Μπορεί να ξαναβγεί στον ραδιοφωνικό αέρα ο Flash;

Μπορεί να ξαναβγεί στον ραδιοφωνικό αέρα ο Flash;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ιστορικός και πολύπαθος ενημερωτικός σταθμός.

09 Οκτωβρίου 2022

Τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Flash «παίζει» ξανά στην μιντιακή -και όχι μόνο- επικαιρότητα. Πολλά οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Σωκράτης Κόκαλης είναι πολύ κοντά στο να πουλήσει, για άλλη μια φορά, το «brand» που ο ίδιος δημιούργησε πριν 33 χρόνια. Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, στο «πωλητήριο» περιλαμβάνονται το portal flash.gr, που επαναλειτούργησε στις αρχές του 2020, και τα δικαιώματα του διακριτικού τίτλου. Με απώτερο στόχο την επαναφορά του Flash και στα FM, εκεί άπο όπου ξεκίνησε. Είναι, όμως, εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Τα μέχρι στιγμής γεγονότα κλίνουν προς το ναι. Η παλιά συχνότητα του Flash, η 96 FM, έχει επιστραφεί στο κράτος με την υπ' αριθμόν 125/2022 απόφαση του ΕΣΡ. Η αιτία ήταν η παύση της λειτουργίας του εδώ και 5 χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία έφερε την ανάκληση της άδειάς του. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον κάθε ενδιαφερόμενο να λειτουργήσει τον Flash από μια άλλη συχνότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου Πέτσα-Λιβάνιου (4779/2021) «μέχρι την έκδοση προκήρυξης για χορήγηση αδειών λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, οι εποπτευόμενοι από το Ε.Σ.Ρ. ως νομίμως λειτουργούντες αντίστοιχοι σταθμοί επιτρέπεται να αλλάξουν μία (1) μόνον φορά τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους, εφόσον πληρούν τις οικείες για τη φυσιογνωμία προϋποθέσεις». Το οποίο, πρακτικά, σημαίνει ότι ο Flash μπορεί να επαναλειτουργήσει είτε από μια υφιστάμενη ενημερωτική συχνότητα είτε από μια μη ενημερωτική, αφού κατατεθεί αίτηση για αλλαγή του χαρακτήρα της.

Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη στο θέμα του τίτλου. Σύμφωνα με το Δίκτυο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPN), η εταιρεία «Sportnews Υπηρεσίες Διαδικτύου Α.Ε.», συμφερόντων Κόκαλη, έχει κατοχυρώσει μόνο τον τίτλο του Flash.gr από το 2019. Οι άλλοι, όμως, που αφορούν το ραδιόφωνο έχουν ή είχαν δηλωθεί από άλλες εταιρείες.

Οι τίτλοι «Flash 96» και «Flash 96 Το δικό σου ραδιόφωνο», μαζί με το ιστορικό λογότυπο του σταθμού, άνηκαν μέχρι το 2019 και το 2020 αντίστοιχα στην εταιρεία «Flash Επιχείρηση Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Εκπομπών-Παραγωγών Α.Ε.», η οποία ανήκει στον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη. Παραμένει, όμως, η ένδειξη «registered» (καταχωρημένο) και στους δύο. Από την άλλη υπάρχει και ο τίτλος «Flash 96 fm Αυτοδιαχειριζόμενο Ραδιόφωνο», που ανήκει στην εταιρεία «96 Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ι.Κ.Ε.». Στον συνεταιρισμό των εργαζομένων του Flash που λειτούργησε τον σταθμό από το 2014 έως το 2017.