Όχι μόνο δεν ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά καταργεί και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών

Όχι μόνο δεν ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά καταργεί και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι καλλιτέχνες προχωρούν ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία τους.

31 Ιανουαρίου 2023

 

Στην ανακοίνωση που έβγαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) γίνεται λόγος για εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους καλλιτέχνες. Ιδού:

Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών.

Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00. Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

update

Ανακοίνωση από τον «Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο»

Με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (της αντιπροσωπευτικότερης και μεγαλύτερης Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ) δόθηκε κάλυψη για την 48ωρη Απεργία μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλήρη κάλυψη για να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Το Απεργιακό κλίμα είναι πρωτόγνωρο. Μουσικά Σχήματα ακυρώνουν εδώ και καιρό προγραμματισμένες εμφανίσεις τους για να απεργήσουν. Εργαζόμενοι σε Δημοτικά Ωδεία εκδηλώνουν για πρώτη φορά την πρόθεση να απεργήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι Καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας που πήραν σχεδόν ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην Απεργία κλείνοντας το Ωδείο. Προκλητική εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια της Διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία προσπαθεί να γίνει το μόνο Κρατικό θέατρο το οποίο θα κάνει παραστάσεις. Την Τετάρτη υπάρχουν δύο προγραμματισμένες παραστάσεις της Λυρικής.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Φλεβάρη στις 18.30 έξω από τις αίθουσες της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ για να μη γίνουν οι δύο προγραμματισμένες παραστάσεις.
Συγχρόνως καλούμε την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στο μεγάλο Απεργιακό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.