Για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα

Για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη Βουλή για τον Αχιλλέα Πατσούκα.

21 Μαρτίου 2022

«Υπήρξαν δύο υποψηφιότητες, μια εκ των οποίων ήταν του κ. Αχιλλέα Πατσούκα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο έτερος υποψήφιος κατείχε ήδη άλλη αμειβόμενη θέση από το ελληνικό Δημόσιο στο γραφείο του ΕΟΤ από το 2007 μέχρι το τέλος του 2021, η επιτροπή αξιολόγησης προέκρινε την υποψηφιότητα του κ. Πατσούκα, καθώς είχε και την απαραίτητη εμπειρία, δεδομένου ότι είχε θητεύσει στην ρωσική πρωτεύουσα επί 17 έτη και ήταν ανταποκριτής πολλών ελληνικών μέσων ενημέρωσης, όπως του ΑΝΤΕΝΝΑ, του Real, του ΣΚΑΙ, της Καθημερινής κ.λ.π».

«Το εργολαβικό αντάλλαγμα ορίστηκε στα 1.800 ευρώ το μήνα μεικτά, δηλαδή λιγότερα από 1.200 ευρώ καθαρά, χωρίς να προβλέπεται φυσικά κανενός είδος επίδομα εξωτερικού».

«Από τα δικαιολογητικά που κατέθεσε ο ίδιος, αλλά και τις αναφορές των επιτελικών στελεχών της διεύθυνσης ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Πατσούκας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δρομολόγησε την ανανέωση του διαβατηρίου του έτσι ώστε να μπορεί, με την απαραίτητη άδεια εργασίας που θα του χορηγείτο από την Ρωσική Ομοσπονδία, να πάει στην Ρωσία. Για τον σκοπό αυτό, στις 3 Μαρτίου 2021, απέστειλε στις ρωσικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση της απαραίτητης επαγγελματικής του βίζας. Καθώς οι διαδικασίες αποδείχθηκαν χρονοβόρες, τον Απρίλιο του 2021 ταξίδεψε στην Ρωσία με την ιδιωτική του βίζα, απ' όπου έστελνε τις ανταποκρίσεις του μέχρι τον Μάιο του 2021 που έληξε η άδεια παραμονής του. Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα αναμένοντας την χορήγηση της επαγγελματικής του βίζας, η οποία του χορηγήθηκε με πρωτοφανή καθυστέρηση 10 μηνών, στις 26/1/2022 από το ρωσικό υπουργείο. Δυστυχώς όμως, το ίδιο διάστημα αντιμετώπισε εξαιρετικό πρόβλημα υγείας που κατέστησε ανέφικτη την μετάβασή του στην Ρωσία, γεγονός που συνέτεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί από την ΕΡΤ πολύ νωρίτερα, στις αρχές Μαρτίου, από την ανάδειξη του θέματος ότι δεν ήταν στην Μόσχα».

Ο κ. Πατσούκας, «όλο αυτό το διάστημα της δημοσιογραφικής του εργασίας στην ΕΡΤ, ασκούσε τα καθήκοντά του ως ειδικός επί των ρωσικών θεμάτων, έστελνε κείμενα, έκανε αναλύσεις, συμμετείχε στις συζητήσεις, έκανε ρεπορτάζ στην ενημερωτική ιστοσελίδα και είχε επίκαιρη παρουσία στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ. Να σημειωθεί - σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ- πως στις 15/2/2022 είχε πάρει συνέντευξη από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, άρα η φυσική του παρουσία ήταν εδώ και δεν το έκρυβε κανείς ότι ήταν στην χώρα μας και ούτε προσπαθούσε να υποκριθεί ότι ήταν αλλού».

«Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση της παραγωγής των ρεπορτάζ, είχε δοθεί ρητή οδηγία από όλους τους αρμόδιους διευθυντές και τα επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, να μην χρησιμοποιείται ο τίτλος "Μόσχα- Απευθείας" ή αναφορές "από την Μόσχα ο ανταποκριτής μας" κ.λ.π.. Η διευκρίνηση αυτή κατά κανόνα τηρήθηκε, ωστόσο υπήρξαν πράγματι κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις όπου εκ παραδρομής και όχι από σκοπιμότητα, αναφέρθηκε ότι ο κ. Πατσούκας εκπέμπει το ρεπορτάζ του από την Μόσχα».

«Δεν υπήρξε από την πλευρά του ενημερωτικού τομέα, την διοίκηση ή τα επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, οποιαδήποτε πρόθεση παραπλάνησης του κοινού».