Πότε επιτέλους η Ελλάδα θα ενσωματώσει την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα;

Πότε επιτέλους η Ελλάδα θα ενσωματώσει την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας εγκαλεί. Χάνονται πολλά χρήματα για τα ΜΜΕ.

31 Μαΐου 2022

Στις 19 Μα­ΐ­ου 2022, σχε­δόν έναν χρό­νο με­τά την εκ­πνοή της προ­θε­σμί­ας, η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή απέ­στει­λε αι­τιο­λο­γη­μέ­νες γνώ­μες στην Ελ­λά­δα, στο Βέλ­γιο, στη Βουλ­γα­ρία, στην Κύ­προ, στη Δα­νία, στη Γαλ­λία, στη Λε­το­νία, στην Πο­λω­νία, στην Πορ­το­γα­λία, στη Σλο­βε­νία, στη Σλο­βα­κία, στη Φιν­λαν­δία και στη Σου­η­δία, επει­δή δεν έχουν ακό­μα εν­σω­μα­τώ­σει στο εθνι­κό τους δί­καιο την Οδη­γία (ΕΕ) 2019/790 για τα πνευ­μα­τι­κά και συγ­γε­νι­κά δι­καιώ­μα­τα στην ψη­φια­κή ενιαία αγο­ρά.

Ση­μειώ­νου­με ότι οι αι­τιο­λο­γη­μέ­νες γνώ­μες εί­ναι επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις της Επι­τρο­πής που δη­λώ­νουν ότι μία χώ­ρα δεν εκ­πλη­ρώ­νει τα κα­θή­κο­ντα που επι­βάλ­λει το ενω­σια­κό δί­καιο και έχουν την ισχύ επί­ση­μης πρό­σκλη­σης για συμ­μόρ­φω­ση. Τα κρά­τη μέ­λη που έλα­βαν αι­τιο­λο­γη­μέ­νη γνώ­μη οφεί­λουν, εντός προ­θε­σμί­ας δύο μη­νών, να αντα­πο­κρι­θούν και να εναρ­μο­νί­σουν τις προ­α­να­φερ­θεί­σες Οδη­γί­ες στο εθνι­κό τους δί­καιο. Στην αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση, η Επι­τρο­πή θα εξε­τά­σει το εν­δε­χό­με­νο πα­ρα­πο­μπής τους στο Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Η Οδη­γία (ΕΕ) 2019/790 πε­ριέ­χει εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κές ρυθ­μί­σεις για συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, δη­μο­σιο­γρά­φους, αλ­λά και για εκ­δό­τες βι­βλί­ων, εφη­με­ρί­δων και πε­ριο­δι­κών. Η εν λό­γω Οδη­γία τέ­θη­κε σε ισχύ τον Ιού­νιο του 2019 και τα κρά­τη μέ­λη όφει­λαν να την εν­σω­μα­τώ­σουν στο εθνι­κό τους δί­καιο εντός δύο ετών, δη­λα­δή το αρ­γό­τε­ρο έως τις 7 Ιου­νί­ου 2021. Μέ­χρι τον Απρί­λιο του 2022, η Οδη­γία εί­χε εν­σω­μα­τω­θεί από 12 κρά­τη μέ­λη, εκ των οποί­ων μό­νο τρία, η Γερ­μα­νία, η Ουγ­γα­ρία και οι Κά­τω Χώ­ρες, εντός της προ­θε­σμί­ας -η Μάλ­τα εναρ­μο­νί­στη­κε λί­γο αρ­γό­τε­ρα.

Η χώ­ρα μας όχι μό­νον δεν έχει εν­σω­μα­τώ­σει την Οδη­γία, αλ­λά δεν έχει καν δη­μο­σιεύ­σει για δια­βού­λευ­ση το σχέ­διο νό­μου. Ως εκ τού­του δεν έχει ξε­κι­νή­σει η ανα­γκαία δια­βού­λευ­ση με τους εν­δια­φε­ρό­με­νους. Η κα­θυ­στέ­ρη­ση αυ­τή έχει άμε­σο αντί­κτυ­πο στους δη­μιουρ­γούς και τους εκ­δό­τες έρ­γων του λό­γου, κα­θώς βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ση­μα­ντι­κές απώ­λειες ει­σο­δη­μά­των. Οι απώ­λειες αυ­τές οφεί­λο­νται στο λε­γό­με­νο χά­σμα αξί­ας (value gap) που δη­μιουρ­γεί­ται από την εκ­με­τάλ­λευ­ση του ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου, στην οποία προ­βαί­νουν οι με­γά­λες ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες, χω­ρίς πα­ράλ­λη­λα να κα­τα­βά­λουν αμοι­βή στους δι­καιού­χους.

Εί­ναι επι­τα­κτι­κή λοι­πόν η ανά­γκη να επι­σπευ­σθεί η εν­σω­μά­τω­ση της Οδη­γί­ας για τα δι­καιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στην ψη­φια­κή ενιαία αγο­ρά.