Πρόστιμο στο Star γιατί παρουσίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως ψυχικά ασθενή

Πρόστιμο στο Star γιατί παρουσίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως ψυχικά ασθενή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ρεπορτάζ του, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015.

21 Ιουλίου 2022

«Καμπάνα» ύψους 30 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ στο Star για «προσβολή προσώπου», και συγκεκριμένα του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού στις 16 Ιουλίου 2015, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, πρόβαλλε ρεπορτάζ στο οποίο ο ψυχίατρος-διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Λιάπης, έβγαλε διάγνωση ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών παρουσίαζε το «σύνδρομο της ύβρεως». Η καταγγελία εναντίον του Star έγινε από ιδιώτη, και όχι από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη, για «δημόσιο στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας».

«Αρχίζει να πιστεύει ότι είναι υπόλογος μόνο σε ένα ανώτερο δικαστήριο της ιστορίας και ότι σε αυτό το δικαστήριο θα δικαιωθεί κιόλας. Το «εγώ δεν στέκομαι στην ουρά στα ΑΤΜ» είναι ένα τέτοιο στοιχείο πολιτικής αλαζονείας κατά τη γνώμη μου ή το γεγονός ότι εγώ την ημέρα της κρισίμου ψηφοφορίας. Επικαλείται οικογενειακούς λόγους και φεύγει δεν είναι εκεί και είναι στην Αίγινα είναι ένα κομμάτι οίησης κατά τη γνώμη μου. Δεν υπάρχει το στοιχεία της ενσυναίσθησης. Το να μπορώ να μπω στη θέση αυτού που έχω απέναντι μου. Αυτού που περιμένει στα ΑΤΜ. Αυτού που περιμένει στον ήλιο και λιποθυμά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Το ρεπορτάζ συνοδευόταν από περιγραφές σε παρόμοιο ύφος, τόσο από την εκφωνήτρια όσο και από την παρουσιάστρια του δελτίου, Μάρα Ζαχαρέα, και λεζάντες όπως «ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ», ««Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΕΝΑ ΔΟΞΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ»» και «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΒΡΕΩΣ, ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΙΑΝΗ».

«Η εγκαλουμένη (σ.σ. η εταιρεία που λειτουργεί το Star) υπέπεσε στο αδίκημα της προσβολής προσώπου (του Γ. Βαρουφάκη) με παρουσίαση, ως εις βάρος του είδησης, της ατεκμηρίωτης πληροφορίας και της αυθαίρετης υπόθεσης ότι δήθεν έπασχε από ψυχικό νόσημα. Έπραξε δε τούτο εκ προθέσεως», ανέφερε το ΕΣΡ στην απόφασή του. Μόνο ένα μέλος της ανεξάρτητης αρχής μειοψήφισε, με την αιτιολογία ότι το κανάλι έκανε «επιτρεπόμενη πολιτική κριτική».

Παρακάτω το επίμαχο ρεπορτάζ, στο 1.01.12: