Ο Simon McBride στους Deep Purple

Ο Simon McBride στους Deep Purple
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι DEEP PURPLE τον καλωσορίζουν επίσημα ως νέο μέλος του γκρουπ

17 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Μετά την είδηση τον Ιούλιο ότι ο κιθαρίστας Steve Morse θα αποχωρήσει από το θρυλικό hard rock συγκρότημα DEEP PURPLE, μετά από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, οι πρώην συμπαίκτες του ανακοίνωσαν ότι, μετά από ένα πλούσιο καλοκαίρι περιοδείας, ο Simon McBride θα ενταχθεί μόνιμα στο συγκρότημα.

Επίσημα οι DEEP PURPLE δήλωσαν: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Simon συμφώνησε να συμμετάσχει. Το παίξιμο του Simon θα είναι εκεί με τους μεγάλους. Φυσικά, ο Steve δεν μπορεί να αντικατασταθεί, όπως και ο Ritchie [Blackmore], και ο Steve έχει μια μακρά κληρονομιά με τους DEEP PURPLE. Στο πρόσωπο του Simon δεν βρήκαμε έναν αντικαταστάτη, αλλά έναν εξαιρετικά ταλαντούχο και συναρπαστικό κιθαρίστα που είναι από μόνος του. Η υποδοχή από το κοινό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ήδη εξαιρετική και ανυπομονούμε για τις επερχόμενες ημερομηνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Είναι σαφές ότι ο Simon τρέφει επίσης μεγάλο σεβασμό για τους προηγούμενους. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για το τι επιφυλάσσουν τα επόμενα χρόνια για το συγκρότημα".

Από την πλευρά του ο Simon δήλωσε : "Στην αρχή της πανδημίας, αν κάποιος μου έλεγε ότι θα γινόμουν ο νέος κιθαρίστας των DEEP PURPLE, θα γελούσα, αλλά εδώ είμαστε και συμβαίνει. Οι DEEP PURPLE έχουν μια ιστορία σπουδαίων κιθαριστών, οπότε είναι μεγάλη μου τιμή που μου ζητήθηκε να γίνω μέρος αυτού. Είναι όλοι καταπληκτικοί μουσικοί και το πιο σημαντικό, έχω γίνει πολύ καλός φίλος με τα παιδιά, οπότε ανυπομονώ να συνεχίσουμε να περιοδεύουμε και ίσως και να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε".

Τον περασμένο μήνα, ο McBride μίλησε στο podcast "Scars And Guitars" για το πώς ήταν για μένα να μπαίνει στα παπούτσια που προηγουμένως είχαν φορέσει οι Ritchie Blackmore, Tommy Bolin, Joe Satriani και Steve Morse. Όσον αφορά την προσέγγισή του στο να παίζει τα κλασικά τραγούδια των DEEP PURPLE, ο Simon δήλωσε "Στο τέλος της ημέρας, για μένα, με αυτή τη συναυλία, υπήρξε πολύς κόσμος που είπε ή με ρώτησε αν θα παίξω σαν τον Ritchie ή αν θα παίξω σαν τον Steve ή αν θα κάνω αυτό σαν τον Tommy ή τον Satriani ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι αυτό το πράγμα αρχικά με μπέρδεψε λίγο, δεν ήξερα τι να κάνω. Μόνο όταν μίλησα με τον [πληκτρά των DEEP PURPLE] Don Airey γι' αυτό, και μου είπε: "Ξέχνα τα όλα αυτά. Απλά να είσαι ο εαυτός σου. Παίξε με τον δικό σου τρόπο ". Αυτό είναι όλο. Το οποίο και έκανα. Και άρχισα να χαλαρώνω λίγο και να είμαι ο εαυτός μου.

"Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ποιος άλλος ήταν στη μπάντα, μπερδεύεσαι λίγο με το τι να παίξεις ή πότε να παίξεις ή τι να κάνεις ή 'πρέπει να το παίξω αυτό όπως ο Ritchie;' ή 'πρέπει να το παίξω όπως ο Steve;'" συνέχισε..

"Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη για τους κιθαρίστες στους DEEP PURPLE και ποιοι δούλεψαν καλύτερα ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ [σέβομαι] όλους όσους έχουν παίξει εκεί, γιατί είναι όλοι καλοί παίκτες - όλοι τους - οπότε είτε είναι ο Ritchie είτε ο Tommy είτε ο Steve, εγώ απλά [σέβομαι] αυτό που έχουν κάνει στο παρελθόν και κάνω τα δικά μου πράγματα τις περισσότερες φορές.

"Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να παίξεις. Όπως το 'Highway Star', για παράδειγμα, δεν πρόκειται να παίξω κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στο πρωτότυπο, γιατί γιατί γιατί στο διάολο να το κάνω; [Γέλια] Αυτή είναι η στάση μου. Αν δεν έχει χαλάσει, μην το φτιάχνεις".

Ο McBride, ο οποίος είναι κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός σε ένα, κατάγεται από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας -ένα μέρος που αντηχεί από τις καλύτερες μουσικές παραδόσεις όπως ο Gary Moore και ο Rory Gallagher, καθώς και συγκροτήματα όπως οι THIN LIZZY, οι STIFF LITTLE FINGERS και προφανώς οι U2. Η βιογραφία του αφηγείται πολλές ιστορίες - από το συγκρότημα που περιόδευε χωρίς ηχολήπτη, οδηγό ή roadie, παίζοντας 30 συναυλίες σε 35 ημέρες, μέχρι το ότι μοιραζόταν τακτικά τις σκηνές με τους Gillan και Airey.