Jimi Hendrix ένας γνήσιος της εποχής του

Jimi Hendrix ένας γνήσιος της εποχής του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή.

18 Σεπτεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Πολλοί οπαδοί τιμούν τον Jimi Hendrix ως τον καλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών. Με το πρωτοποριακό του στυλ και τις ακραίες ερμηνείες του, έφερε επανάσταση στη ροκ μουσική όσο κανένας άλλος.

Ακόμα και ο Paul McCartney είπε κάποτε σε μια συνέντευξή του ότι ακόμα και σήμερα νιώθει μια ανατριχίλα να διατρέχει τη σπονδυλική του στήλη κάθε φορά που σκέφτεται την πρώτη φορά που είδε τον Hendrix να παίζει σε ένα νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου.

Το 1966, ο Hendrix είχε μετακομίσει από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο, όπου ο μουσικός παραγωγός Chas Chandler βρισκόταν εν μέσω της συγκέντρωσης μιας μπάντας με επίκεντρο τον εξαιρετικά ταλαντούχο ερμηνευτή, ο οποίος τότε ήταν μόλις στα μέσα της δεκαετίας των 20.

Ο Χέντριξ γεννήθηκε στο Σιατλ το 1942 και μεγάλωσε κυρίως από τον πατέρα του Αλ, καθώς η μητέρα του δυσκολευόταν με την οικογενειακή ζωή.

Ήδη από παιδί, ο Τζίμι ήταν τρελός για την κιθάρα. Προερχόμενος από φτωχές οικογένειες, δεν σκέφτηκε ποτέ να πάει στο κολέγιο και αντ' αυτού κατατάχθηκε στο στρατό το 1961, έναν τρόπο για τους νεαρούς μαύρους άνδρες να βγάζουν αξιοπρεπώς τα προς το ζην.

Αλλά αφού πέρασε μόνο ένα χρόνο με τους αλεξιπτωτιστές, ο Hendrix έσπασε τον αστράγαλό του κατά τη διάρκεια ενός άλματος και έπρεπε να απολυθεί. Τότε ήταν που ο Hendrix άρχισε να συνοδεύει διάφορα συγκροτήματα R&B.

Πήγε σε περιοδεία με τους Isley Brothers, τον Little Richard και πολλούς άλλους αστέρες εκείνης της εποχής- η περιοχή του ήταν το λεγόμενο Chitlin' Circuit, μια ένωση αφροαμερικανικών χορευτικών κλαμπ διάσπαρτων στις ανατολικές και νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Το ξεκίνημά του στη μουσική βιομηχανία κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, ωστόσο ο Χέντριξ κατάφερε να μάθει από μερικούς από τους καλύτερους και πιο άγριους ερμηνευτές της εποχής του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Χέντριξ ανέπτυξε το στυλ του. Στη σκηνή, αναμενόταν να φοράει κοστούμι, όπως ήταν ακόμα συνηθισμένο εκείνη την εποχή, αλλά στην ιδιωτική του ζωή, ο Τζίμι Χέντριξ φορούσε ένα φτερό παγωνιού στο καπέλο του και φορούσε χοντρές αλυσίδες γύρω από το λαιμό του. Η βραχύσωμη φιγούρα του τον βοήθησε επίσης να τραβήξει την προσοχή τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής, ενώ κάποια κληρονομιά Cherokee από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας του συνέβαλε επίσης στην αινιγματική του εμφάνιση.

Ο κόσμος πίστευε ότι ήταν ντροπαλός, αλλά με τη φιλική και προσιτή συμπεριφορά του και το ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη του, ο Hendrix σύντομα έγινε ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της εποχής του. Πάνω απ' όλα, είχε τη φιλοδοξία που αντιστοιχούσε στο καλλιτεχνικό του όραμα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου που έζησε στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος και ο κύκλος των φίλων του ζούσαν ήδη τον χίπικο τρόπο ζωής του Greenwich Village, πολύ πριν αυτός γίνει παγκόσμια τάση. Όμως ο Χέντριξ αποκάλυπτε μια εντελώς διαφορετική πτυχή της προσωπικότητάς του κάθε φορά που έπινε. Με καύσιμο το αλκοόλ, συχνά τον έβλεπαν να έχει μεγάλα ξεσπάσματα οργής, συμμετέχοντας ακόμη και σε καυγάδες.

Περίπου εκείνη την εποχή, ο Βρετανός ανιχνευτής ταλέντων και μουσικός παραγωγός Chas Chandler, πρώην μέλος των Animals, ανακάλυψε τον Hendrix μέσα από μια παράσταση στο θρυλικό Café Wha?. Πρόθυμος να τον κάνει αστέρι, πέταξε με τον Hendrix στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώνοντάς τον με τον ντράμερ Mitch Mitchell και τον κιθαρίστα Noel Redding στο μπάσο.

Το τρίο όμως ακουγόταν περισσότερο σαν ένα ολόκληρο κουιντέτο λόγω της δεξιοτεχνίας της τεχνικής του Hendrix και των αριστουργηματικών ήχων που κατάφερνε να παράγει στην κιθάρα του αβίαστα. Η μπάντα έγινε γνωστή ως Jimi Hendrix Experience, συνδυάζοντας το αμερικανικό και βρετανικό στυλ μπλουζ με το R&B και το ροκ. Ο ήχος συνδύαζε hard rock και groovy στοιχεία- ήταν αισθησιακός και ψυχεδελικός ταυτόχρονα.

Το τρίο προκάλεσε αίσθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλους, και έτσι άπαντες, από τους Beatles μέχρι τους Rolling Stones, προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα για να τους δουν ζωντανά.

Η πρώτη περιοδεία των Jimi Hendrix Experience στις ΗΠΑ ήταν επίσης μεγάλη επιτυχία. Μια από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του Hendrix ήταν η εμφάνισή του στο Monterey Pop Festival το 1967. Από τότε, θεωρήθηκε ουσιαστικά εθνικός θησαυρός και στην πατρίδα του. Γρήγορα έγινε ο επόμενος μεγάλος σούπερ σταρ, με τον ήχο του να ταιριάζει απόλυτα με την εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων.

Ο Χέντριξ ήταν ένας αντικομφορμιστής από κάθε άποψη, όχι μόνο όσον αφορά τη σύνθεση των τραγουδιών του αλλά και το στυλ του κιθαριστικού του παιχνιδιού: Παρά το γεγονός ότι ήταν αριστερόχειρας, χρησιμοποιούσε δεξιόχειρες κιθάρες, τις οποίες απλά γύριζε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκτελούσε σόλο μπλουζ και κιθαριστικά ριφ με ένα είδος πάθους και αφοσίωσης που δεν είχε ξαναδεί ποτέ πριν.

Ολόκληρο το σώμα του ήταν ένα με τη μουσική του- κούναγε τους γοφούς του, έπεφτε στα γόνατα, ξάπλωνε ανάσκελα και έπαιζε ολόκληρα μουσικά κομμάτια με κλειστά μάτια. Για λόγους εντυπωσιασμού, έπαιζε επίσης την κιθάρα πίσω από το κεφάλι του ή χρησιμοποιώντας τα δόντια του.

Ήταν επίσης γνωστό ότι κατά καιρούς το παράκανε, εμβολίζοντας την Fender Stratocaster του στον ενισχυτή ή αναφλέγοντάς την με καύσιμο αναπτήρα.

Ένας συνεντευξιαζόμενος στο ντοκιμαντέρ Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin' σε σκηνοθεσία Bob Smeaton λέει ότι ο Hendrix ενδιαφερόταν πραγματικά μόνο για δύο πράγματα στη ζωή: τη μουσική και τις γυναίκες.

Αλλά στα προσωπικά του, ο Χέντριξ ήταν το αντίθετο του άγριου καλλιτέχνη στη σκηνή. Ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός μουσικός: Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν ένας πραγματικός σπασίκλας της μουσικής. Ακόμα και πριν ντυθεί το πρωί, συνήθιζε να δένει την κιθάρα του και να φτιάχνει πρωινό με το όργανο κολλημένο στο σώμα του.

Χρησιμοποιούσε κάθε διαθέσιμη στιγμή για να συνθέσει νέα μουσική. Αργότερα στη Νέα Υόρκη, ο Hendrix έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής του, βάζοντας τον παραγωγό του, Eddie Kramer, να στήσει το δικό του στούντιο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τον ίδιο και το συγκρότημά του, το Electric Lady Studio.

Με το στούντιό του, ο Χέντριξ έγινε γνωστός για το γεγονός ότι ήταν πραγματικά σχολαστικός: ηχογραφούσε ορισμένα τραγούδια έως και 35 φορές - ακόμη και αν η πρώτη λήψη ήταν ήδη καλή. Αλλά η επιτυχία του τρίτου άλμπουμ του, που ήταν ιδιοπαραγωγή, το Electric Ladyland, απέδειξε ότι είχε δίκιο που έδινε τόση προσοχή στη λεπτομέρεια: Το άλμπουμ εκτινάχθηκε στο νούμερο ένα των αμερικανικών billboard charts, καθιστώντας τον Hendrix τον πιο ακριβοπληρωμένο μουσικό της εποχής του.

Στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock το 1969, ο Hendrix κατάφερε για άλλη μια φορά να εντυπωσιάσει τα πλήθη, παίζοντας μια εκδοχή του "The Star-Spangled Banner", του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, που χτύπησε την καρδιά του έθνους εκείνη την εποχή: Αφού έπαιξε τις πρώτες δύο νότες με απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο τη Fender Stratocaster του και μια μονάδα εφέ, ξαφνικά ξεφύγει σε ένα δημιουργικό ηχοτοπίο που μιμείται τη ρίψη βομβών και τη ρίψη πολυβόλων - μια ξεκάθαρη αναφορά στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στεκόμενος στη σκηνή με την κορδέλα στο κεφάλι και φορώντας ένα ξεφτισμένο σακάκι, ο Χέντριξ έγινε σύμβολο της αντικουλτούρας στο Γούντστοκ. Σαν μια σύγχρονη εκδοχή του ηγέτη της φυλής των Απάτσι Τζερόνιμο, θεωρήθηκε ότι ενσάρκωνε ταυτόχρονα τις αρετές των ιθαγενών Αμερικανών, τα δεινά των Αφροαμερικανών και την ειρηνική διαμαρτυρία του κινήματος των χίπις.

Ο Χέντριξ συνέχισε να ακολουθεί αποφασιστικά το καλλιτεχνικό του όραμα, διευρύνοντας τα όρια του ήχου και των μουσικών στυλ μαζί με το νέο του συγκρότημα, τους Band of Gypsys. Ωστόσο, οι πωλήσεις των δίσκων δεν αντικατόπτριζαν τον ενθουσιασμό του. Υποκύπτοντας στην εμπορική ζήτηση, ο Hendrix αναβίωσε τους The Jimi Hendrix Experience αν και με μερικές αλλαγές: Στο μπάσο, εισήγαγε τον παλιό του φίλο Billy Cox, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ο οποίος ήταν ήδη μέλος των Band of Gypsys. Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1970, ο Hendrix έδωσε την τελευταία του εμφάνιση στο Open Air Love & Peace Festival στο νησί Fehmarn της Δυτικής Γερμανίας.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η τραγωδία χτύπησε και ο Τζίμι Χέντριξ βρέθηκε νεκρός στο Λονδίνο στις 18 Σεπτεμβρίου. Η φίλη του προφανώς του είχε δώσει μερικά υπνωτικά χάπια για να τον βοηθήσουν στην αϋπνία του- ωστόσο, είχε πάρει κατά λάθος υπερβολική δόση από τα δισκία, καθώς η συνταγή ήταν ισχυρότερη από αυτή που είχε συνηθίσει στις ΗΠΑ.

Η άνοδος του Τζίμι Χέντριξ διήρκεσε μόλις τέσσερα σύντομα χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο παιξίματος της ηλεκτρικής κιθάρας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι κιθαρίστες στον κόσμο που μπορούν να παίξουν πιο καθαρά, πιο γρήγορα ή και με μεγαλύτερη δεξιοτεχνία από τον Hendrix, αλλά για πολλούς εξακολουθεί να θεωρείται ο καλύτερος ροκ κιθαρίστας όλων των εποχών. Και ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κιθάρα που ήταν το πραγματικό είδωλο.