Μνημόνιο συνεργασίας για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Μνημόνιο συνεργασίας για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με πρωτοβουλία της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

07 Ιουνίου 2022

Έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεγράφη στις 23 Μαϊου μνημόνιο συνεργασίας «για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης», όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε αυτό συνέβαλλαν η Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, που πήρε την πρωτοβουλία, η Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, η Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, μεταξύ άλλων, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων, την προστασία τους από παρεμβάσεις και επιθέσεις, την ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στα ΜΜΕ και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα του επαγγέλματος. Αναλυτικά:

α) Νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης και την περαιτέρω προώθηση και προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.

β) Σχεδιασμό, εποπτεία και αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου εθνικής εφαρμογής των Συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Συστάσεων και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

γ) Διαπίστωση των αναγκών και προσδιορισμό των προτεραιοτήτων για πρόληψη, προστασία και συντονισμό της χάραξης πολιτικών καθώς και την προώθηση της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης (επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων γύρω από τα θέματα αυτά).

δ) Ενίσχυση της θέσης των γυναικών δημοσιογράφων και εκείνων που καλύπτουν θέματα ισότητας.

ε) Τεκμηρίωση και εξειδίκευση πολιτικών και δράσεων, με γνώμονα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την ψηφιακή κατάρτιση και ενδυνάμωση των δημοσιογράφων.

στ) Σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προστασία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών μέσων ενημέρωσης.

ζ) Ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης για τους κινδύνους που δημιουργούν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

η) Σχεδιασμό προτάσεων σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης.