ΑΚΟΥΝΕ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; Ή, ΜΟΝΟ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ;

ΑΚΟΥΝΕ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; Ή, ΜΟΝΟ, ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τους θεσσαλονικείς που δεν ακούνε αθηναϊκά ραδιόφωνα λέγαμε στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.

22 Αυγούστου 2010Για τους θεσσαλονικείς που δεν ακούνε αθηναϊκά ραδιόφωνα λέγαμε στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.

Ιδού:
Αν και οι Θεσσαλονικείς ενημερώνονται αποκλειστικά από αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια και διαβάζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα αθηναϊκές εφημερίδες, σε ό,τι αφορά τα FM ακολουθούν διαφορετική τακτική.
Το ραδιόφωνο είναι το έσχατο μέσο που διατηρεί αναλλοίωτη την ισχύ της τοπικής του διάστασης. Οι αθηναϊκοί ραδιοσταθμοί που ακούγονται στη Θεσσαλονίκη, και είναι... ελάχιστοι και ακούγονται από... ελάχιστους.

OASIS 98    4,4%
ΑΝΤ1 97,5   4,3%
ΕΡΑ ΣΠΟΡ 3,5%
REAL FM   3,3%
ΔΕΥΤΕΡΟ  2,1%
ΤΡΙΤΟ        1,4%
ΝΕΤ 105,8   1,0%

Σημειώστε, επίσης, πως ουδείς από τους ραδιοσταθμούς αυτούς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακροαματικότητας. Να το τελευταίο Top 10 της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις μετρήσεις της Focus-BARI:

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ       11,2%
PLUS RADIO                          9,6%
STAR FM                                 8,8%
ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ                       7,9%
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ   7,7%
ΖΟΟ RADIO                            7,3%
ΕΡΩΤΙΚΟΣ                              6,2%
ΟΛΑ                                        5,8%
IMAGINE                                5,5%
LIBERO                                   5,4%

Δεν είναι μόνο ο περιβόητος τοπικισμός, είναι και άλλοι οι λόγοι που εξηγούν την ερτζιανή συμπεριφορά των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Γιατί ο ακροατής εκεί να συντονιστεί σε αθηναϊκά ραδιόφωνα όταν σε πρωινή εκπομπή μίας ώρας τα 15 λεπτά είναι αφιερωμένα στο μποτιλιάρισμα της Κατεχάκη και της Αττικής Οδού; Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει, δεν τον αφορά το ζήτημα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα mainstream μουσικά ραδιόφωνα που στηρίζονται στο νεανικό κοινό. Τα ενδιαφέροντά τους εξαντλούνται σε αμφίδρομα events της πόλης (πάρτι κ.λπ.), οπότε δεν θα ακουστούν από κόσμο που ζει εκτός των αστικών ορίων. Τι τον νοιάζει τον Θεσσαλονικιό αν ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος παίζει σε κάποιο κλαμπ της Αθήνας - εδώ δεν ενδιαφέρει, καν, εμάς. Στα πιο «ενήλικα» μουσικά ραδιόφωνα το κοινό παρουσιάζεται πιο δεκτικό. Τα κρατικά προγράμματα, κυρίως τα μουσικά και σε μικρότερο ποσοστό τα ενημερωτικά, «ακούγονται» αρκετά στην πόλη. Και πάλι, όμως, ο μέσος Θεσσαλονικιός προτιμάει τον τοπικά κρατικό «102 FM» και τον (πάντοτε, πολύ καλό) «9,58» για την πιο «πολιτισμένη» ψυχαγωγία του. Τα πράγματα αγριεύουν στα αθλητικά ραδιόφωνα. Εκεί δεν χωρούν παρεκκλίσεις. Οποιος ακροατής τηλεφωνεί σε αθλητικό ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης να πει για κάτι που άκουσε π.χ. στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» (κάποια μετεγγραφή, ένα νέο για τα χρέη του ΠΑΟΚ, τον φάκελο του Ηρακλή για τη Superleague κ.λπ.), πρώτα απολογείται και κάνει μετάνοιες για την πράξη του, λαμβάνει συγχώρεση και κατόπιν προβαίνει στην ανακοίνωση. Τα ιδιωτικά αθλητικά ραδιόφωνα των Αθηνών δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη Θεσσαλονίκη και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει δύο εχθρούς των ομάδων της πόλης: τον «κρατισμό» και το «αθηνοκεντρικό κατεστημένο».

Τα παιδιά του Mediablog μου έστειλαν ορισμένες πρόσθετες, άκρως ενδιαφέρουσες, πληροφορίες.

* O ANT1 Θεσσαλονίκης δεν έχει καμιά σχέση με της Αθήνας, έχει αυτόνομο πρόγραμμα από την ημέρα που δημιουργήθηκε. Μόνο στο παρελθόν έπαιζε καμιά εκπομπή της Ζωής Κυριακού (μεταμεσονύχτια). Στο παρελθόν μάλιστα πρωταγωνιστούσε στις ακροαματικότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακμάσει.
* Ο ΣΚΑΪ είχε για κάποια χρόνια τοπική αναμετάδοση από το τότε Ράδιο ΖΗΤΑ. Πήγαινε μάλιστα και πολύ καλά στις ακροαματικότητες, αλλά κατόπιν χάλασε η συμφωνία και σταμάτησε η αναμετάδοση, ενώ αργότερα πωλήθηκε και ο σταθμός.
* Ο Flash που έχει αδιάλειπτη παρουσία και στο παρελθόν είχε και τοπικό πρόγραμμα επίσης για ένα μεγάλο διάστημα είχε πολύ υψηλές ακροαματικότητες.
* Την τύχη του δοκίμασε και ο Sport fm, αλλά για πολύ λίγο, έτσι ώστε να μην μπορεί να μετρηθεί ουσιαστικά η επιρροή του.
* Όλοι οι άλλοι που δοκίμασαν (Kiss, Ρυθμός, Village, Dj δυο φορές κλπ) όντως δεν ευδοκίμησαν γιατί δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την πόλη.
* Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι και ένας σαλονικιός σταθμός τόλμησε να κατέβει στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Star fm που έκανε μια σύντομη προσπάθεια, αλλά φυσικά εγκατέλειψε σύντομα. Για να μη πούμε για τον Love που αποτελεί την πιο light αντιγραφή του Ερωτικού.