Πέθανε ο Keith Levene, κιθαρίστας των The Clash και των Public Image Ltd

Πέθανε ο Keith Levene, κιθαρίστας των The Clash και των Public Image Ltd
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στα 65 του χρόνια.

13 Νοεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Ο Keith Levene, ο κιθαρίστας που ήταν ιδρυτικό μέλος των The Clash και των Public Image Ltd, πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Την είδηση μετέδωσε ο συγγραφέας και συγγραφέας Adam Hammond.

Σε δήλωσή του στο Twitter, ο Hammond έγραψε : «Με μεγάλη θλίψη αναφέρω ότι ο στενός μου φίλος και θρυλικός κιθαρίστας των Public Image Limited Keith Levene απεβίωσε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Keith ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους, τολμηρούς και επιδραστικούς κιθαρίστες όλων των εποχών. Ο Keith επεδίωξε να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα στη μουσική και με τους πρόθυμους συνεργάτες του John Lydon και Jah Wobble πέτυχε ακριβώς αυτό. Η κιθαριστική του δουλειά στα εννέα λεπτά του Theme, του πρώτου κομματιού του πρώτου άλμπουμ των PiL, καθόρισε τι θα έπρεπε να είναι η εναλλακτική μουσική. Εκτός από το ότι βοήθησε να γίνουν οι PiL το πιο σημαντικό συγκρότημα της εποχής, ο Keith ίδρυσε επίσης τους Clash με τον Mick Jones και είχε σημαντική επιρροή στον πρώιμο ήχο τους. Τόσο πολλά από αυτά που ακούμε σήμερα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά του Keith, μερικά από αυτά αναγνωρίζονται, τα περισσότερα όχι. Οι σκέψεις μας και η αγάπη μας συνοδεύουν τη σύντροφό του Kate, την αδελφή του Jill και όλη την οικογένεια και τους φίλους του Keith. Ο κόσμος είναι πιο σκοτεινός χωρίς την ιδιοφυΐα του. Ο δικός μου θα είναι πιο σκοτεινός χωρίς τον σύντροφό μου».

Ο Levene γεννήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο το 1957 και ως έφηβος απέκτησε εμμονή με τον κιθαρίστα των Yes Steve Howe. Τελικά δούλεψε για το συγκρότημα ως 15χρονος και έγινε μέλος του road crew για την περιοδεία Close To The Edge.

Το 1976 συνεργάστηκε με τον Mick Jones για να σχηματίσουν τους The Clash, αλλά ήταν μέλος του συγκροτήματος για μόλις οκτώ μήνες και δεν ηχογράφησε ποτέ μαζί τους. Έπαιξε, ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην ιστορία του συγκροτήματος, αφού πλησίασε τον Joe Strummer σε μια συναυλία των 101'ers και τον έπεισε να ενταχθεί στο συγκρότημα.

"[Εμείς] πείσαμε τον Joe να έρθει στην κατάληψή μου στο Shepherd's Bush", δήλωσε ο Levene στο Perfect Sound Forever το 2001 (ανοίγει σε νέα καρτέλα). "Έπαιζα κιθάρα μαζί του και έπαιζα μερικά κομμάτια των 101ers. Μου είπε, 'Έι φίλε, απλά σε αγαπώ και μου αρέσει ο τρόπος που παίζεις κιθάρα'. Οπότε είπα, 'Θα το κάνεις;' και τον βάλαμε στους Clash".

Το 1978 εντάχθηκε στην ιδρυτική σύνθεση των Public Image Limited μαζί με τον πρώην Sex Pistol John Lydon, τον μπασίστα Jah Wobble και τον ντράμερ Jim Walker. Έπαιξε στα τρία πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος, Public Image: First Issue το 1978, το Metal Box την επόμενη χρονιά και το The Flowers of Romance το 1981. Αποχώρησε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τέταρτου άλμπουμ, του This Is What You Want του 1984... This Is What You Get, καθώς οι μουσικές διαφορές και οι συγκρούσεις εγωισμών είχαν το τίμημά τους.

Μετά την αποχώρησή του από τους PiL η καριέρα του Levene έγινε πιο χαμηλών τόνων, αλλά το ακανόνιστο, αιχμηρό παίξιμο του συνέχισε να επηρεάζει μια ολόκληρη γενιά post-punk μουσικών, από τον κιθαρίστα των Red Hot Chili Peppers, John Frusciante, ο οποίος είπε ότι ο Levene "εξερεύνησε τις δυνατότητες του τι μπορείς να κάνεις με την κιθάρα", μέχρι τον frontman των Primal Scream, Bobby Gillespie, ο οποίος είπε ότι "ανακάλυψε εκ νέου το παίξιμο της rock κιθάρας".

"Ήθελα να γίνω ο Eddie Van Halen που ήταν κάπως γύρω μου εκείνη την εποχή"; δήλωσε ο Levene στο podcast What Bitcoin Did το 2020. "Ήθελα να γίνω ο Jimmy Page ή ο Jimmy Hendrix ή κάποιο από αυτά τα πράγματα; Αποκλείεται. Όχι επειδή ήταν δύσκολο, επειδή θα μπορούσα να παίξω έτσι. Επέλεξα να μην το κάνω αυτό ως ένδειξη πρόθεσης. Δεν αντιγράφουμε".

Ο Levene δούλεψε επίσης στα demos για το The Uplift Mofo Party Plan των Red Hot Chili Peppers - το άλμπουμ που έκανε το συγκρότημα αμέσως πριν την ένταξη του Frusciante - και συνεργάστηκε με τους ράπερ Ice T και Tone Loc. Ήταν μέλος του σούπερ γκρουπ βιομηχανικής μουσικής Pigface και κυκλοφόρησε πέντε σόλο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του Yin & Yang, που ηχογραφήθηκε με τον παλιό του συμπαίκτη στους PiL Jah Wobble το 2012.

Η σύντροφος του Levene, Kate Ransford, έγραψε στο Twitter "RIP Keith Levene, ο αγαπημένος μου σύντροφος που έφυγε από τη ζωή στο σπίτι μας στις 11/11/22 ειρηνικά, χωρίς πόνο, ζεστά και αγαπημένα. Ήταν ένας εμβληματικός κιθαρίστας και συνθέτης, ο καλύτερός μου φίλος, η αγάπη μου, τα πάντα. Σε αγαπώ μέχρι το φεγγάρι".

Δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία του θανάτου του.