«Ανισότητες και αδικίες στο νέο ειδικό μισθολόγιο για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ»

«Ανισότητες και αδικίες στο νέο ειδικό μισθολόγιο για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιστολή-απάντηση του ΣΕΚΟΧΕΡΤ στο κείμενο του Κωνσταντίνου Ζούλα προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.

06 Ιουλίου 2022

Εναντίον του νέου ειδικού μισθολογίου για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ, στράφηκε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στα Μουσικά Σύνολα του οργανισμού. Στην επιστολή του το ΣΕΚΟΧΕΡΤ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για εμπαιγμό σε βάρος των μουσικών από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, και για άτομα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, τα οποία συνέταξαν την σχετική Κ.Υ.Α. Ειδικότερα αναφέρει ανισότητες που, σύμφωνα με το Σωματείο, θα διαμορφωθούν με το νέο ειδικό μισθολόγιο, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Το σωματείο μας, εδώ και αρκετό καιρό, παρατηρεί και προβληματίζεται εντόνως για την κατάσταση που επικρατεί στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ Α.Ε. και ειδικότερα για το μισθολογικό τους καθεστώς. Τα τελευταία 7 συναπτά έτη, το Σωματείο μας αγωνίζεται για την επίλυση της κατάστασης αυτής, ώστε να θεσπιστούν εκείνοι οι κανόνες δικαίου που θα αποκαθιστούν την αδικία που προκύπτει για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την οικονομική και ηθική ζημία που υφίστανται τα μέλη του από την μη, μέχρι πρότινος, μισθολογική κατάταξη τους και πλέον την ανισότητα και αδικία που προκλήθηκε με την θέσπιση του ειδικού μισθολογίου που αφορά τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ Α.Ε. με την Κ.Υ.Α. με Αριθμ. Ε 430/2021 (ΦΕΚ 5889 Β' 2021).

Στον αγώνα μας αυτό, με συνεχή πολυετή επικοινωνία μαζί σας, καθώς και με τα συναρμόδια Υπουργεία και παρά τις διαβεβαιώσεις σας, ότι το υπό θέσπιση θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το μισθολόγιο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Α.Ε. θα ανταποκρινόταν σε μεγάλο βαθμό, της τάξεως 80% με 90% στο ειδικό μισθολόγιο άλλων δημόσιων φορέων, αν και ζητούσαμε την πλήρη επαγωγή μας σε αυτό, με ιδία προσόντα και καθήκοντα, όπως το καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ.ά. τα οποία διέπονται από το ειδικό μισθολόγιο του ν. 4472/2017, διαπιστώσαμε με λύπη μας, πως με την έκδοση της Κ.Υ.Α. με Αριθμ. Ε 430/2021 (ΦΕΚ 5889 Β' 2021) η ενσωμάτωση στο μισθολόγιο του ν.4472/2017 επήλθε σε ποσοστό 60% με 70%, δημιουργώντας σωρεία δυσεπίλυτων προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Από την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου, διαπιστώνεται πως υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που αποτελεί και την πλειοψηφία, το οποίο δεν λαμβάνει καμία αύξηση στις μεικτές του αποδοχές ή αυτή ανέρχεται σε μερικά ευρώ και παρά την πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος οργάνου. Τούτο συμβαίνει ως προκύπτει, γιατί ο νέος βασικός μισθός που εισάγεται με την ως άνω Κ.Υ.Α. είναι τόσο χαμηλός, ακόμη και σε σύγκριση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα, ώστε το επίδομα οργάνου καθίσταται αναγκαίο για να καλύψει την διαφορά, απεμπολώντας την ουσιαστική του χρήση για την κάλυψη των αναγκών των μουσικών αλλά φέροντας το μανδύα πλέον της κάλυψης αυτής της ανισότητας που προκύπτει από την εφαρμογή της Κ.Υ.Α.. Σε μερικές περιπτώσεις η διαφορά που προκύπτει είναι τόσο μεγάλη που το επίδομα αυτό δεν την καλύπτει, με αποτέλεσμα να απαιτείται η εφαρμογή της «διατήρησης της προσωπικής διαφοράς». Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που συνάδελφοι, που ενώ έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης κορυφαίων Α ή κορυφαίων Β (η ωρίμανση αυτή συνεπάγεται εύλογα υψηλότερο βασικό μισθό σε σχέση με την θέση tutti που αποτελεί την «βάση»), με αποτέλεσμα αναλογικά να λαμβάνουν και υψηλότερο επίδομα οργάνου και παρόλα ταύτα να έχουν μείωση αποδοχών και να κρίνεται απαραίτητη και στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς».

Επίσης η εφαρμογή της προαναφερθείσας Κ.Υ.Α. δεν επιλύει το πρόβλημα του ειδικού μισθολογίου των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Α.Ε., αλλά αντιθέτως δημιουργεί ανισότητες και μεταξύ του ιδίου φορέα, πόσο μάλλον με εργαζόμενους σε άλλους φορείς, όπου παρέχουμε την ίδια εργασία, όπου απαιτούνται τα ίδια τυπικά προσόντα και έχουμε τις ίδιες ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως, όπως ενδεικτικά αναφέραμε ως άνω (το καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής τα οποία διέπονται από το ειδικό μισθολόγιο που προβλέπεται στον ν. 4472/2017). Μπορεί η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να διατείνεται πως η εναρμόνιση σε ποσοστό 60 με 70% με τον ν.4472/2017 είναι επιτυχής και ικανοποιητική αλλά αγνοεί πως δημιουργεί μέγιστο θέμα, ενδεικτικά αναφέρουμε δύο άξονες, πρώτον ότι τα χρόνια εργασίας στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία κατά την πρόσληψη στις άλλες κρατικές ορχήστρες αλλά μόνο ως προς αυτό και συνακόλουθα, δεύτερον και κυριότερο, με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α θα προκληθεί μεγάλη απώλεια εξαίρετων μουσικών που είχαμε την τιμή να έχουμε στα Μουσικά Σύνολα προς τις άλλες κρατικές ορχήστρες, καθαρά για οικονομικούς λόγους, εφόσον οι παροχές που θα λαμβάνουν σε σύγκριση με τις υπάρχουσες της ΕΡΤ θα είναι αρκετά υψηλότερες, την στιγμή μάλιστα που η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. θέτει θέμα αμοιβών για την προσέλκυση έμπειρων στελεχών από την αγορά.

Καθίσταται σαφές και κατανοητό πως η αναφορά σας, στην από 04/07/2022 επιστολή σας, περί προσωπικής σας επιτυχία μεταξύ άλλων και της θέσπισης ειδικού μισθολογίου των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Α.Ε. είναι ατυχής ως απαράδεκτη. Η δημιουργία σωρείας προβλημάτων με την δημοσίευση της Κ.Υ.Α με Αριθμ. Ε 430/2021 (ΦΕΚ 5889 Β' 2021) μόνο επιτυχής δεν μπορεί να λογιστεί αλλά και ούτε να βαπτίζεται ως θέσπιση δίκαιης και ισόνομης μεταχείρισης εργαζομένων. Επειδή κατέχουμε την ιστορική μνήμη, λόγω του αγώνα μας όλα αυτά τα έτη, για την προσπάθεια επίλυσης και θέσπισης θεσμικού πλαισίου σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο που θα μας διέπει, την επιστημονική τεχνογνωσία ως προκύπτει από την όλη προσπάθεια μας και την οποία σας έχουμε γνωστοποιήσει, διαπιστώνουμε αφενός τον εμπαιγμό μας, αφού αγνοήσατε πλήρως τις επισημάνσεις μας και αιτιάσεις μας οι οποίες ήταν και είναι εύλογες και νόμιμες και αφετέρου την έλλειψη από μέρους σας επιστημονικής και νομικής προσέγγισης επί του θέματος, θέτοντας ως εντεταλμένους σας άτομα που δεν διέθεταν τα αντίστοιχα προσόντα για τον σκοπό τούτο, ως πλέον αποδεικνύεται και από την δημοσιευθείσα Κ.Υ.Α.

Επικουρικά επισημαίνεται πως η ίδια τακτική ακολουθείται και για την κατάρτιση Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των διαπραγματεύσεων προς το σκοπό τούτο, με έλλειψη επιστημονικής και νομικής προσέγγισης καίριων θέματών, μεταξύ, αφενός των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. και αφετέρου της ΕΡΤ Α.Ε. που έχει θέσει ως εκπρόσωπό της τον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, π.χ. με την μη τήρηση πρακτικών όπου μετά από εξώδικό μας ξαφνικά ευρέθησαν, με την μονομερή και απόλυτη στάση εκ μέρους του εργοδότη με διατυπώσεις τύπου «αυτό είναι το σχέδιο και θα αποσταλεί είτε συμφωνείτε είτε όχι» και διάφορα άλλα θέματα ως προκύπτουν από επιστολές μας και επικοινωνία μας.

Η συνολική αυτή αντιμετώπιση από μέρους της ΕΡΤ Α.Ε. επί σημαντικών και καίριων θεμάτων, ως αναφέρθηκαν και ανωτέρω, μας δημιουργεί προβληματισμούς ως προς την δυνατότητα επίλυσης των θεμάτων αυτών, ως προς το αν η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. και το εποπτεύον Υπουργείο έχουν πλήρη σφαιρική γνώση των πεπραγμένων ή απλά είναι δέσμιοι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αυτή την αδικία και ανισότητα προσπαθούμε να απαλείψουμε με τον αγώνα μας τα τελευταία έτη, με κάθε νόμιμο μέσο που δύναται να αξιοποιηθεί προς τον σκοπό τούτο με γνώμονα την αλήθεια, την νομιμότητα και το συμφέρον των εργαζομένων.