Ενα «γεμάτο» Δεύτερο Πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο

Ενα «γεμάτο» Δεύτερο Πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με συναυλίες, αφιερώματα, ειδικές μουσικές εκπομπές και συνεντεύξεις.

09 Δεκεμβρίου 2022

Το Σάββατο στις 08:00, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Άλκη Αλκαίο, η Λίτσα Τότσκα παρουσιάζει «Δύο ποιητές, δύο στιγμές σημαδιακές». Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Μερικές δεκαετίες αργότερα, την ίδια μέρα, το 1993, ο Άλκης Αλκαίος ολοκληρώνει την επίγεια διαδρομή του. «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν αν η πνοή λιγόστευε;» αναρωτήθηκε ο Σεφέρης στην ιστορική ομιλία του παραλαμβάνοντας την ύψιστη διάκριση. «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» θ’ αναζητάμε το αποκούμπι της.

Ο Στάθης Δρογώσης στην «Αντέλμα», στις 17:00, θα βάλει έξι διλήμματα στους ακροατές. Έξι «ζευγάρια» τραγουδιών από καλλιτέχνες που τους συνδέει το ύφος τους και η διαδρομή τους. Και ποιος δεν έχει κληθεί να διαλέξει στο υποθετικό ερώτημα: «Τρύπες ή Σπαθιά», «Σωκράτης ή Θανάσης», «Παύλος ή Θείος Νώντας». Θα διαβαστούν και αποσπάσματα κριτικών και βιογραφικών άρθρων σε μια εκπομπή παιχνιδιάρικη.

Την Κυριακή στις 13:30, θα μεταδώσει τη συναυλία-αφιέρωμα, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Η Μικρασία της Κυρά-Δόμνας». Μια παράσταση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου, με την επιμέλεια και συμμετοχή συνεργατών και μαθητών της. Στην παρουσίαση η Δήμητρα Κόχιλα.

Στις 16:00, ανοίγει ένα ακόμα «Μουσικό Κουτί στο Δεύτερο» με τον Νίκο Μακράκη. Ποιες είναι οι δύο αγάπες που πολεμούν στο «ρίσκο» του Νίκου Πορτοκάλογλου; Γιατί ήταν αγχωμένος ο Βασίλης Καζούλης; Ποιος καλεσμένος αποσυντόνιζε τις πρόβες με τα αστεία του;

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Με προσωπικές αναμνήσεις από την γνωριμία μαζί του, με ηχητικά ντοκουμέντα από τους δύο «αποχαιρετισμούς» του (1984 και 2002) οι «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου», στις 20:00, με τον Παντελή Σιβρή, «φιλοτεχνούν» ένα συναισθηματικά φορτισμένο πορτραίτο του κορυφαίου ερμηνευτή και δημιουργού που άφησε το ισχυρό του στίγμα στο ελληνικό τραγούδι.

Στις 22:00, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» συζητούν με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.