Με τον Αλκίνοο στα ορεινά της Βόρειας Εύβοιας

Με τον Αλκίνοο στα ορεινά της Βόρειας Εύβοιας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κοιτάξτε που σκέφτηκε να αναφερθεί ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

10 Οκτωβρίου 2022

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το Σάββατο βράδυ βρεθήκαμε στο χωριό Κουρκουλοί, ένα πολύ ορεινό χωριό στην Βόρεια Εύβοια. Μέσα στα καμένα δηλαδή. Εκεί έδινε μία δωρεάν συναυλία στην πλατεία του χωριού ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με συναυλίες στις καμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας - θα τα πούμε αναλυτικά το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών).

Ωραία συναυλία, συγκινητική. Και για τον ίδιο, όχι μόνο τον κόσμο. Ε, λοιπόν, εκεί ο Αλκίνοος, αποφάσισε να μιλήσει στους ανθρώπους των χωριών της Βόρειας Εύβοιας για τον Παύλο Φύσσα κατακρίνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Οι περισσότεροι από τους θεατές δεν ήξεραν το γεγονός (του χαιρετισμού) αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Αλκίνοο να μιλήσει ενάντια στον φασισμό.

Ετσι, ένα βράδυ, κάπου ορεινά, πολύ ορεινά, με θερμοκρασία κάτω των 10 βαθμών, ενας καλλιτέχνης μίλησε με ένταση και πειθώ (σε ανθρώπους με χίλιες δυο καθημερινές δυσκολίες στο μυαλό τους) κατά του φασισμού. Ο Αλκίνοος που ξέρουμε και αγαπάμε.

(φωτογραφία: Γιάννης Λυμπέρης)