Ένα παράδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας και τεκμηρίωσης

Ένα παράδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας και τεκμηρίωσης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Μυρσίνη Ζορμπά γράφει για το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά.

02 Ιουνίου 2022

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, «Μια καριέρα - Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», που κυκλοφόρησε προχτές από τις εκδόσεις νήσος.

Είναι γραμμένο με σπάνια σαφήνεια και αφηγηματική γοητεία. Ένα παράδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας και τεκμηρίωσης, που ρίχνει φως σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή του σημερινού πρωθυπουργού, ενώ συγκρίνει το είναι αλλά και το φαίνεσθαι των διακυβευμάτων της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το βιβλίο αποκωδικοποιεί τον τρόπο που ο Κυρ. Μητσοτάκης διαχειρίστηκε την οικογενειακή πολιτική κληρονομιά, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και συμμαχίες, το κεντρώο προφίλ που καλλιέργησε επιμελώς ενώ εναγκαλιζόταν σταθερά την άκρα δεξιά, την καταγγελία του λαϊκισμού που τον απέδιδε αποκλειστικά στους άλλους χωρίς ενοχή.

Τεκμηριωμένη εξαιρετικά η κατασκευή και προβολή του προσωπικού μορφωτικού κεφαλαίου του Κυρ. Μητσοτάκη μέσα από την ανάλυση της πτυχιακής εργασίας του φοιτητή, που ως πολιτικός χρόνια αργότερα διόρθωσε το κείμενο που θα αποτελούσε το μοναδικό του βιβλίο αλλά φευ! με πόσες αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολιτικές επιταγές της επικαιρότητας και τις επιδιώξεις του. Αυτές οι αλλαγές αναλύθηκαν από τον Δημήτρη Ψαρρά αριστοτεχνικά ως τεκμήρια πολιτικών επιλογών που αποδεικνύουν και ομολογούν την παράλληλη διαδρομή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τυχερός ο Κυρ. Μητσοτάκης που το πρώτο βιβλίο για την πολιτική του διαδρομή γράφτηκε από έναν δημοσιογράφο σπάνιας σοβαρότητας και συνέπειας, με αυστηρό κριτικό πνεύμα. Ίσως χάρη σ' αυτό το βιβλίο δει καλύτερα τι πρέπει να αποφεύγει στο μέλλον.