Πέθανε ο πρώην μπασίστας της REO Speedwagon, Gregg Philbin

Πέθανε ο πρώην μπασίστας της REO Speedwagon, Gregg Philbin
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επαιξε στα πρώτα έξι στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και εμφανίστηκε στο Live του 1977: You Get What You Play For.

25 Οκτωβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο τραγουδιστής Kevin Cronin απέτισε φόρο τιμής στον πρώην συμπαίκτη του σε μια δήλωση που μοιράστηκε το συγκρότημα. "Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον παράγοντα Philbin στην εξέλιξη των REO Speedwagon", έγραψε ο Cronin. "Όταν ο Gregg έφυγε από το συγκρότημα το 1977, πήρε μαζί του την prog-leaning πτυχή του εκτεταμένου ορχηστρικού τμήματος του ήχου των REO.

"Ο Gregg προσέγγιζε το μπάσο όπως ο θρυλικός μπασίστας των Who, John Entwistle", συνέχισε. "Και οι δύο έπαιζαν το μπάσο περισσότερο σαν ένα κύριο όργανο. Καθώς όμως τα τραγούδια που γράφαμε ο Gary Richrath και εγώ γίνονταν πιο συμπαγή και χρειαζόταν το μπάσο να παίζει έναν πιο παραδοσιακό ρόλο δεσίματος με τα ντραμς, το στυλ του Gregg έγινε θέμα και θα έφευγε από το συγκρότημα".

Η θητεία του Philbin στους REO Speedwagon προηγήθηκε της θητείας του Cronin. Εμφανίστηκε στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος το 1971 και έπαιξε σε κάθε διαδοχικό LP μέχρι το R.E.O. του 1976. Τα πρώτα έξι άλμπουμ τους δεν κατάφεραν να κάνουν μεγάλη εμπορική επιτυχία, αν και το Live: You Get What You Play For - το κύκνειο άσμα του με το συγκρότημα - έγινε το πρώτο τους χρυσό άλμπουμ. Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των REO Speedwagon χωρίς τον Philbin, το You Can Tune a Piano, but You Can't Tuna Fish του 1978, θα γίνει το πρώτο τους Top 40 LP και τελικά θα γίνει διπλά πλατινένιο.

Παρά τις μουσικές τους διαφορές, ο Cronin έσπευσε να επαινέσει την προσωπικότητα του Philbin και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του μπασίστα. "Ο Gregg ήταν ένας έξυπνος, αστείος, γοητευτικός τύπος και δύσκολα θα μπορούσες να βρεις ένα πιο κατατοπισμένο άτομο", κατέληξε. "Η υγεία του αποτελούσε πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό και σήμερα η ψυχή του απελευθερώνεται. Όλοι αγαπούσαμε τον Gregg, θρηνούμε το θάνατό του και στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στα επιζώντα μέλη της οικογένειας και τους φίλους του. Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τον κόσμο της REO".