Το Rolling Stones Mono LP Box έρχεται

Το Rolling Stones Mono LP Box έρχεται
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε περιορισμένη έγχρωμη έκδοση

16 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Η ABKCO Records ανακοίνωσε την κυκλοφορία του box set βινυλίου The Rolling Stones in Mono (Limited Color Edition). Η συλλογή, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε έγχρωμο βινύλιο, καταφθάνει στις 20 Ιανουαρίου 2023. Αρχικά κυκλοφόρησε σε μαύρο βινύλιο, CD και ψηφιακά το 2016, η ανανεωμένη έκδοση περιέχει το σύνολο της ηχογραφημένης παραγωγής των Rolling Stones της δεκαετίας του 1960 με 186 κομμάτια που κατανέμονται σε 16 LP 180 γραμμαρίων. Η νέα έκδοση παρουσιάζεται σε μια πληθώρα χρωμάτων βινυλίου - 14 συνολικά - που επιλέχθηκαν για να ταιριάζουν με το αρχικό εξώφυλλο των κλασικών άλμπουμ, όπως τα Beggars Banquet και Let It Bleed.

Από την ανακοίνωση της ABKCO στις 14 Νοεμβρίου: Η συλλογή καλύπτει την εποχή μεταξύ 1963 και 1969 και καλύπτει τα χρόνια της διαμόρφωσης του θρυλικού κουιντέτου με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ονομάστηκε και αναγνωρίστηκε ως "η μεγαλύτερη rock and roll μπάντα του κόσμου", καθώς έβγαζε επιτυχίες που καθόρισαν την εποχή, όπως τα "(I Can't Get No) Satisfaction", "Paint It, Black", "Ruby Tuesday" και "Honky Tonk Women".

Συσκευασμένο σε 15 ξεχωριστά άλμπουμ, το The Rolling Stones In Mono περιέχει βασικές κυκλοφορίες από τις δισκογραφίες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οργανωμένες έτσι ώστε να περιλαμβάνουν κάθε κομμάτι από την εποχή, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους πλεονασμούς του καταλόγου. Το Stray Cats, μια συλλογή 2-LP αποκλειστικά μέσα στο box set βινυλίου, κλείνει όλες τις εκκρεμότητες, ενσωματώνοντας κάθε κομμάτι των Rolling Stones της δεκαετίας του 1960 που δεν υπάρχει στα υπόλοιπα 14 άλμπουμ, για ένα σύνολο 24 κομματιών. Περιλαμβάνει δύο εκδόσεις του "Poison Ivy", την επιτυχία του Barrett Strong "Money" του 1959, καθώς και το "Fortune Teller". Άλλες σπανιότητες περιλαμβάνουν το "Con Le Mie Lacrime", μια εκδοχή του "As Tears Go By" τραγουδισμένη στα ιταλικά, το "Stoned" (το ορχηστρικό b-side του "I Wanna Be Your Man") και το outtake του 1965 του "I've Been Loving You Too Long" του Otis Redding, απαλλαγμένο πλέον από το ψεύτικο χειροκρότημα που συγκάλυπτε την προέλευσή του από το στούντιο, όταν το κομμάτι εμφανίστηκε στο LP Got Live If You Want It του 1966.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι περισσότερες ροκ και ποπ ηχογραφήσεις μιξάρονταν μονοφωνικά, ενώ η στερεοφωνική εκδοχή ήταν συχνά μεταγενέστερη σκέψη και ασχολούνταν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αρχικής (μονοφωνικής) εκδοχής ενός συγκεκριμένου κομματιού. Εν ολίγοις, η μονοφωνία κυριαρχούσε και αυτό ίσχυε πράγματι για τους Rolling Stones εκείνη την εποχή. Ενώ τα τυπικά συστήματα αναπαραγωγής της δεκαετίας του '60 δεν ήταν και τόσο εξελιγμένα, οι αρχικές μονοφωνικές ηχογραφήσεις, ειδικά όπως ακούγονταν μέσω ποιοτικών εξαρτημάτων, ήταν της υψηλότερης ποιότητας ήχου και είχαν ισχυρό και πολύ άμεσο αντίκτυπο. "Ένιωθες ότι ήσουν στο δωμάτιο ... ακούγοντας ακριβώς αυτό που συνέβαινε στο στούντιο, χωρίς φτιασίδια, χωρίς τίποτα", έγραψε ο Keith Richards στην αυτοβιογραφία του, Life. "Η Rock ήταν μια εντελώς νέα μουσική μορφή", εξήγησε ο Mick Jagger σε συνέντευξή του στο Rolling Stone το 1995. "Δεν υπήρχε για δέκα χρόνια όταν αρχίσαμε να το κάνουμε .... Ένιωθες σαν ένας από τους λίγους εκλεκτούς, ένας από τους μοναδικούς στον κόσμο που θα έπαιζαν με αυτό το νέο παιχνίδι. Είχαμε ευαγγελική θέρμη". Ο τελευταίος ηχολήπτης τους Dave Hassinger εξήγησε πώς μιξάρισε τις δουλειές του '64-'66 για τους Stones σε μονοφωνία. "Έπαιζαν πάντα μαζί την ίδια στιγμή. Τρέχανε τα κομμάτια, δούλευαν τις αλλαγές εδώ κι εκεί, τα "καρφώνανε"και μετά ξεκινούσαν την ηχογράφηση".

Ο David Fricke, στο κείμενο 5.000 λέξεων που συνοδεύει το σετ, γράφει: "Το The Rolling Stones in Mono είναι η πλήρης στούντιο αναφορά αυτής της πρώτης δεκαετίας της ιστορίας και του χάους, πρόσφατα remastered με πρωτοφανή πιστότητα και αποκαλυπτική λεπτομέρεια". Τα σχόλιά του περιλαμβάνονται ως μέρος ενός τετράχρωμου πολυτελούς βιβλίου 48 σελίδων σε επίπεδη μορφή που περιλαμβάνει πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τον διάσημο φωτογράφο Terry O'Neill. Τα 16 LP φιλοξενούνται στα πρωτότυπα έγχρωμα τζάκετ των άλμπουμ που χωράνε μαζί με το βιβλίο σε ένα μονοκόμματο ειδικά διαμορφωμένο κουτί.

Το The Rolling Stones in Mono (Limited Color Edition) έγινε mastering από τον βραβευμένο με GRAMMY® μηχανικό Bob Ludwig στο Gateway Mastering. Για το έργο χρησιμοποίησε μεταφορές Direct Stream Digital (DSD) από τις αρχικές master ηχογραφήσεις, με ρυθμό δειγματοληψίας 2.822.400. Η κοπή του βινυλίου πραγματοποιήθηκε στα Abbey Road Studios από τον Sean Magee. Το έργο επιμελήθηκε η Teri Landi, η βραβευμένη με GRAMMY® επικεφαλής μηχανικός ήχου της ABKCO.

The Rolling Stones in Mono (Limited Color Edition) 16-LP Box Set
1) The Rolling Stones (UK, 1964) – Cobalt Blue vinyl
2) 12 X 5 (1964) – Yellow vinyl
3) The Rolling Stones No. 2 (UK, 1965) – Steel Blue vinyl
4) The Rolling Stones Now! (1965) – Gold vinyl
5) Out of Our Heads (US, 1965) – Sky Blue vinyl
6) Out of Our Heads (UK, 1965) – Green vinyl
7) December’s Children (And Everybody’s) (1965) – Silver vinyl
8) Aftermath (UK, 1966) – Purple vinyl
9) Aftermath (US, 1966) – Grey vinyl
10) Between the Buttons (UK, 1967) – Azure Blue vinyl
11) Flowers (1967) – Pink vinyl
12) Their Satanic Majesties Request (1967) – White vinyl
13) Beggars Banquet (1968) – Maroon vinyl
14) Let It Bleed (1969) – Red vinyl
15) Stray Cats (2-LP collection of single A & B sides plus E.P. tracks) – White vinyl