Επίθεση στον Θωμά Σίδερη

Επίθεση στον Θωμά Σίδερη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θέλουν να κάνουν την ΕΡΤ μαγαζάκι τους (αν δεν την έχουν κάνει ήδη)...

15 Μαρτίου 2022

Το Σάββατο που μας πέρασε, στη 1 το μεσημέρι, η «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα, αυτή η εξαιρετική εκπομπή του Θωμά Σίδερη, ασχολήθηκε με την πολλαπλή δράση του λεγόμενου «Τάγματος Αζόφ». Και το έκανε, όπως το κάνει πάντα: παρουσιάζοντας τεκμήρια και στοιχεία. Και, ως συνήθως, ο ίδιος o Θωμάς ήταν αρκούντως αποστασιοποιημένος από το θέμα του. Ήταν ένα ακόμα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ υψηλού επιπέδου.

Ελα όμως που η εκπομπή ενόχλησε τους δεξιούς δημοσιογράφους. Σκεφτείτε πως έτυχε να την ακούσει και ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ Ηλίας Κανέλλης. Είναι εκείνος που κατηγορούσε την ΕΡΤ για πολλά χρόνια αλλά μετά, μόλις βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, ξεκίνησε εκπομπές στην ΕΡΤ, στο πάνελ της Ολγας Τρέμη. Ετυχε να ακούσει την εκπομπή του Θωμά Σίδερη, αν κι έχει υποσχεθεί, όπως έγραψε, να μην ακούει ελληνικό ραδιόφωνο

«Στην ΕΡΤ, στο πρώτο πρόγραμμα, επί 1 ώρα ένας δημοσιογράφος ανδρείκελο του Πούτιν, είχε "αφιέρωμα" και εξηγούσε -μόνο- πόσο κακό είναι το "τάγμα Αζόφ" στην Ουκρανία. Αν το ακούγατε θα νομίζατε ότι οι φασίστες στην Ουκρανία συγκυβερνούν με τον Ζελένσκι. Ούτε μια αναφορά ότι στις εκλογές οι φασίστες πήραν μόνο 2%.
Για αυτό το 2% ο δημοσιογράφος ανδρείκελο αφιέρωσε 1 ώρα αμαυρώνοντας τον αγώνα του Ουκρανικού λαού υπέρ βωμών και εστιών. Και εννοείται βέβαια πως δεν έκανε καμία αναφορά που να καταδικάζει ευθέως την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Εχθρός της Δύσης Απάνθρωπος και Παλιάνθρωπος!».

Από κοντά και ο μετακλητός υπάλληλος Γρηγόρης Ψαριανός: «Και τα μουσικά προγράμματα τής ΕΡΑ, κυρίως στο 2ο Πρόγραμμα, είναι τής ίδιας σχολής, μιάς φιλοπουτινικού ύφους επαναστατικής εντεχνίλας... Σαν να ακούς μια παραλλαγή από Φωνή τής Αλήθειας -για όσους γνωρίζουν...- ή το Ράδιο Γιάφκα Εξαρχείων».

Από κοντά και η Κική Τριανταφύλλη: «Τον άκουσα αυτόν τον τύπο (αποσβολωμένη) μέχρι τέλους στο Α' πρόγραμμα το Σάββατο περιμένοντας να δω αν θα στρίμωχνε κάπου (για στάχτη στα μάτια) μέσα στην πουτινοπροπαγάνδα του το 2% που πήραν οι ακροδεξιοί στην Ουκρανία. Τίποτα. Λες και συγκυβερνούν με τον Ζελενσκι».

Λίγο να έχεις ακούσει την «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα και ξέρεις πόσο καλή και πόσο ισορροπημένη είναι. Αλλά και αυτή για τα «Τάγματα Αζόφ» ήταν εξαιρετικά προσεκτική. Βασίστηκε άλλωστε, όπως είπε στην εκπομπή και ο ίδιος ο Θωμάς Σίδερης, σε εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και αμερικανικών ανεξάρτητων ερευνητικών φορέων. Ενώ παρουσίασε και πολλά στοιχεία από γνωστά ΜΜΕ του εξωτερικού. Και είπε και για τον εισβολέα Πούτιν και πόσο fake είναι η ρητορική του περί εξάλειψης του νεοναζισμού από την Ουκρανία.

Αποτυχημένοι παρουσιαστές της ΕΡΤ και αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ ενοχλούνται από την «Αφύλαχτη διάβαση»; Εύσημο για την εκπομπή, ούτε συζήτηση. Σκεφτείτε να έλεγαν καλά λόγια... 

******** Αύριο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλεται η ταινία του Θωμά Σίδερη τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», μία βαθιά αντιπολεμική ταινία. Στις 9.30 το βράδυ, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, στο Λιμάνι. «Μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του».
Από 17 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη και online και μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ, στις 20 Μαρτίου.
Από 31/3 η ταινία θα προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας STUDIO (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής).