Μία σπάνια εκπομπή για τον Νίκο Ξυλούρη που προβλήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του

Μία σπάνια εκπομπή για τον Νίκο Ξυλούρη που προβλήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαμαντάκι από το Αρχείο της ΕΡΤ

08 Φεβρουαρίου 2023

43 χρόνια από τον θάνατό του σήμερα. «Έφυγε» από τη ζωή στην ακμή της καριέρας του, στις 8 Φεβρουαρίου 1980. Η φωνή και το προσωπικό του ύφος στιγμάτισαν ερμηνευτικά τα τραγούδια που ερμήνευσε.

Το αφιέρωμα που παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ είναι μια σύντομη έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Μιλούν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του και προβάλλονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο το 1975, όπου αναφέρεται στο ξεκίνημα της πορείας του, στην αγάπη του για την Κρήτη και το κρητικό τραγούδι.

Προβάλλονται πλάνα από τα Ανώγεια, όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα ο Νίκος Ξυλούρης. Επίσης, στιγμιότυπα με τον Νίκο Ξυλούρη να ερμηνεύει τα τραγούδια «Πόσα χρόνια δίσεκτα» και «Ζαβαρακατρανέμια» σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου. Μιλούν ο Κώστας Μουντάκης, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Χρήστος Λεοντής, η Βίκυ Μοσχολιού κ.ά. Επιμέλεια εκπομπής: Ηλίας Μασούρας Έτος παραγωγής: 1980