Ντοκιμαντέρ για την Μαριούπολη (όπως ήταν τότε)

Ντοκιμαντέρ για την Μαριούπολη (όπως ήταν τότε)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε Α τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2.

26 Μαΐου 2022

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Mariupolis» (2016) του Λιθουανoύ σκηνοθέτη και ανθρωπολόγου Μάντας Κβενταραβίσιους μεταδίδει η ΕΡΤ2, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 00:10.

Ένας άντρας επισκευάζει το δίχτυ ψαρέματός του και βγαίνει στη γέφυρα. Δύο τραμ συγκρούονται –κανείς δεν τραυματίζεται– και τα καλώδια επισκευάζονται την ίδια μέρα. Μια μικρή συναυλία πραγματοποιείται για εργάτες εργοστασίου και η συγκινητική παράσταση ενός βιολιστή τους κάνει να κλαίνε. Στη θάλασσα πέφτουν βόμβες και κανείς δεν το προσέχει.

Η καθημερινή ζωή ορίζεται από απειλές για βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, μια πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στα ανατολικά της Κριμαίας και κάποτε κατοικήθηκε από Έλληνες.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα το 2016 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Κινηματογράφου της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International Film Award).

Ο Μάντας Κβενταραβίτσιους, σκοτώθηκε στη Μαριούπολη στις 2 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της πόλης από τον ρωσικό στρατό, ενώ βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα ενός ακόμα ντοκιμαντέρ με θέμα τους ανθρώπους της Μαριούπολης.