Το πρώτο «ολοκληρωμένο» μουσείο πανκ στον κόσμο

Το πρώτο «ολοκληρωμένο» μουσείο πανκ στον κόσμο
Ακολουθήστε μας στο Google news

θα ανοίξει στο Λας Βέγκας.

11 Οκτωβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Πριν από μερικά χρόνια, ο frontman των NOFX Mike "Fat Mike" Burkett είχε μια ιδέα για ένα κατάστημα punk rock που θα εξέθετε επίσης σπάνια αντικείμενα του είδους που είχε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια. Η ιδέα όμως εξελίχθηκε και έγινε το Punk Rock Museum, 12.000 τετραγωνικών μέτρων, το πρώτο του είδους του που καταγράφει το είδος μουσικής και ίσως το πιο σημαντικό, το πρώτο που υποδέχεται όλες τις punk μπάντες όλων των μεγεθών, όχι μόνο τους συνήθεις ύποπτους.

Το νέο μουσείο που βρίσκεται στο Λας Βέγκας, θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες του στις 13 Ιανουαρίου 2023, όταν θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια, δείχνοντας στον κόσμο χιλιάδες κομμάτια και κειμήλια στο χώρο των 12.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει αξιοσημείωτα αντικειμένα, όπως το εμβληματικό πουκάμισο Vultures της Debbie Harry και τα κράνη ενεργειακού θόλου των Devo, καθώς και την ακουστική κιθάρα στην οποία οι Rise Against έγραψαν μερικά από τα πρώτα τους τραγούδια και το φωτεινό πράσινο αλυσοπρίονο που χρησιμοποιούσαν οι Sum 41 για να ξεκινούν τις συναυλίες τους την τρελή εποχή τους Does This Look Infected? Το μουσείο θα απασχολεί επίσης τους επισκέπτες με διαδραστικά εκθέματα, όπως ένα όπου μπορείτε να παίξετε την κιθάρα και τον ενισχυτή του αγαπημένου σας μουσικού.

Τα κριτήρια αποδοχής του Punk Rock Museum είναι απλά: "Αν είσαι punk συγκρότημα, είσαι μέσα", λέει ο Fat Mike. "Είναι τόσο απλό". Το μουσείο είναι το αποτέλεσμα της παθιασμένης και αφοσιωμένης δουλειάς της "punk-rock κολεκτίβας" του μουσείου, 10 ταλαντούχων, ομοϊδεατών μουσικών και επαγγελματιών της βιομηχανίας που συγκεντρώθηκαν από τον Fat Mike για να σχεδιάσουν και να χτίσουν αυτή την "εκκλησία του punk rock". Το μουσείο φιλοδοξεί να καταγράψει τις ιστορίες και τον πολιτιστικό αντίκτυπο του πανκ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ορισμένοι από τους χαρακτήρες αυτών των ιστοριών είναι επίσης σημαντικοί επενδυτές του μουσείου, όπως οι Pat Smear, Brett Gurewitz, Kevin Lyman και Tony Hawk.

"Πρόκειται για ένα ερωτικό γράμμα στο punk rock", εξηγεί ο Vinnie Fiorello, πρώην ντράμερ των Less Than Jake, καθώς και ιδρυτής των δισκογραφικών εταιρειών Fueled by Ramen και Paper + Plastick. "Θέλουμε να δείξουμε αυτό το κοινό πάθος μεταξύ τόσων διαφορετικών ανθρώπων για αυτή τη μορφή μουσικής".