύουν πέντε εμβληματικές περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Πέντε τραγικές ιστορίες, που παρουσιάζονται προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλες. Το ντοκιμαντέρ θέλει να τονίσει πως οι γυναικοκτονίες είναι υπόθεση όλων μας.Το 2019, 150 γυναίκες σκοτώθηκαν απ’ τον σύζυγο ή τον πρώην σύντροφό τους. Αντιμέτωποι μ’ αυτήν τη μάστιγα, δημοσιογράφοι της Le Monde έκαναν μια έρευνα με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις γυναικοκτονίες. Με μεθοδικότητα βρήκαν και τόνισαν ένα επαναλαμβανόμενο εγκληματικό μοτίβο.Μέσα από μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς αυτές οι ρομαντικές σχέσεις κατέληξαν σε φόνους και τονίζει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτό, ενώ προειδοποιεί για τη συλλογική τύφλωση της κοινωνίας μας.

-------------------------

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 105.8

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

19.00 Έλενα Καραγιάννη
Η εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» εστιάζει στη γυναίκα στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, ερευνώντας και καταγράφοντας τη θέση της σύγχρονης Ουκρανής. Στα πεδία των μαχών και στα μετόπισθεν. Στην εργασία και στην οικογένεια. Στη διαχείριση των δυσκολιών που θα προστεθούν λόγω της ένοπλης σύγκρουσης. Ποιο είναι το προφίλ των γυναικών της Ουκρανίας σήμερα; Πώς θα επιβιώσουν μέσα σε μια πατρίδα που μάχεται; Η προσφυγιά, η ανέχεια, η εκμετάλλευση είναι γι’ αυτές μονόδρομος; Μιλούν η δημοσιογράφος Γαλήνη Μασλιούκ, πρόεδρος της Κοινότητας Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων Φιλοουκρανών «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» και επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουκρανών, η Σοφία Μεσάκοβιτς, η οποία ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, επικεφαλής της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα «Ουκρανική Γη του Πελαργού», καθώς επίσης και η σκηνοθέτις Ιρίνα Μπόικο.

21.00 Θωμάς Σίδερης
Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» η εκπομπή «Αφύλακτη Διάβαση» που θα παρουσιάσει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σιμόν Βέιλ: ένα όνομα, τρεις γυναίκες», και θέμα τις τρεις γυναίκες που γεννήθηκαν το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι οποίες είχαν εβραϊκή καταγωγή αλλά και το ίδιο όνομα. Τρεις γυναίκες που τις χωρίζουν πολλά και τις ενώνουν πολλά περισσότερα. Παρά τις διαφορετικές πορείες στη ζωή τους και παρότι δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά, οι τρεις γυναίκες με το όνομα «Σιμόν Βέιλ», διακρίθηκαν για τον ανθρωπισμό και τη βαθιά σκέψη τους. Μία πολιτικός, μία γυναίκα που φρόντισε παιδιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και μία φιλόσοφος. Η πρώτη από το κολαστήριο του Άουσβιτς ονειρεύτηκε μια ενωμένη Ευρώπη και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δεύτερη, με θάρρος, αυταπάρνηση και, κυρίως, απέραντη αγάπη για τα παιδιά, στάθηκε δίπλα σε εκατοντάδες Εβραιόπουλα στη ναζιστική κατοχή. Τα τάισε, τους τραγούδησε, τους γλύκανε με το γέλιο της και την ψυχή της. Η τρίτη, κάηκε στη φωτιά της σκέψης της, ακολουθώντας έναν δρόμο που ήταν ασυνήθιστος στον κόσμο των διανοούμενων της Αριστεράς του 20ού αιώνα. Ο Αλμπέρ Καμί τη χαρακτήρισε ως το «μοναδική μεγάλο πνεύμα της εποχής μας».

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

Από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, 10.00-12.00 και στην εκπομπή «Όλα τα πρωϊνά του Τρίτου - Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» ο Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας. Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου παρουσιάζονται γυναίκες ερμηνεύτριες, την Τρίτη 8 Μαρτίου, γυναίκες συνθέτιδες και την Τετάρτη 9 Μαρτίου, έργα που αφορούν σε γυναίκες.

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

08.00 Γιώργος Φλωράκης
Στα πρώτα «Πρωινά του Τρίτου», ακούμε αποκλειστικά έργα της Clara Schumann, της Amy Beach, της Ethel Smyth και της Amanda Roentgen-Maier, τέσσερις συνθέτιδες που -με τον τρόπο της η καθεμία- καθόρισαν την εποχή και τον τόπο τους.

13.00 Χρίστος Παπαγεωργίου
Η εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη» παρουσιάζει στο αφιέρωμα «Γυναίκες συνθέτες: Τότε και τώρα», μια σειρά από εκπληκτικές συνθέσεις που ανατρέπουν τη θεωρία της παραδοσιακά ανδροκρατούμενης μουσικής δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις: Hildegard von Bingen, Maddalena Casulana, Barbara Strozzi, Marianna Martine, Louise Farrenc, Fanny Mendelssohn Hensel, Margaret Bonds, Libby Larsen, Missy Mazzoli.

19.00 Τζουλιέττα Καρόρη
Η εκπομπή «Τα Μήλα των Εσπερίδων», στο πλαίσιο του κύκλου ειδικών εκπομπών «Και εκ γυναικός τα κρείττω», παρουσιάζει το αφιέρωμα «Και αυτές λείπουν από τα περισσότερα λεξικά!» με τρεις ενδιαφέρουσες άγνωστες Ιταλίδες που συνέθεσαν μουσική την εποχή του μπαρόκ: την Francesca Campana, λαμπρή τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια πληκτροφόρων και συνθέτις. Τη Maria Teresa Agnesi, Ιταλίδα συνθέτις, ερμηνεύτρια του τσέμπαλου και τραγουδίστρια και την Beatrice Mattei, που σχεδόν τίποτα γνωρίζουμε γι’ αυτήν, αλλά ευτυχώς μπορούμε να ακούσουμε τη «Σονάτα» της για βιόλα και τσέμπαλο, έργο του 1740.

21.10 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Το «Δωμάτιο 432» παρουσιάζει το αφιέρωμα «Women in Music». Φιλοξενούμενοι είναι: η βιολονίστα Andrea Eun–Jeong Kim, η τσελίστα Uta Zenke–Vogelmann, η πιανίστα Anne Schätz, η βιολονίστα Hyunjong Reents–Kang, ο τσελίστας Thomas Demenga, η πιανίστα Hiroko Sakagami και το Κουαρτέτο Belinfante, σε έργα των: Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Sally Beamish και Henriëtte Bosmans.

00.00 Μαριλένα Μαραγκού
Η εκπομπή «παρΑξενος ελκυστΗς» αφηγείται μια ιστορία σιωπής. Την ιστορία των γυναικών που ήταν ανέκαθεν μια ιστορία σιωπής και η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην εκπομπή ακούμε την ιστορία των γυναικών συνθετών που αγκάλιασαν τις μηχανές και τις απελευθερωτικές τεχνολογίες τους σε έναν μοναδικό αγώνα χειραφέτησης, για να μεταμορφώσουν εντελώς τον τρόπο παραγωγής και ακρόασης της μουσικής σήμερα, με μια εκτενή αναφορά στο ντοκιμαντέρ «Sisters With Transistors».

-------------------------

KOSMOS 93.6

Στο Kosmos 93.6 συναινούν ότι «Δεν υπάρχει Kosmos χωρίς γυναίκες!» σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στις γυναίκες-μούσες. Από το πρωί και κάθε μία ώρα, ακούμε αγαπημένα τραγούδια από όλον τον κόσμο που γράφτηκαν με έμπνευση ξεχωριστές γυναίκες και τις ιστορίες τους:

- Για την ανεξάρτητη γυναίκα που αγάπησαν πολλοί γνωστοί μουσικοί.

- Για την καλλιτέχνιδα που έγινε η έμπνευση αγαπημένων τραγουδιών.

- Για την μποέμ χορεύτρια που τραγούδησε το όνομά της όλος ο πλανήτης.

- Για την τρανς πρωταγωνίστρια.

- Για την πλούσια απόγονο που την αποκλήρωσαν εξαιτίας της αγάπης ενός μεγάλου συνθέτη.

- Για την Ευρωπαία ποπ σταρ που ίσως ήταν η μούσα του σπουδαιότερου τραγουδοποιού της Αμερικής.

- Για την πλούσια κόμισσα που έγινε μαικήνας των μεγαλύτερων μουσικών της τζαζ.

- Για την όμορφη μουλάτα σκλάβα που έγινε φαμ φατάλ αλλά και σύμβολο ελευθερίας.

- Για την ποιήτρια, φεμινίστρια και ανύπαντρη μητέρα που έβαλε τέλος στη ζωή της μ’ ένα ποίημα.

-------------------------

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

08.00 (ώρα Ελλάδας) Θωμάς Σίδερης
Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σιμόν Βέιλ: Ένα όνομα, τρεις γυναίκες». Τρεις διαφορετικές πορείες στη ζωή τους και παρότι δεν συναντήθηκαν, από κοντά, οι τρεις γυναίκες με το όνομα «Σιμόν Βέιλ» διακρίθηκαν για τον ανθρωπισμό και τη βαθιά σκέψη τους.

09.00 (ώρα Ελλάδας) Φούλη Ζαβιτσάνου
Η εκπομπή «Αποτύπωμα» φιλοξενεί την ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος και κοινωνική ανθρωπολόγο Κατερίνα Σεργίδου, η οποία αναφέρεται στα ζητήματα και τις διεκδικήσεις του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος για τον αγώνα της έκφυλης βίας και των διακρίσεων.

12.00 (ώρα Ελλάδας) Νατάσα Βησσαρίωνος
Η εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» φιλοξενεί την ομογενή συγγραφέα Βαρβάρα Ιωάννου από την Αυστραλία, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, και μιλάει για το βιβλίο της «Her Voice. Greek women and their friends», όπου περισσότερες από 40 γυναίκες, στην πλειονότητά τους ελληνικής καταγωγής, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, περιγράφουν με γενναιότητα τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον δρόμο προς την επιτυχία.

13.00 (ώρα Ελλάδας) Θανάσης Χούπης
Η εκπομπή «Έλληνες παντού» είναι αφιερωμένη στις Γυναίκες της Κύπρου. Προφορικές μαρτυρίες για τον πόνο, τη μνήμη, τη συνείδηση των γυναικών του 1974.

15.00 (ώρα Ελλάδας) Μαρία Κουτσιμπύρη
Η εκπομπή «Ξωτικά της παράδοσης» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Από τις γυναίκες για τις γυναίκες». Σπουδαίες ερμηνεύτριες, γυναίκες της παράδοσης που έχουν ηχογραφήσει στο παρελθόν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπως η Δόμνα Σαμίου, η Γεωργία Μηττάκη, η Αμαλία Καρζή, η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, η Άννα Καραμπεσίνη κ.ά. ερμηνεύουν τραγούδια με επίκεντρο τη γυναίκα.

18.00 (ώρα Ελλάδας) Γιάννης Παπουτσάκης
Αφιερωμένη στη γυναίκα-σύμβολο στην αντίσταση κατά της Δικτατορίας των συνταγματαρχών, τη Μελίνα Μερκούρη είναι η εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της και θ’ ακουστούν τραγούδια με τη φωνή της σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά.

19.00 (ώρα Ελλάδας) Αλέξης Κώστας
Η εκπομπή «Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς» φιλοξενεί τη σπουδαία κιθαρίστρια Γεωργία Παπαδάτου.

21.00 (ώρα Ελλάδας) Άγγελος Σταθόπουλος
Η εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» παρουσιάζει γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε η μοίρα ανέτρεψε τη ζωή τους. Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Φαίδρα, οι ηρωίδες των αρχαίων τραγωδιών, οι «γυναίκες της ανατροπής» που τόσο θαύμασαν οι σύγχρονοι θεατές και μελετητές.

22.00 (ώρα Ελλάδας) Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ
Ένα μουσικό ταξίδι στη μαγεία των σημαντικότερων γυναικείων φωνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής στην εκπομπή «Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα».

ERTFLIX

Στις 8 Μαρτίου, η ιστορία του κινηματογράφου ξαναγράφεται στο ERTFLIX με μια αριστουργηματική σειρά ντοκιμαντέρ για τις σκηνοθέτριες που μεγαλούργησαν μέσα από τον φακό τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, το ERTFLIX φιλοξενεί το «Women Make Films», με 14 επεισόδια, με την Τίλντα Σουίντον που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή να αφηγείται σε σκηνοθεσία Μαρκ Κάζινς ένα ταξίδι με σταθμούς τις γυναίκες εκείνες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της Τέχνης του Κινηματογράφου.

Το «Women Make Films» που διαρκεί 14 ώρες και δημιουργήθηκε μέσα από 4 χρόνια κινηματογράφησης, χρησιμοποιεί υλικό, με τη μορφή βιβλίου ιστορίας, χωρισμένου σε 40 κεφάλαια, ενώ συμμετέχουν φυσιογνωμίες όπως η Jane Fonda και η Thandie Newton.

Παράλληλα, το ERTFLIX τιμά τη γυναίκα, δημιουργώντας δύο ειδικές κατηγορίες που τα έχουν όλα. «Οι γυναίκες του ERTFLIX» μάς συστήνονται όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί. Θρυλικές ντετέκτιβ, τολμηρές κατάσκοποι, φυσιογνωμίες από τη Μαρία Κάλλας μέχρι την πρωτοπόρο της γαλλικής Nouvelle Vague, Ανιές Βαρντά, και αστέρια του Χόλιγουντ όπως η Ελίζαμπεθ Μος και η Ρόσαμουντ Πάικ, παρελαύνουν από μπροστά μας.

Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε «Ιστορίες γυναικών» σε μία ακόμη κατηγορία με σύγχρονες αφηγήσεις ζωής. Μέσα από εκπομπές όπως «Πρόσωπα και Ιστορίες», «Επικίνδυνες», «Μαμά-δες», «Συν Γυναιξί», που αναδεικνύουν γυναίκες του σήμερα, δημιουργούμε μια συρραφή από ξεχωριστά επεισόδια, τα οποία απαρτίζουν ένα μωσαϊκό που κλείνει μέσα του φυσιογνωμίες από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.

Από τη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη στη διευθύντρια ορχήστρας Ζαφείρα Antzus Ramos και στην αστροφυσικό Αθηνά Κουστένη, και από τα ζητήματα φυλετικών διακρίσεων σε όλες εκείνες τις γυναίκες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν με τη ζωή και τον λόγο τους.

ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ενημερωτικών εκπομπών «Εδώ και Σήμερα» του 1985, με θέμα «Γυναίκα και Μέσα Ενημέρωσης».

Ενημερωτική εκπομπή της σειράς εκπομπών «Εδώ και Σήμερα», αφιερωμένη στη “Γυναίκα και τα Μέσα Ενημέρωσης”. Η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, στη συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς παρουσιάζει τη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Γυναίκα και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνει το Υπουργείο Προεδρίας, και οι Γενικές Γραμματείας Ισότητας και Τύπου και Πληροφοριών, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η τριήμερη διεθνής συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Νοεμβρίου 1985, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που ασχολούνται με γυναικεία θέματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ανθρώπων των ΜΜΕ αλλά και του ακαδημαϊκού χώρου, εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων, βουλευτών και άλλων.

Μιλούν στη Σεμίνα Διγενή και στην κάμερα της εκπομπής κάποιοι από τους εισηγητές στο συνέδριο-άνθρωποι από τον χώρο των ΜΜΕ αλλά και του γυναικείου κινήματος. Συγκεκριμένα, μιλούν οι: Χρυσάνθη Αντωνίου-Λαϊου, Γενική Γραμματέας Ισότητας, Γιάννης Κακουλίδης, διαφημιστής- δημοσιογράφος, Πόλυ Μηλιώρη, δημοσιογράφος –εκδότρια, Λένα Δουκίδου, δημοσιογράφος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Ρωμαίος και ο δημοσιογράφος-στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Λόγος γίνεται από τους ομιλητές για τη θέση και το ρόλο της Ελληνίδας νοικοκυράς, για τον αγώνα του γυναικείου κινήματος να βγει η Ελληνίδα από το περιθώριο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, όπως και για την προβολή της γυναίκας μέσα από τη διαφήμιση, την τηλεόραση-και ειδικά τα τηλεοπτικά σήριαλ- τα περιοδικά, αλλά και το τραγούδι. Σχολιάζονται επίσης τα ζητήματα της δυσμενούς θέσης των γυναικών που εργάζονται στα ΜΜΕ, της ανδρικής κουλτούρας των ΜΜΕ και του «κιτρινισμού» όσον αφορά την παρουσίαση των γυναικών στον τύπο. Τέλος, υπογραμμίζεται η νοοτροπία της διάκρισης των φύλων των παρελθόντων ετών στην ελληνική κοινωνία.

 

(φώτο: Financial Times)