Ακούστε τη νέα εκδοχή του Comfortably Numb του Roger Waters

Ακούστε τη νέα εκδοχή του Comfortably Numb του Roger Waters
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του κλασικού τραγουδιού των Pink Floyd

20 Νοεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Με τίτλο "Comfortably Numb 2022", αυτή η ανανεωμένη έκδοση έχει έναν πιο ζοφερό τόνο από το πρωτότυπο.

"Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, έκανα ένα demo μιας νέας εκδοχής του 'Comfortably Numb' ως εναρκτήριο τραγούδι για το νέο μας σόου This Is Not a Drill", δήλωσε ο Waters σε ένα δελτίο τύπου. "Το πήγα ένα ολόκληρο βήμα πιο κάτω, σε λα ελάσσονα, για να το κάνω πιο σκοτεινό και το ενορχήστρωσα χωρίς σόλο - εκτός από την ακολουθία συγχορδιών στο outro, όπου υπάρχει ένα σπαρακτικά όμορφο γυναικείο φωνητικό σόλο από τη Shanay Johnson, μία από τις νέες μας τραγουδίστριες".

Δέκα μουσικοί συνέβαλαν στο "Comfortably Numb 2022", παρέχοντας έγχορδα, κρουστά, μπάσο, κιθάρα και άλλα. Ο Waters ήταν συμπαραγωγός του κομματιού, καθώς και υπεύθυνος για τα φωνητικά.

Το "Comfortably Numb", που αρχικά συμπεριλήφθηκε στο "The Wall" του 1979, πριν κυκλοφορήσει ως single το 1980, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Pink Floyd. Οι στίχοι του είναι εμπνευσμένοι από ένα περιστατικό το 1977, όταν ο Waters, που έπασχε από ηπατίτιδα, πήρε ηρεμιστικά πριν ανέβει στη σκηνή για να παίξει. "Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δίωρο της ζωής μου", δήλωσε αργότερα στο Rolling Stone. "Το να προσπαθείς να κάνεις ένα σόου όταν με δυσκολία μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου".

Το "Comfortably Numb" κατέχει επίσης μια μοναδική θέση στην ιστορία των Pink Floyd: Με αυτό το τραγούδι έκλεισαν μια συναυλία επανένωσης στο Live 8 το 2005, και αυτή θα ήταν η τελευταία εμφάνιση για την κλασική σύνθεση του κουαρτέτου των Pink Floyd. Ο Richard Wright πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το "Comfortably Numb" εξακολουθεί να αποτελεί σταθερό μέρος των σόλο set lists του Waters. Η περιοδεία του "This Is Not a Drill" συνεχίζεται στην Ευρώπη το 2023, με 40 συναυλίες σε 14 χώρες, ξεκινώντας στις 17 Μαρτίου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.