Γιατί η ελληνική τηλεόραση χρειάζεται το ΕΡΤ News

Γιατί η ελληνική τηλεόραση χρειάζεται το ΕΡΤ News
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα αμιγώς (και δημόσιο) ενημερωτικό κανάλι που θα μεταδίδει ειδήσεις όλο το 24ωρο.

20 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις που ακολούθησαν σε διεθνές επίπεδο και το μεγάλο -όπως αποδείχτηκε από τα νούμερα του Open- ενδιαφέρον των τηλεθεατών, έφεραν στην επιφάνεια ένα αίτημα που διατυπώνεται ανά τακτά χρονιά διαστήματα, ειδικά από την εποχή των μνημονίων. Η λειτουργία στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ενός καναλιού που θα παίζει μόνο ειδήσεις όλο το 24ωρο. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό μόλις πριν ενάμιση μήνα, με την (αιφνίδια) έναρξη της εκπομπής του ΕΡΤ News. Ενός καναλιού που μέχρι τότε βρισκόταν αποκλειστικά στο ERTflix, προβάλλοντας μόνο συνεντεύξεις τύπου και εκδηλώσεις σε ζωντανή σύνδεση.

Το όλο στήσιμο του ΕΡΤ News ήταν -και είναι ακόμη- αρκετά πρόχειρο. Αναμεταδίδει μόνο τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3, ενώ τα κενά που δημιουργούνται αντικαθίστανται από εκπομπές και βίντεο «χωρίς λόγια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς αυτόνομα προγράμματα για την υπόλοιπη επικαιρότητα, με εξαίρεση μια εβδομαδιαία εκπομπή που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με τον Γιώργο Κουβαρά, χωρίς κρόουλ με τίτλους ειδήσεων, χωρίς διαφημιστικά μηνύματα και χωρίς HD μετάδοση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όπως γίνεται με τα τρία βασικά κανάλια της ΕΡΤ.

Στο ερώτημα αν αξίζει να έχει μια θέση στην «κανονική» τηλεόραση, η απάντηση είναι, φυσικά, ναι. Ας δούμε και μερικούς από τους λόγους.

- Το ΕΡΤ News θα είναι το μόνο ελληνόφωνο αμιγώς ενημερωτικό κανάλι ελεύθερης λήψης, καθώς ούτε η Κύπρος διαθέτει αυτή την περίοδο έναν τέτοιου είδους τηλεοπτικό σταθμό. Υπάρχει, βέβαια, και η ελληνική έκδοση του Euronews, η οποία όμως δεν μεταδίδεται επίγεια στην Ελλάδα -με τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη να... αγνοούν την ύπαρξή της- με τους εργαζόμενους εκεί να δίνουν το 110% της ενέργειάς τους από τις αρχές του έτους μήπως και σώσουν το μαγαζί.

- Με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα αμιγώς ενημερωτικό κανάλι, καθώς σε αντίθεση με τον νόμο Παππά, ο νόμος Πέτσα-Λιβάνιου δεν επιτρέπει τη λειτουργία τέτοιων τηλεοπτικών σταθμών στις θεματικές πανελλαδικές άδειες. Επομένως, η αρμοδιότητα αυτή περνά (σχεδόν) αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

- Πολλές χώρες της Ε.Ε. λειτουργούν, μέσω των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων τους, κι από ένα αμιγώς ενημερωτικό κανάλι. Για παράδειγμα η Γαλλία έχει το Franceinfo, η Γερμανία (μέσω του NDR, της δημόσιας τηλεόρασης της βόρειας Γερμανίας) το Tagesschau24, η Ιρλανδία το RTÉ News, η Ισπανία το 24 Horas, η Ιταλία το Rai News 24, η Κροατία το HRT 4, η Ολλανδία το NPO Politiek en Nieuws, η Πολωνία το TVP Info, η Πορτογαλία το RTP 3, η Ρουμανία το TVR Info (που είχε κλείσει το 2015 και, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ θα επαναλειτουργήσει εντός του έτους), η Σλοβακία το :24 (προσωρινά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) και η Τσεχία το ČT 24. Ομοίως και χώρες εκτός Ε.Ε. όπως, φυσικά, η Μεγάλη Βρετανία με το BBC News, και από τους «γείτονές» μας η Αλβανία με το RTSH 24 και η Τουρκία με το TRT Haber.

Είναι, επομένως, αναγκαία η πλήρης λειτουργία του ΕΡΤ News, με συνεχή ροή ειδήσεων και κανονικό πρόγραμμα στα πρότυπα των διεθνών ενημερωτικών δικτύων, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο ανταποκριτών που διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προκειμένου έτσι, η δημόσια τηλεόραση να εναρμονιστεί περισσότερο με έναν από τους βασικούς σκοπούς της. Έστω και αν ο ενημερωτικός της τομέας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας...