«Ήσσονος σημασίας το θέμα Πατσούκα, άνω των 35 ετών σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ»

«Ήσσονος σημασίας το θέμα Πατσούκα, άνω των 35 ετών σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι χαρακτηριστικότερες δηλώσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

16 Ιουνίου 2022

Στην αποκάλυψη των επόμενων κινήσεων της ΕΡΤ προχώρησαν ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος, δίνοντας ταυτόχρονα και απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ενώπιων εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπερασπίστηκε τις επιδόσεις του ενημερωτικού τομέα της, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προανήγγειλε την αναβάθμιση της ΕΡΤ News, άσκησε κριτική στην μεθοδολογία των μετρήσεων της Nielsen και αναφέρθηκε στο θέμα των «golden boys» της ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ο Κωνσταντίνος Ζούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μόνο 4 εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι κάτω των 35 ετών, διέψευσε το ότι διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ δηλώνοντας ότι αν αυτή γίνει θα έχει σκοπό να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΡΤ, χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας το ζήτημα με τις ψεύτικες ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην Ένωση Συντακτών, και στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τους «δημοσιογράφους-πολιτευτές».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε ο (παραιτηθείς) διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, ο Γιώργος Γαμπρίτσος μίλησε για το τοπίο στα αθλητικά δικαιώματα που κατέχει και κατείχε η ΕΡΤ, την απώλεια του Euro 2020 και του Μουντιάλ 2022 από τον ΑΝΤ1 και τους τομείς της μυθοπλασίας και της ψυχαγωγίας. Παράλληλα γνωστοποίησε την δημιουργία δύο ακόμη πλατφορμών, του ERTflix International για τους ομογενείς και του ERTecho για τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, και τα σχέδια για την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση όλων των υπηρεσιών της ΕΡΤ3.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Για τον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ: «Σας είχα πει τότε ότι πρώτιστος στόχος της νέας διοίκησης ήταν να ανακτήσει ο ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ, τη χαμένη του αξιοπιστία. Δεν έχει νόημα σήμερα να θυμίσω τους λόγους που ανέπτυξα τότε ως επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στην ΕΡΤ ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η ουδετερότητα, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια, αλλά είμαι πραγματικά ευτυχής διότι 3 διαφορετικές έρευνες που έκαναν η METRON ANALYSIS και η MARC, δείχνουν σήμερα ότι η ΕΡΤ, ύστερα από μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια όλου του δημοσιογραφικού της επιτελείου, αναδεικνύεται από τους πολίτες όχι μόνο ως το σοβαρότερο ελληνικό μέσο ενημέρωσης, αλλά και το πλέον αξιόπιστο και αντικειμενικό».

Για την ΕΡΤ News: «Ο επόμενος στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά ενημερωτικού καναλιού, διότι η ΕΡΤ είναι από τα πολύ λίγα ευρωπαϊκά δημόσια μέσα που δεν διέθετε μέχρι σήμερα μια αμιγώς ενημερωτική τηλεοπτική συχνότητα και αυτόν τον μεγαλεπήβολο στόχο θα υπηρετήσει το ERT News, το νέο μας κανάλι που μέχρι σήμερα εκπέμπει με δοκιμαστικό τρόπο στη συχνότητα που ήταν η DEUTSCHE WELLE πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι, θα αποκτήσει μια εντελώς νέα τηλεοπτική μορφή, με νέες ενημερωτικές εκπομπές στις οποίες θα μετέχει όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 και ειδήσεις που θα μεταδίδονται κάθε ώρα και στόχο θα έχουν την άμεση έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση των τηλεθεατών και μπορώ ήδη να σας προαναγγείλω ότι από το Σεπτέμβριο και μετά το νέο αυτό κανάλι της ΕΡΤ θα εκπέμπει σε όλη την Επικράτεια και μάλιστα στις πρώτες θέσεις του τηλεκοντρόλ των τηλεοράσεων και φιλοδοξούμε να γίνει η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών, τόσο για έκτακτα γεγονότα όσο και για την άμεση ενημέρωσή τους στη διάρκεια όλης της ημέρας».

Για την τηλεθέαση της ΕΡΤ: «Μια κριτική που γράφεται σποραδικά για τη δημόσια τηλεόραση είναι ότι καλά τα έχει πάει η ΕΡΤ αλλά τα νούμερα της τηλεθέασης δεν ανεβαίνουν. Πρώτον αυτό είναι ψευδές, η ΕΡΤ όχι μόνο αύξησε κατά 9,3 το συνολικό μερίδιο της τα τελευταία χρόνια αλλά το κατόρθωσε σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρα ανταγωνιστικό λόγω και της επαναλειτουργίας του MEGA, που έπληξε τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια και όχι την ΕΡΤ. Επιπλέον, ωστόσο και το ξανά τονίζω αυτό, πρέπει στα σοβαρά πλέον να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το τρόπο που καταγράφονται και παρουσιάζονται οι συνήθειες του τηλεοπτικού κοινού. Πρώτον, γιατί είναι πια κοινό μυστικό ότι οι νεότερες ηλικίες δεν βλέπουν τηλεόραση αλλά πλατφόρμες. Δεύτερον, γιατί στις μετρήσεις τηλεθέασης δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομητικής πλατφόρμες όπως και η θέασή τους μέσω άλλων συσκευών εκτός τηλεόρασης. Και τρίτον, γιατί οι ίδιες μετρήσεις δεν υπολογίζουν την ετεροχρονισμένη θέαση, δηλαδή, την παρακολούθηση των προγραμμάτων σε δεύτερο χρόνο όπως συμβαίνει με το ERTFLIX».

Για τους μισθούς στην ΕΡΤ: «Γράφεται και ακούγεται συχνά από ανεύθυνες φωνές, ότι στην ΕΡΤ οι μισθοί ξαφνικά μοιάζουν με αυτούς των GOLDEN BOYS. Και θλίβομαι διότι τις ανεύθυνες αυτές φωνές, βλέπω συχνά να υιοθετεί και μέρος της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ψευδές. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη και είναι η ώρα να ακουστεί μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ σήμερα, αμείβεται με λιγότερο από 1.300 ευρώ το μήνα και μάλιστα επί 12 και όχι επί 14. Ο καθαρός μισθός ενός Διευθυντή της ΕΡΤ, δεν υπερβαίνει τα 1.500 με 1.600 ευρώ το μήνα κι αυτός επί 12. Ο υπεύθυνος του ERTFLIX, για το οποίο τόσα σας είπα πριν, δεν υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ το μήνα και οι μισθοί του προσωπικού παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου και θέλω να ελπίζω ότι η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προτείνει η νέα διοίκηση και δεν έχει ξανασυναφθεί από το 2007, θα τύχει όχι μόνο της έγκρισης της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης».

Για το προσωπικό της ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει 2.100 υπαλλήλους. Πόσοι πιστεύετε ότι είναι κάτω από 35 ετών; Ξέρετε πόσοι είναι; Είναι τέσσερις. Πόσοι είναι κάτω από 40 ετών; 37 άτομα, από τους 2.100. Ξέρετε το πόσο άναρχος ήταν το τρόπος που άνοιξε η ΕΡΤ; Όταν πήγαμε με τον κύριο Γαμπρίτσιο δεν υπήρχαν ηχολήπτες και κάμεραμεν, διότι η λογική ήταν «όσοι πιστοί προσέλθετε». Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για το πώς θα ξανανοιγε η ΕΡΤ. Ξέρετε ότι αυτά που μας είπατε προηγουμένως περί υπηρεσιών, εμείς κάναμε συμβάσεις έργου τους ανθρώπους αυτούς, διότι ήταν απαραίτητοι για να βγει το πρόγραμμα. Ποιες υπηρεσίες; Ίσα-ίσα, βγάλαμε τους εργολάβους έξω και έχουμε κάνει στους ανθρώπους συμβάσεις έργου».

Για την διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ: «Είπατε (σ.σ. η Νατάσα Γκαρά, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχω διαγραφεί από την ΕΣΗΕΑ για παραπλάνηση, βάναυση παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας. Έτσι δεν είναι; Θέλετε να μου δώσετε αυτή την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, γιατί εγώ δεν την έχω λάβει; Δεν έχω ενημερωθεί από την ΕΣΗΕΑ ούτε προφορικά ούτε γραπτά. Πιθανώς να έχετε ενημερωθεί από την «Αυγή», όπως κι εγώ, αλλά αυτό κάτι λέει για το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων. Όχι δεν έχω. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Όχι, όχι, δεν υπάρχει καμία απόφαση στο site της ΕΣΗΕΑ. Ούτε γραπτώς, ούτε προφορικώς έχω ενημερωθεί και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο ατόπημα για το συνδικαλιστικό όργανο, το ξέρει και ο κύριος Γιαννούλης πρώτος, για έναν βασικό λόγο. Διότι αν εφεσιβάλω την απόφαση δεν θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί η ποινή μου καν, μέχρι να τελεσιδικήσει και ο κύριος Γιαννούλης το ξέρει πάρα πολύ καλά. Γιατί το λέω αυτό; Διότι όλο αυτό αποδεικνύει την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τη διαγραφή και τη δική μου και των στελεχών της ΕΡΤ που δεν είναι άλλη από το να πληγεί το κύρος της ΕΡΤ».

Για την μη παρουσία του Αχιλλέα Πατσούκα στη Μόσχα: «Είπε σε κάτι ψέματα ο κύριος Πατσούκας στον αέρα; Διαστρέβλωσε κάποιο γεγονός; Γιατί αυτό συνιστά παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας. Ο κύριος Πατσούκας για αντικειμενικούς λόγους, τους οποίους η ΕΡΤ είχε εξηγήσει επαρκώς, δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Ρωσία. Αλλά θα το θέσω διαφορετικά, όπως το έθεσα και στην ΕΣΗΕΑ. Η ΕΡΤ ήταν το πρώτο κανάλι της χώρας μας που έστειλε ανταποκριτή στην Ουκρανία, πριν τον πόλεμο. Ήταν το μοναδικό κανάλι και είναι το μοναδικό κανάλι που μέχρι σήμερα έχει στείλει 10 ανταποκριτές σε εμπόλεμη ζώνη. Σας θέτω, λοιπόν, ευθέως το ερώτημα. Αν μπορούσε να στείλει τον ανταποκριτή της σε μη εμπόλεμη ζώνη, όπως είναι η Μόσχα, δεν θα το έκανε; Καταλάβατε γιατί είναι φαιδρό όλο αυτό που συνέβη με τον ανταποκριτή; Βεβαίως και είναι φαιδρό και θα σας πω αμέσως γιατί. Διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμη κι αν ο κύριος Πατσούκας βρισκόταν στη Μόσχα η ΕΡΤ, η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ θα όφειλε να κάνει ότι έκαναν όλα τα μεγάλα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε τι έκαναν τα μεγάλα δίκτυα; Το BBC, το ZDF, το RDF ξέρετε τι έκαναν; Απέσυραν τους ανταποκριτές τους από τη Μόσχα και τους γύρισαν πίσω, αφότου ο κύριος Πούτιν εξέδωσε αυτόν τον «εξωφρενικό» νόμο, απειλώντας με 15 χρόνια φυλάκιση όποιους ανταποκριτές ξένων μέσων δεν λένε την αλήθεια. Αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί».

Για τα σούπερ που δήλωναν ότι ο Αχιλλέας Πατσούκας ήταν στη Μόσχα: «Θεωρώ ήσσονος σημασίας αυτό το θέμα, το ότι πέρασαν δύο-τρία σούπερ από τις δεκάδες ανταποκρίσεις που έδωσε ο κύριος Πατσούκας, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος που εχει εργαστεί σε πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης δεν του στερεί καθόλου την αξιοπιστία του, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, δεν τους στερεί σε τίποτα την αξιοπιστία το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, γιατί ακούστηκε κι αυτό. Δεν κατάλαβα. Λέω πολύ απλά ότι ήταν σε όλους πάρα πολύ γνωστό στην ΕΡΤ, σε όλο το δημοσιογραφικό της επιτελείο, ακόμα και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων, όπως το διεμήνυσε στην ΕΣΗΕΑ, ότι ο κύριος Πατσούκας είχε αντικειμενικό ζήτημα να βρίσκεται στη Μόσχα. Ήταν στη Μεσογείων, το γνώριζαν όλοι. Τρεις, τέσσερις φορές, από τις δεκάδες ανταποκρίσεις που έθεσε, εγράφει όντως εκ λάθους σούπερ «Μόσχα - απευθείας». Δεν το θεωρώ έγκλημα αυτό, διότι δεν μετέδωσε καμία εσφαλμένη πληροφορία. Η ουσία της δεοντολογίας έγκειται σε αυτό. Στη θέση των επιτελών της ΕΣΗΕΑ, θα αναρωτιόμουν ειλικρινά, αν οι εναπομείναντες ανταποκριτές στη Ρωσία, μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους σήμερα με τον νόμο που έχει εκδώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν;».

Για τους «δημοσιογράφους-πολιτευτές»: «Δεν περιποιει τιμή για την αξιοπιστία ενός καναλιού, πόσο μάλλον δημόσιου καναλιού και τώρα θα σας μιλήσω ως δημοσιογράφος προς δημοσιογράφο, να εκλέγονται μέσα από τον «αέρα» ενός δημόσιου μέσου τέσσερις βουλευτές. Αυτό συνέβη το 2019, μην κρυβόμαστε. Τέσσερα στελέχη του καναλιού της ΕΡΤ3 μετακόμισαν, αιφνιδίως και γρήγορα, από τα μικρόφωνα της δημόσιας τηλεόρασης απευθείας στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Βεβαίως και εκλέχτηκαν, αλλά αξιοποίησαν το δημόσιο μέσο για την εκλογή τους. Το ίδιο συνέβη και στην ΕΡΤ1. Ξέρετε, περίπτωση δημοσιογράφου, ο οποίος αποχώρησε live από τον «αέρα» και προανήγγειλε από τον «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης, ότι κατέρχεται στις εκλογές. Αυτά δεν θα γίνουν επί των ημερών αυτής της διοίκησης».

-------------------------

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΜΠΡΙΤΣΟΣ

Για το περιεχόμενο του προγράμματος της ΕΡΤ: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος, μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας, κάθε φορά που έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση, ζυγίζαμε την ποιότητα πάνω από την ποσότητα, πάνω από τη Nielsen, με λίγα λόγια. Αυτός είναι ένας ποιοτικός παράγοντας, ο οποίος για την ΕΡΤ είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εδώ έχω να πω ότι από την αποστολή της η δημόσια τηλεόραση πρέπει να ταιριάζει περισσότερο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, παρά στις αρένες των αρχαίων μονομάχων της Ρώμης. Όπως ξέρετε, οι αρένες των αρχαίων μονομάχων της Ρώμης είχαν πολύ πιο πολλά καθίσματα από ό,τι τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας».

Για το μισθολόγιο της ΕΡΤ: «Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ ως δημόσιος φορέας με το μισθολόγιο του δημοσίου που έχει δεν μπορεί να προσελκύσει καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Κοιτάξτε μπορεί να πει κανείς ότι, οκέι η ΕΡΤ έχει μόνιμο προσωπικό. Η τελευταία φορά που μπήκαν μόνιμοι στην ΕΡΤ ήταν πριν 15 - 16 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 50+ χρόνια. Μιλάμε για μια ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού».

Για τον πλουραλισμό στην ΕΡΤ: «Η ΕΡΤ είναι το μοναδικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο, που πραγματικά υπάρχει ανεξάρτητη φωνή. Κανείς δεν φιμώνει τους εργαζόμενους. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι παίρνουν θέση ενάντια στη διοίκηση με ανοιχτό τρόπο. Η διοίκηση ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον εργαζομένων σε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν είναι σκοπός της διοίκησης. Επομένως, η ΕΡΤ δεν φιμώνει. Υπήρξαν οι φωνές κι εδώ υπάρχει μια πολιτικοποίηση μέσα στην ΕΡΤ, κακώς. Το τι ψηφίζει ο καθένας ας το αφήσει στο σπίτι του. Αυτή είναι η γραμμή».

Για τις μικτές παραγωγές: «Έχουμε κάποιες ενημερωτικές εκπομπές που είναι όντως μικτές που σημαίνει παίρνουμε δυο-τρεις δημοσιογράφους απέξω, μπορεί κάποιον σκηνοθέτη εξειδικευμένο ή αρχισυντάκτη. Έρχονται στα κτίρια της ΕΡΤ, στα στούντιο, στα πλατό της ΕΡΤ και κάνουν τις εκπομπές. Δεν είναι κακό αυτό. Για κάποιο λόγο αυτό το έχουμε δαιμονοποιήσει. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι σωστό και εφόσον υπάρχει χρηστή διοίκηση, δεν σημαίνει ότι παίρνουμε τους ημετέρους, τους δεξιούς, τους αριστερούς».

Για την αξιολόγηση στην ΕΡΤ: «Στην ΕΡΤ κανένας δε διώχνεται. Δεν έχει διωχθεί ποτέ κανείς από την ΕΡΤ, με εξαίρεση βέβαια το κλείσιμο της ΕΡΤ. Θέλω να πω ότι κανείς δεν έχει αυτό το φόβο στην ΕΡΤ. Το αντίθετο συμβαίνει στην ΕΡΤ. Αυτοί οι οποίοι από χαρακτήρα, δεν θέλουν να δουλέψουν, μπορούν και κρύβονται. Αυτό είναι κακό και αυτό πρέπει να το δούμε».

Για την αντιμετώπιση των εργαζομένων με βάση τον πολιτικό τους προσανατολισμό: «Εάν γίνανε κάποια πράγματα τα οποία ξέφυγαν από τη δική μου αντίληψη, είναι πολύ πιθανό, αλλά προσωπικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην ΕΡΤ, ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι πάντα οι καλύτεροι ή αυτοί οι οποίοι να μπορεί να συνεργαστούν σε ομάδες και ξανά και ξανά. Δεν χωράει το «πολιτικό» στην ΕΡΤ. Δεν χωράει. Όποιος, λέει, «Ξέρεις εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία και δεν μπορώ». Δεν με ενδιαφέρει τι είσαι ή αν είσαι ΠΑΣΟΚ ή αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ. Είσαι ένας καλός εργαζόμενος; Μπορείς να κάνεις τη δουλειά; και πήγαινε στο σπίτι και ψήφισε όποιον θέλεις. Εγώ δεν είχα πει ποτέ τι ψηφίζω. Τη δουλειά μου κάνω».

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΡΤ: «Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, στοχεύοντας σε ένα ψηφιακό μέλλον, που κρίνεται αναγκαίο για την ίδια την ύπαρξη της εταιρείας. Όπως είπε και ο Πρόεδρος, η προσπάθεια ήταν μεθοδική, συλλογική και δημιουργική, με όραμα και προγραμματισμό, προσβλέποντας σε αυτό που αποκαλούμε ολική επανεκκίνηση της εταιρείας, η οποία φάνηκε ενάμιση χρόνο, τον Ιανουάριο του 2021, όταν έγινε η πρώτη έρευνα κοινού από την εταιρεία Marc, όπου σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες η ΕΡΤ είχε κάνει ένα άλμα. Τουλάχιστον αυτό μας έλεγε το κοινό το οποίο ερωτήθηκε και αυτό μας έκανε ιδιαίτερα ευχαριστημένους και μας έδωσε τη δύναμη για να συνεχίσουμε».

Για την μυθοπλασία και την ψυχαγωγία της ΕΡΤ: «Νομίζω ότι εσείς οι ίδιοι αν βλέπετε ΕΡΤ είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε δει τη μεγάλη διαφορά που έχει επιτελεστεί στο μέρος της ψυχαγωγίας και της μυθοπλασίας. Οι σειρές για τις οποίες μίλησε προηγουμένως ο Πρόεδρος, μουσικές εκπομπές, επενδύσαμε και νομίζω ότι αυτό μας αφήνει μια παρακαταθήκη με ποιοτική ψυχαγωγία και μυθοπλασία στη βιβλιοθήκη της ΕΡΤ. Είναι επενδύσεις, οι οποίες θα μείνουν στο αρχείο της ΕΡΤ για τις επόμενες χρονιές. Επομένως, εδώ διορθώσαμε μία ανισορροπία, ενώ δεν παραλείψαμε να ενισχύσουμε και τον πολιτιστικό και επιμορφωτικό ρόλο με προγράμματα που βρίσκονται κυρίως στην ΕΡΤ2 και στην ΕΡΤ3».

Για τα αθλητικά δικαιώματα της ΕΡΤ: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι ότι βρήκαμε αθλητικά δικαιώματα 30 εκατομμύρια εγγεγραμμένα, αλλά έτοιμα προς έγκριση 38 εκατομμύρια. Βεβαίως και αλλάξαμε την τακτική. Διαπραγματευτήκαμε από την αρχή και σήμερα η επένδυση σε αθλητικό πρόγραμμα κυμαίνεται γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίζοντας ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ για πρώτη φορά, την Α1 κατηγορία, στο ποδόσφαιρο τη Super League 2, όπως αυτό εξελίχθηκε. Τη Formula 1 που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα, αλλά και τα άλλα λιγότερο εμπορικά αθλήματα. Το volley, το στίβο. Έχουμε εξασφαλίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τα δικαιώματα για τα δύο επόμενα Euro, του 2024 και του 2028. Γιατί στόχος μας πάντα είναι να έχουμε τις εθνικές ομάδες της Ελλάδος. Το Σεπτέμβριο θα έχουμε την εθνική ομάδα μπάσκετ στο Eurobasket. Όμως κάποια της Εθνικής Ελλάδος δεν τα έχει η ΕΡΤ, διότι άλλοι παίκτες δώσανε περισσότερα χρήματα. Πάντα το σύστημα στην ΕΡΤ είναι αυτή η ισορροπία. Μέχρι που ανεβάζεις τον πήχη; Μέχρι πού δίνεις χρήματα στην Super League, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα; Διότι έτσι κατηγορείσαι ότι κατασπαταλάς τους πόρους. Πάντα προσπαθούσαμε να βρούμε αυτή την ισορροπία».

Για την απώλεια αθλητικών διοργανώσεων: «Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το μουντιάλ είναι στον ΑΝΤ1 γράφτηκε. Την ομάδα μπάσκετ τα προκριματικά τα πήρε ο NOVA της εθνικής ομάδας. Εμείς βάλαμε μια προσφορά εκεί που πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ, γιατί ξέρετε, εάν αρχίζουμε και τα μοιράζουμε λες και είναι δικά μας χρήματα θα μας κατηγορήσουν μετά ότι δίνουμε τα χρήματα, και μάλιστα, επεμβαίνουμε και στον ελεύθερο ανταγωνισμό, γιατί ο ΑΝΤ1 έχει και ελεύθερο κανάλι δεν είναι ότι δεν μπορεί να τα δει ο κόσμος. Φτάσαμε, λοιπόν, στο μουντιάλ και το πήγαμε πολύ ψηλά θα έλεγα και λίγο πιο ψηλά από ότι ήταν η τελευταία φορά. Τα πήρε πιο ακριβά. Λένε η ΕΡΤ έκανε πίσω, όμως, δεν είναι αλήθεια αυτό. Και ξέρετε; επειδή εγώ έχω δουλέψει και συνδρομητικές πλατφόρμες με τα αθλητικά έχω και μια σχέση παρελθόντος, πρέπει κάπου να τραβάς τη γραμμή. Η ΕΡΤ σίγουρα πρέπει να έχει τα αθλητικά, το έχουμε γράψει στο στρατηγικό μας σχέδιο αυτό το πράγμα. Σίγουρα πρέπει να έχει τις εθνικές ομάδες, τους Ολυμπιακούς, όλα τα μεγάλα, και πρέπει η κυβέρνηση -ούτε η προηγούμενη το έκανε- να φτιάξει τη λίστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι περήφανος που δεν υπάρχει λίστα αλλά δεν φταίμε εμείς. Εμείς στείλαμε την πρότασή μας στην κυβέρνηση αλλά ακόμα δεν έχει ευοδωθεί».

Για το ERTflix International: «Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχει η ΕΡΤ για τον απόδημο ελληνισμό. Πέρα από το ERTWORLD, το κανάλι που έχουμε και τη «Φωνή της Ελλάδας», το οποίο το έχουμε αναβαθμίσει με περιεχόμενο, γιατί είναι το περιεχόμενο που φτιάχνει η ΕΡΤ, αναβαθμίζεται το περιεχόμενο της ΕΡΤ, το δείχνουμε και στους απόδημους Έλληνες. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, ποιο είναι; Το ERTFLIX INTERNATIONAL και το ERTECHO INTERNATIONAL, δύο πλατφόρμες που θα φτάσουν στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει ίντερνετ και παντού υπάρχει ίντερνετ πια και θα βλέπει αυτός που είναι σε ώρα Αμερικής, όταν θέλει να δει αυτά που θέλει, στην οθόνη που θέλει, τη μεγάλη, τη μικρότερη, την πιο μικρή, στην Ασία, στην Αυστραλία, θα είναι παντού και αυτό είναι κάτι το οποίο με κάνει ιδιαίτερα περήφανο, μάς κάνει ιδιαιτέρως περήφανους. Οσονούπω θα βγει».

Για το ERTecho: «Θα το λανσάρουμε τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια επίσης πρωτοποριακή και καινοτόμα πλατφόρμα, όπου όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, τα 19 περιφερειακά και επίσης καινούργια ιντερνετικά μουσικά ραδιόφωνα, θα βρίσκονται κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα έχει πρόσβαση το κοινό ξανά με επιπλέον πληροφόρηση ποιος είναι ο παραγωγός, ο ραδιοφωνικός παραγωγός, θα γυρίζει πίσω να ακούσει την ραδιοφωνική εκπομπή που τυχόν έχασε και νομίζω ότι θα είναι μία ισάξια προσθήκη το ERTecho στο ERTFLIX».

Για το κτιριακό της ΕΡΤ3: «Η ΕΡΤ3 είναι διασπασμένη στη Θεσσαλονίκη σε διάφορα κτίρια. Κάποια εκ των οποίων στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία πρέπει να φύγουν τα επόμενα δύο, τρία χρόνια. Πήραμε την απόφαση να χτιστεί καινούργιο κτίριο εκεί που είναι οι κεντρικές εγκαταστάσεις, στο ιδιόκτητο οικόπεδο της ΕΡΤ3, στη Λεωφόρο Στρατού. Έχουν προχωρήσει ήδη οι προμελέτες και θεωρώ ότι τα επόμενα τρία χρόνια η ΕΡΤ3 θα έχει ένα ενιαίο κτίριο για να στεγάσει όλους. Και αυτό ήταν μία σφραγίδα υποστήριξης της κεντρικής διοίκησης της ΕΡΤ προς την ΕΡΤ3, η οποία ΕΡΤ3 συνεχίζει. Η ΕΡΤ3 αποτελεί σήμερα - από το 2015 που άνοιξε ξανά η ΕΡΤ με τη σημερινή της μορφή - μία από τις έξι γενικές διευθύνσεις της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ3 δεν αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Είναι κομμάτι μιας ενοποιημένης ΕΡΤ. Έτσι τη βλέπουμε και έτσι συνεργαζόμαστε όλοι μαζί».