15 χρόνια στον αέρα ο Real FM

15 χρόνια στον αέρα ο Real FM
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γενέθλια, στις 17 Σεπτεμβρίου, για το «αληθινό ραδιόφωνο».

17 Σεπτεμβρίου 2022

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Σεπτεμβρίου 2007, μια ημέρα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εκείνου του έτους, όταν ένας νέος και πολλά υποσχόμενος ενημερωτικός σταθμός έκανε την εμφάνισή του στα FM της Αθήνας. O Real 97.8. Ένας «καρπός» της συνεργασίας δύο κορυφαίων στελεχών του πάλαι ποτέ Alter. Του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού, Νίκου Χατζηνικολάου, και ενός εκ των ιδιοκτητών του, του Ανδρέα Γ. Κουρή.

Ο Real 97.8 στήθηκε κυριολεκτικά από το μηδέν. Δεν βγήκε σε κάποια από τις γνωστές ενημερωτικές συχνότητες της Αθήνας, αλλά μέσα από εκείνη του ιστορικού Ράδιο Βερόνικα, το οποίο τότε μετρούσε μόνο μερικούς μήνες ως νόμιμος σταθμός. Επιπλέον, δεν ακολούθησε το ίδιο «μοντέλο» με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Δεν ήταν ένα «παραδοσιακό» ενημερωτικό ραδιόφωνο, αλλά ένα talk radio που βασίστηκε στις εκπομπές λόγου. Τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Τα πρόσωπα που τον στελέχωσαν στην πρώτη φάση του ήταν και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά. Κεντρικό πρόσωπο ήταν, φυσικά, ο Νίκος Χατζηνικολάου ο οποίος θα επέστρεφε πίσω από τα μικρόφωνα μετά από την «θητεία» του στον Αθήνα 9.84. Οι υπόλοιποι που στελέχωσαν σε πρώτη φάση τον Real 97.8 ήταν ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο Γιώργος Τράγκας, ο Αιμίλιος Λιάτσος, ο Άκης Παυλόπουλος, η Βάσια Λόη, ο Γιώργος Γεωργίου, ο πρώην ιδιοκτήτης της συχνότητας Γιάννης Σκουλετάκης και ο Στάθης Παπούλιας.

Πάνω σε αυτά τα πρόσωπα βασίστηκε και η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τον ερχομό του σταθμού, με κεντρικό σύνθημα «ακούστε τους, όπως δεν τους έχετε ξαναδεί». Ιδού ένα από τα πρώτα διαφημιστικά σποτ του Real 97.8, πίσω στο 2007:

Η αποδοχή των ακροατών ήταν μεγάλη, για το νέο εγχείρημα. Στις πρώτες του μηνιαίες ακροαματικότητες, από τις 17/09 έως τις 14/10/2007, κατάφερε να σημειώσει «με την πρώτη» ένα 2,7%. Έναν πολύ καλό μέσο όρο για πρωτοεμφανιζόμενο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια η ακροαματικότητά του ανέβηκε κι άλλο, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να φτάσει μέχρι και την κορυφή στο σύνολο, παραμένοντας εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χάρη στην επιτυχία που σημείωσε, «χτίστηκε» πάνω του ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ στην Ελλάδα. Μετά από τον Real 97.8 ακολούθησαν ο επίσης επιτυχημένος Real 107.1 της Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα Real News, το ενημερωτικό portal Real.gr και ο Ελληνικός 93.2. Σήμερα, ο ραδιοσταθμός εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενημερωτικούς της χώρας, με υψηλή ακροαματικότητα στην Αθήνα και πολλούς συνεργαζόμενους σταθμούς στην περιφέρεια.

Από το e-tetRadio ευχές για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση.