Τα καλύτερα νέα άλμπουμ της Classic Rock

Τα καλύτερα νέα άλμπουμ της Classic Rock
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανασκόπηση του 2022.

28 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος, δίνουμε έμφαση σε πρόσφατα ηχογραφημένα άλμπουμ classic rockers, συμπεριλαμβανομένων των Elvis Costello, Jethro Tull, Bonnie Raitt, ZZ Top, Bruce Springsteen, Ringo Starr, Journey και πολλών άλλων.

Πρόκειται για μια λίστα που είναι ταξινομημένη αλφαβητικά ανά καλλιτέχνη, καθώς όπως καταλαβαίνετε τυχόν σειρά αξιολόγησης θα ήταν τρομερά άστοχη κίνηση. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα σε CD, πολλά επίσης σε βινύλιο LP και ψηφιακά.

Bryan Adams-So Happy It Hurts
Το 15ο άλμπουμ του Καναδού τραγουδιστή και τραγουδοποιού περιγράφεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ως "επιστροφή στη ζωή μετά την πανδημία... Το άλμπουμ αγγίζει πολλά από τα εφήμερα πράγματα στη ζωή που είναι πραγματικά το μυστικό της ευτυχίας και, κυρίως, της ανθρώπινης σύνδεσης".

Herb Alpert-Sunny Side of the Street
Σε ηλικία 87 ετών, ο τρομπετίστας, τραγουδιστής, διευθυντής ορχήστρας και στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας συνεχίζει να επιδεικνύει τη δημιουργικότητά του. Εκτός από έξι πρωτότυπες συνθέσεις, το άλμπουμ περιλαμβάνει κλασικά κομμάτια όπως τα "Going Out of My Head", "Time After Time" και το ομώνυμο κομμάτι του Louis Armstrong.

Jeff Beck και Johnny Depp-18
Το νεότερο περίεργο ζευγάρι της rock έχει μια σχέση αμοιβαίου θαυμασμού εδώ και αρκετό καιρό. Ο Beck δήλωσε σχετικά με το θέμα της συνεργασίας τους: "Όταν ο Johnny και εγώ αρχίσαμε να παίζουμε μαζί, αυτό πραγματικά πυροδότησε το νεανικό μας πνεύμα και τη δημιουργικότητά μας. Αστειευόμασταν για το πώς νιώθαμε ξανά 18, οπότε αυτός έγινε ο τίτλος του άλμπουμ". Και για τον Beck, ο ηθοποιός είπε: "Είναι εξαιρετική τιμή να παίζω και να γράφω μουσική με τον Jeff, έναν από τους αληθινούς μεγάλους και κάποιον που έχω πλέον το προνόμιο να αποκαλώ αδελφό μου".

The Black Keys-Dropout Boogie
Το 11ο στούντιο άλμπουμ του ντουέτου απέσπασε υποψηφιότητα για καλύτερο ροκ άλμπουμ Grammy και θετικές κριτικές. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, "το νέο άλμπουμ αποτυπώνει μια σειρά από πρώτες ηχογραφήσεις που παραπέμπουν στο απογυμνωμένο blues-rock των πρώτων ημερών που έκαναν μουσική μαζί σε υπόγεια".

The Blues Project-Εξέλιξη
Το πρώτο νέο άλμπουμ του συγκροτήματος από τη Νέα Υόρκη μετά από 50 (!) χρόνια περιλαμβάνει τα ιδρυτικά μέλη Steve Katz, στην κιθάρα και τα φωνητικά, και τον ντράμερ Roy Blumenfeld. Η λίστα των κομματιών περιλαμβάνει υλικό από άλλα σημερινά μέλη, διασκευές κλασικών blues αριθμών και από ένα τραγούδι από τον Al Kooper και τον αείμνηστο Andy Kulberg, οι οποίοι ήταν μέλη της κλασικής σύνθεσης της δεκαετίας του '60, lineup. (Η κυκλοφορία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα τους).

Mike Campbell and the Dirty Knobs-External Combustion
Ο πρώην κιθαρίστας των Heartbreakers επιστρέφει με το δεύτερο άλμπουμ του ως ηγέτης. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται: "Η εξέλιξη των Campbell and the Dirty Knobs, που ωθεί το συγκρότημα σε ένα νέο επίπεδο, κάνει άλματα μπροστά σε όραμα και ορμή, αποδεικνύοντας ότι ο πρώτος δίσκος δεν ήταν μία και μοναδική ευκαιρία". Πρόσθεσε ο Campbell σχετικά με τον τίτλο: "Η μπάντα έγινε αυτό το αυθόρμητο είδος ανάφλεξης -για να δανειστώ μια λέξη. Όσο περισσότερο παίζαμε, τόσο πιο διαισθητικό γινόταν".

Judy Collins-Spellbound
Είναι εκπληκτικό ότι αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ της τραγουδίστριας που αποτελείται εξ ολοκλήρου από υλικό που έγραψε η ίδια. Μια κρυστάλλινη φωνή που είναι τόσο δυνατή όσο ποτέ συνδιασμένη με το ας πούμε ήρεμο setlist 13 κομματιών, όπου χρησιμοποιείται πολύ πιάνο και έγχορδα, υπογραμμίζει το συνθετικό της ταλέντο.

Elvis Costello & the Imposters-The Boy Named If
Ενας δίσκος γεμάτος ραγισμένες καρδιές, παράνομο σεξ μέχρι ψέματα και βία ο δίσκος αποδεικνύει ότι παραμένει άξιος προσοχής. Με τα φωνητικά του σήμα κατατεθέν και πολύχρωμες μουσικές που εξακολουθούν να γοητεύουν και να συναρπάζουν...

David Crosby and the Lighthouse Band-Ζωντανά στο Capitol Theatre
Το δεύτερο ζωντανό άλμπουμ του ως σόλο καλλιτέχνης αποδεικνύει όχι μόνο ότι η φωνή του Crosby είναι το ίδιο αγνή και φιλόξενη όπως πάντα, αλλά και ότι το νεότερο υλικό του - βρίσκεται σε δημιουργικό οργασμό τα τελευταία χρόνια - είναι ισάξιο με οτιδήποτε έχει κάνει στο παρελθόν.

Def Leppard-Diamond Star Halos με διαμάντια
Το πρώτο τους νέο άλμπουμ από το 2015, το σετ περιλαμβάνει 15 κομμάτια, μεταξύ των οποίων μερικά φιγουράρουν στα καλύτερα τραγουδια της χρονιάς που θα αφήσουμε πίσω όπως τα, "Kick" και "Fire It Up", με guest φωνητικά από την Alison Krauss στα "This Guitar" και "Lifeless". Ο τίτλος του άλμπουμ παραπέμπει στο "Bang a Gong (Get It On)" των T. Rex.

Dr. John-Things Happen That Way
Το τελευταίο του στούντιο άλμπουμ περιλαμβάνει τρεις νέες πρωτότυπες νέες συνθέσεις, μια επανεπεξεργασία του δικού του κλασικού τραγουδιού του 1968, "I Walk on Gilded Splinters", καθώς και νέες ερμηνείες τραγουδιών του Willie Nelson (ο οποίος εμφανίζεται στο άλμπουμ), του Hank Williams και των Traveling Wilburys.

Sammy Hagar and the Circle-Crazy Times
Το νέο άλμπουμ του "ξανθομπούμπουρα", που περιλαμβάνει στη μπάντα του του τον μπασίστα Michael Anthony και τον ντράμερ Jason Bonham, αποτελεί συνέχεια του Space Between του συγκροτήματος. Περιλαμβάνει 10 τραγούδια, εννέα από τα οποία έγραψε ή συνυπογράφει ο Hagar, μαζί με μια αξιοσημείωτη διασκευή, το "Pump It Up", ένα τραγούδι του 1978 από τον Elvis Costello και τους Attractions.

Jethro Tull-The Zealot Gene
Για το πρώτο άλμπουμ με νέο υλικό των Tull εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ο ηγέτης Ian Anderson εμβαθύνει. Ο ίδιος λέει: "Ενώ έχω μια μικρή γνήσια συμπάθεια για τη μεγαλοπρέπεια και την παραμυθένια αφήγηση του Ιερού Βιβλίου, εξακολουθώ να αισθάνομαι την ανάγκη να αμφισβητώ και να αντλώ μερικές φορές ανίερους παραλληλισμούς από το κείμενο".

Journey-Freedom
Το πρώτο τους νέο στούντιο άλμπουμ μετά από περισσότερο από μια δεκαετία περιλαμβάνει 15 τραγούδια από τον ιδρυτή Neal Schon (lead κιθαρίστας), τον Jonathan Cain (πλήκτρα, δεύτερα φωνητικά), τον Arnel Pineda (lead φωνητικά) και τα υπόλοιπα σημερινά μέλη.

Taj Mahal & Ry Cooder-Get on Board
Σχεδόν 60 χρόνια αφότου έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί, και δημιούργησαν ένα συγκρότημα με το όνομα Rising Sons, οι δύο κορυφαίοι μουσικοί επανενώθηκαν για αυτό το blues άλμπουμ. Ο Cooder δήλωσε: "Το κάνουμε αυτό εδώ και καιρό. Ίσως κερδίσαμε το δικαίωμα να το επαναφέρουμε".

John Mayall-The Sun is Shining Down
Μόλις έκλεισε τα 89 του χρόνια και ενώ δεν περιοδεύει πια, ο θρύλος των μπλουζ έχει ακόμα κάτι να πει. "Το άλμπουμ εξερευνά μια σειρά από στυλ και διάφορα όργανα", δήλωσε ο Mayall, στους ειδικούς καλεσμένους του οποίου στην ηχογράφηση περιλαμβάνονται η βιολονίστρια Scarlet Rivera και ο κιθαρίστας των Heartbreakers Mike Campbell.

John Mellencamp-Strictly a One-Eyed Jack
Το 24ο στούντιο άλμπουμ του τραγουδοποιού από την Indiana περιλαμβάνει τρεις συνεργασίες με τον Bruce Springsteen, συμπεριλαμβανομένου του ντουέτου "Wasted Days" και του single "Did You Say Such a Thing". Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Mellencamp έχει πει ότι προσέγγισε το άλμπουμ "σαν όλα τα τραγούδια να προέρχονται από τη φωνή ενός και μόνο χαρακτήρα".

Graham Nash-Live
Για την περιοδεία του 2019, ο Nash παρουσίασε τα δύο πρώτα του σόλο άλμπουμ, Songs for Beginners και Wild Tales, στην ολότητά τους. Αυτό το ζωντανό άλμπουμ περιλαμβάνει μια επταμελή μπάντα. Ο Nash δήλωσε κατά την κυκλοφορία του: "Η εμπειρία της επανεμφάνισης της μουσικής που δημιούργησα πριν από σχεδόν 50 χρόνια, ζωντανά μπροστά σε κοινό, μου δίνει την ευκαιρία να παίξω πραγματικά τα τραγούδια όπως τα οραματίστηκα πριν από τόσα χρόνια".

Willie Nelson-A Beautiful Time
Από το δελτίο Τύπου του άλμπουμ: "Ανάμεσα στις πολλές μουσικές απολαύσεις του, το A Beautiful Time παρουσιάζει μια ποικιλία νεοσύστατων μελλοντικών κλασικών pop-country, συμπεριλαμβανομένων πέντε νέων συνθέσεων Willie Nelson/Buddy Cannon και συνεισφορών από μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους τραγουδοποιούς του Nashville".

Ozzy Osbourne-Patient Number 9
Ποτέ μην υποτιμάς τον Ozzy! Το 13ο σόλο άλμπουμ του Madman περιγράφεται σε δελτίο τύπου ως "βαρύ... σκληρό... ιστορικό... όλα όσα θα θέλατε από έναν δίσκο του Ozzy Osbourne και ίσως περισσότερα". Για πρώτη φορά, ο κιθαρίστας των Black Sabbath, Tony Iommi, εμφανίζεται σε ένα σόλο άλμπουμ του Ozzy. Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης οι κιθαρίστες Jeff Beck, Eric Clapton, Mike McCready των Pearl Jam και Zakk Wylde, ο οποίος παίζει στα περισσότερα κομμάτια.

Bonnie Raitt-Just Like That
Η Raitt δήλωσε για το τελευταίο της άλμπουμ: "Πάντα θέλω να βρίσκω τραγούδια που με ενθουσιάζουν και αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι δοκίμασα κάποια στυλ και θέματα που δεν είχα αγγίξει στο παρελθόν. Έχω πραγματικά επίγνωση του πόσο τυχερή είμαι. Αισθάνομαι ότι η ευθύνη μου είναι να βγω εκεί έξω και να πω κάτι φρέσκο και καινούργιο - για μένα και για τους οπαδούς".

Red Hot Chili Peppers-Unlimited Love
Η νέα κυκλοφορία είναι η πρώτη τους με τον κιθαρίστα John Frusciante από το 2006 και η πρώτη τους συνεργασία με τον παραγωγό Rick Rubin από το 2011. Το συγκρότημα ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "Οι κεραίες μας συντονισμένες στο θεϊκό σύμπαν, ήμασταν τόσο ευγνώμονες για την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα δωμάτιο μαζί και, για άλλη μια φορά, να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι". Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα δεύτερο άλμπουμ, το Return of the Dream Canteen, το φθινόπωρο, με μουσική που ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των sessions για το Unlimited Love.

Timothy B. Schmit-Day By Day
Το μέλος των Eagles ζήτησε από ειδικούς καλεσμένους όπως οι Jackson Browne, Lindsey Buckingham, John Fogerty, Benmont Tench, Jim Keltner, John McFee και Kenny Wayne Sheppard να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του σόλο εξόρμηση, την πρώτη του από το 2016.

Scorpions-Rock Believer
Το 19ο άλμπουμ του γερμανικού συγκροτήματος - 57 (!) χρόνια καριέρας - είναι επίσης το πρώτο τους μετά από επτά χρόνια και το πρώτο τους με τον ντράμερ Mikkey Dee. Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Αυτό το νέο άλμπουμ έχει τεράστια ενέργεια, προσφέρει μια πραγματική έκρηξη αδρεναλίνης και δείχνει ασυμβίβαστη ποιότητα. Ο δίσκος αποτελείται από 11 φοβερά κομμάτια, το καθένα μια στιχουργική σύντομη ιστορία, με τα χαρακτηριστικά trademarks των Scorpions από τις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά με παραγωγή από την οπτική γωνία του 2020".

Slash Ft. Myles Kennedy and the Conspirators-4
Σύμφωνα με το λήμμα του άλμπουμ στη Wikipedia, "αναζητώντας να ηχογραφήσουν το άλμπουμ με διαφορετικό στυλ από ό,τι προηγουμένως, η μπάντα ταξίδεψε στο Νάσβιλ για να ηχογραφήσει στο RCA Studio A με τον Dave Cobb, [ο οποίος] μοιράστηκε το όραμα της μπάντας να ηχογραφήσουν τα κομμάτια ζωντανά μαζί, μια τακτική που δεν είχαν χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα άλμπουμ". Ο Slash δήλωσε: "Τα λάθη είναι όλα εκεί μέσα. Είναι ο ήχος των πέντε μας που απλά τζαμάραμε μαζί σε ένα δωμάτιο".

Bruce Springsteen-Only the Strong Survive
Το αφεντικό πάντα αγαπούσε τη soul μουσική των δεκαετιών του '60 και του '70 και συχνά διασκεύαζε τόσο επιτυχίες όσο και άγνωστες στιγμές του είδους. Εδώ, καταπιάνεται με ένα άλμπουμ από αυτές τις μελωδίες, συμπεριλαμβανομένων τραγουδιών που αρχικά ερμήνευσαν οι Temptations, η Aretha Franklin, οι Four Tops, οι Commodores και οι Supremes.

Ringo Starr-EP3 + Live at the Greek Theater 2019
Ο ακόμα παραγωγικός τραγουδιστής-ντράμερ έβγαλε ένα EP τεσσάρων τραγουδιών, με τίτλο EP3, στις αρχές του φθινοπώρου, και στη συνέχεια το ακολούθησε τον Νοέμβριο με το Live at the Greek Theater 2019. Το τελευταίο περιλαμβάνει μια εμφάνιση του Ringo και της All-Starr Band του, που περιλαμβάνει τις ερμηνείες του ηγέτη σε γνωστά κομμάτια όπως τα "It Don't Come Easy", "Don't Pass Me By", "Yellow Submarine" και "With a Little Help From My Friends", καθώς και ερμηνείες των μελών της μπάντας, συμπεριλαμβανομένου του πληκτρά των Journey/Santana, Gregg Rolie.

Tears for Fears-The Tipping Point
Το έβδομο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, το οποίο έφτασε στο #2 στη Μεγάλη Βρετανία και στο #8 στις ΗΠΑ, είναι το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ μετά το Everybody Loves a Happy Ending, που κυκλοφόρησε σχεδόν 18 χρόνια πριν.

Tedeschi Trucks Band-I Am the Moon
Η φιλόδοξη σειρά τεσσάρων άλμπουμ είναι "εμπνευσμένη από μια μυθική περσική ιστορία ερωτευμένων που διασταυρώθηκαν και καθοδηγείται συναισθηματικά από την απομόνωση και την αποσύνδεση της εποχής της πανδημίας", σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συγκροτήματος. Περιλαμβάνει "περισσότερες από δύο ώρες μουσικής, ξεδιπλώνοντας ένα στιβαρό μωσαϊκό από εξερευνήσεις που αψηφούν τα είδη και ωθούν το πολύτιμο αμερικανικό συγκρότημα σε νέα και συναρπαστικά δημιουργικά εδάφη".

Various Artists-Here It Is: A Tribute to Leonard Cohen
Το άλμπουμ, σε παραγωγή του Larry Klein, παρουσιάζει ερμηνείες των βαθυστόχαστων τραγουδιών του τραγουδοποιού, ερμηνευμένες από μια μοναδική σύνθεση τραγουδιστών: James Taylor, Norah Jones, Peter Gabriel, Mavis Staples, Gregory Porter, Sarah McLachlan, Luciana Souza, David Gray και Nathaniel Rateliff.

Jack White-Fear of the Dawn και Entering Heaven Alive
Κάποιοι καλλιτέχνες είχαν τόσα πολλά να καλύψουν στο μετα-πανδημικό κλίμα που κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ φέτος, ανάμεσά τους και ο Jack White. Χωρίς να σταματήσει να ξεκουράζεται, ο ηγέτης των White Stripes/Raconteurs έκανε επίσης εκτεταμένες περιοδείες και εμφανίσεις σε εμπορικούς χώρους.

Wilco-Cruel Country
Το 12ο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος από το Chicago, είναι μια "εξερεύνηση του είδους από το οποίο έχουν συχνά καθοριστεί αλλά, μέχρι τώρα, ποτέ δεν το αγκάλιασαν πλήρως". Το διπλό άλμπουμ περιλαμβάνει 21 κομμάτια που έγραψε ο Jeff Tweedy, φτιαγμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από ζωντανές ηχογραφήσεις, που δημιουργήθηκαν με τα έξι μέλη μαζί στο The Loft για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του 2011 The Whole Love.

Ann Wilson-Fierce Bliss
Το τελευταίο άλμπουμ της συνιδρύτριας της Heart προέκυψε ταχύτατα, είπε η ίδια. "Αρχικά είχα σκοπό να μπω μέσα, να ηχογραφήσω μερικά τραγούδια και να δω τι είχα, αλλά απλά απέκτησε αυτή τη μορφή ζωής". Με τη συμβολή του Kenny Wayne Shepherd, συνέχισε, "το όλο εγχείρημα άρχισε να μεγαλώνει".

Edgar Winter-Brother Johnny
Για πολλά χρόνια, ο Edgar Winter απέφευγε την ιδέα να δημιουργήσει ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα μεγαλύτερο αδελφό του, το είδωλο της blues-rock κιθάρας Johnny Winter. Τελικά, ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα και κάλεσε συναδέλφους του όπως ο Joe Walsh, ο Ringo Starr, ο Billy Gibbons, ο Steve Lukather, ο Michael McDonald και ο Joe Bonamassa να τον βοηθήσουν.

Neil Young και Crazy Horse - World Record
Πιο παραγωγικός από ποτέ, ο Young συνεχίζει να βγάζει τόσο νέα άλμπουμ όσο και αρχειακά projects από το αστείρευτο θησαυροφυλάκιό του. Το World Record είναι μια νέα δουλειά των Crazy Horse, σε συμπαραγωγή του Young και του Rick Rubin, γεμάτη με εμβληματικές συγχορδίες και σωρούς από riffs. Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι αξιοσημείωτο στο ότι είναι μια φωτογραφία του πατέρα του Young, του δημοσιογράφου Scott Young.

ZZ Top-RAW
Στο άλμπουμ συμμετέχει το αρχικό τρίο των Billy Gibbons, Frank Beard και του αείμνηστου Dusty Hill και αποτελείται από κλασικά κομμάτια που ηχογραφήθηκαν σε σχέση με το ντοκιμαντέρ του συγκροτήματος στο Netflix για το 2019 "That Little Ol' Band From Texas". Καταγράφει "μια συγκέντρωση στο Gruene Hall, "την παλαιότερη συνεχώς λειτουργούσα αίθουσα χορού στο Τέξας", σύμφωνα με τον Gibbons.