ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 984

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 984
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τι είπε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στους Λίλυ Καρατζαφέρη και Νίκο Κανελλόπουλο.

27 Ιουνίου 2010Τι είπε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στους Λίλυ Καρατζαφέρη και Νίκο Κανελλόπουλο.


* Για το άνοιγμα του κήπου του Μεγάρου Μουσικής:

«Αποφάσισα, όταν ανέλαβα την προεδρία του Μεγάρου Μουσικής -σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, και αυτό έχει επίπτωση για το Μέγαρο και κάνει ακόμη βαρύτερη την ευθύνη και τις δυσκολίες– και ζήτησα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μεγάρου -και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του για τη στήριξή τους- να ανοίξουμε τον κήπο. Αλλά το άνοιγμα του κήπου εντάσσεται σε ένα γενικότερο στόχο, το άνοιγμα του Μεγάρου στην πόλη. Άνοιγμα στην πόλη, πραγματικά, είναι ο κήπος. Και προχθές, ήταν απίστευτο το γεγονός ότι 4 χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών, νέοι, μεγάλοι, μικροί, ακόμη και άνθρωποι με πατερίτσες, ακόμη και μωρά τα οποία τα οδηγούσαν οι μητέρες τους, σε μέρες ποδοσφαίρου... Ήταν ένα crash test, ήταν ένα στοίχημα, πέτυχε κι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την επόμενη μέρα δεν βρέθηκε ούτε ένα χαρτάκι. Ο κήπος ήταν άθικτος. Και είναι αυτό που λέω πάντα, ότι όταν κανείς σέβεται το χώρο, ο χώρος σε σέβεται, αλλά και εσύ σέβεσαι το χώρο. Άρα, λοιπόν, κάνουμε κι άλλα πράγματα, θα πάμε και σε άλλες μουσικές εκφάνσεις και για νέα παιδιά, και στη jazz και στο rock και πάλι στην κλασσική, δωρεάν, και θα θέλαμε να δούμε πάλι αυτά τα πρόσωπα, που είχαν μία σοβαρότητα και μία χαρά και ίσως κάποια ελπίδα, φεύγοντας».

* Για την Καμεράτα:

«Η Καμεράτα πέρασε δύσκολες ώρες και είχα ένα προσωπικό -ας μου επιτραπεί η λέξη- στοίχημα, η Καμεράτα να σωθεί και να προχωρήσει. Έτσι, λοιπόν, μπορώ να σας ανακοινώσω ότι χάρη στην ευγενική γενναιοδωρία του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και του προέδρου του Αντώνη Παπαδημητρίου, η Καμεράτα θα συνεχίσει να υπάρχει στα επόμενα χρόνια, με χορηγούς την πολιτεία, το Μέγαρο Μουσικής και ως μέγα ευεργέτη και χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Ωνάσης”. Και ένα άλλο ακόμη ίδρυμα θα συμπράξει στο μέλλον –θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου το Σεπτέμβριο– στην πορεία της Καμεράτα. Έτσι, λοιπόν, η Καμεράτα θα είναι στο Μέγαρο, αλλά και θα βγει στην πόλη, γιατί πολλές από τις συναυλίες της -ειδικά ό,τι συνδέεται με το μπαρόκ- θα γίνεται στη στέγη πολιτισμού του Ιδρύματος “Ωνάση”. Αλλά όχι μόνο, θα γίνονται και στους χώρους και τις συνοικίες της Αθήνας ».

* Για πολιτιστική κρίση:

«Το Μέγαρο δεν είναι κρατικοδίαιτος οργανισμός. Η κρατική επιδότηση μειώθηκε από 12 σε 6 εκατομμύρια - και ορθώς μειώθηκε, κατανοούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο περίοδο, την οποία θα την ξεπεράσουμε. Δεν θα υπάρξει πολιτιστική κρίση. Υπάρχει οικονομική κρίση, ηθική κρίση -ναι, την περνάμε-, κοινωνική κρίση, άλλα δεν θα αφήσουμε εμείς, οι συμπολίτες μας όλοι, να υπάρξει πολιτιστική κρίση. Άρα, λοιπόν, το Μέγαρο έχει την κρατική επιδότηση που καλύπτει το 35% - 38% του προϋπολογισμού του και πρέπει να αναπτύξει τους ίδιους πόρους, δηλαδή συνέδρια -και αυτό βοηθάει στην τουριστική μας πολιτική-, χορηγίες. Και πρέπει να σας πω, ότι φέτος οι χορηγίες, παραδόξως -αλλά αυτό δείχνει την πίστη στο Μέγαρο – ήταν 34% περισσότερες από πέρυσι και τα εισιτήρια. Γιατί είναι ώρα να στηρίξουμε και ασθενέστερες τάξεις σε αυτό. Άρα, λοιπόν, το Μέγαρο πρέπει να κάνει έναν οικονομικό προγραμματισμό τριετίας και να τον “παντρέψει” με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό».  

* Για νέα τιμολογιακή πολιτική:

«Με το πρόγραμμα το καλλιτεχνικό, που πιστεύουμε ότι είναι πρόγραμμα ποιότητος, θέλουμε να γεμίσουμε κάθε μέρα τις αίθουσες. Γιατί δεν μπορούμε να ανεβάσουμε την τιμή των εισιτηρίων, αντιθέτως, πρέπει να τις κατεβάσουμε. Γι' αυτό θα παρουσιάσει ο Γενικός Διευθυντής του Μεγάρου, κ. Νίκος Μανωλόπουλος, το Σεπτέμβριο, μία νέα τιμολογιακή πολιτική. Τι σημαίνει αυτό; Για τους νέους, 5 – 9 ευρώ. Σημαίνει επίσης μία άλλη προσέγγιση, για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, για όσους έχουν κάρτα ανέργου και κάρτα πολιτισμού. Άρα, λοιπόν, εκεί θα κάνουμε μία παρέμβαση, που τη θεωρούμε ότι είναι κοινωνικό καθήκον».