Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 τέθηκε σε λειτουργία το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

12 Φεβρουαρίου 2023

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO) και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη γιορτή. «Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME» σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρώτο Πρόγραμμα

Παρουσιάζει στις εκπομπές που θα μεταδίδονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από το ανεκτίμητο Αρχείο της ΕΡΤ, που συνδέονται με γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τον κόσμο μας, από τον 20ό αιώνα έως σήμερα. Μία αναδρομή στις σπουδαίες στιγμές που ταξίδεψαν οι ακροατές, μέσα από τα ερτζιανά κύματα του Ελληνικού Ραδιοφώνου.

Δεύτερο Πρόγραμμα

10:00-12:00: «Μήπως το ραδιόφωνο πεθαίνει;». Καλεσμένη στο στούντιο με τη Μαρία Κοζάκου η Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού, Μαρίνα Ρήγου.

21:00-23:00: Στο πλαίσιο της σειράς νέων θεατρικών παραστάσεων, θα μεταδοθεί το έργο «Η Γυναίκες. Ένα δέντρο στον κάμπο» της Μαρίας Μπαρμπατσάλου σε σκηνοθεσία της ίδιας.
Στη συνέχεια, ο Σιδερής Πρίντεζης επιλέγει τραγούδια και θεατρικά αποσπάσματα από παλιότερες δισκογραφικές εκδόσεις με υλικό από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναδεικνύοντας τη σχέση ζωής του θεάτρου με το ραδιόφωνο.

Τρίτο Πρόγραμμα

10:00: Ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου ακολουθούν την «Περιπέτεια της Μελωδίας» και ενώνουν τους ραδιοφωνικούς τους χρόνους σε μια κοινή πρωινή εκπομπή όπου με αφορμή το φετινό θέμα της επετείου «Ραδιόφωνο για την ειρήνη» συζητούν και παρουσιάζουν μουσική για την ευεργετική επίδραση του ραδιοφώνου ακόμη και στις πιο δύσκολες ανθρώπινες στιγμές.

13:00: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πρόγραμμα «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη» μεταδίδει αποφθέγματα καλλιτεχνών, σπάνια ραδιοφωνικά ντοκουμέντα, άρθρα και ιστορικά στοιχεία που δίνουν το στίγμα του ρόλου και της δύναμης του ραδιοφωνικού φαινομένου στην παγκόσμια κλασική μουσική κοινότητα. Κάλλας, Χόροβιτς Ρουμπινστάϊν, Γκούλντ, Χάϊφετς και άλλες μουσικές μορφές, παρουσιάζονται μέσα από το ραδιοφωνικό τους πρόσωπο.

19:00: Ο Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει την όπερα του Γιώργου Δούση, «Η Νύχτα της Πλειόνης», σε λιμπρέτο της Έρις Κύργια, βασισμένη στην παραλογή «Τ’ αγαπημένα αδέλφια και η κακή γυναίκα». Η «Νύχτα της Πλειόνης» αποτελεί το πρώτο έργο που ηχογραφείται από την Ελληνική Ραδιοφωνία υπό τον γενικό τίτλο «Ραδιοφωνική Όπερα» εγκαινιάζοντας έναν θεσμό-πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού συμβούλου των Μουσικών Συνόλων, Τάσου Ρωσόπουλου.

Kosmos

20:00: Ο Πέτρος Αδάμ ανασύρει από το αρχείο του παλαιές ταινίες, μπομπίνες και σπάνιο υλικό επιχειρώντας μια ξεχωριστή ραδιοφωνική αναδρομή. Θα ακούσετε, μεταξύ άλλων, τον Τζέιμς Μπράουν να μιλάει στο ραδιόφωνο επιστρέφοντας από το Ανόι και το Βιετνάμ. Επίσης, τους θρύλους της δημοσιογραφίας Χάουαρντ Κάσελ, Γουόλτερ Κρόνκαϊτ στις πιο σημαντικές στιγμές των δεκαετιών 1960 και 1970, καθώς και αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του διάσημου Τζον Πιλ. Στο πλαίσιο της αναδρομής, θα απολαύστε επίσης διάσημους τραγουδιστές και συγκροτήματα, όπως οι Jethro Tull, Λιτλ Ρίτσαρντ, Κέρτις Μέιφιλντ, Λονγκ Τζον Μπολντρι, Beatles και Τζάνις Τζόπλιν, να ηχογραφούν τις δικές τους ραδιοφωνικές διαφημίσεις για την προώθηση άλμπουμ. Το «ταξίδι στον χρόνο» ολοκληρώνεται με την αναμετάδοση ιστορικών γεγονότων από βρετανικά και αμερικανικά ραδιόφωνα, όπως οι θάνατοι των Μπάντι Χόλι, Ελβις Πρίσλεϊ, Μάικλ Τζάκσον και Φρέντι Μέρκιουρι, η δολοφονία του Τζον Λένον, το Live Aid, η Μαντόνα στο στούντιο να ετοιμάζει το σπότ του «Music», ο Τζίμι Χέντριξ να φτιάχνει jingles για το BBC Radio 1, ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη και η διάσημη εκπομπή του Ορσον Ουέλς για τη δήθεν «εισβολή εξωγήινων».