Σούπερ αφιέρωμα από το Kosmos FM στην Island Records

Σούπερ αφιέρωμα από το Kosmos FM στην Island Records
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και ραδιοφωνική συνέντευξη με τον ιδρυτή της Chris Blackwell.

14 Φεβρουαρίου 2023

Ο θρυλικός παραγωγός Chris Blackwell είναι ο ιδρυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής Island Records, της εταιρίας στην οποία ο Kosmos FM ετοίμασε ένα τριήμερο αφιέρωμα από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Το αφιέρωμα γίνεται με αφορμή την έκδοση της αυτοβιογραφίας του πολυτάλαντου και δραστήριου παραγωγού, με τίτλο «The Islander – My Life In Music And Beyond». Τη συνέντευξη έκανε ο Γιώργος Φλωράκης και θα μεταδοθεί την Κυριακή το πρωί, στην εκπομπή του, 8 με 10 (πρέπει να ξυπνήσετε, τι να κάνουμε, δεν χάνεται...).

Ο Chris Blackwell ανακάλυψε ονόματα όπως Bob Marley, Steve Winwood και Traffic, U2, Roxy Music, Robert Palmer, Grace Jones και Jimmy Cliff, αλλά κυρίως ήταν ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγκε μουσική σε όλο τον κόσμο.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου

08:00-10:00: Ο Προκόπης Δούκας εξετάζει δύο μεγάλα δισκογραφικά ονόματα που ανέδειξε ο Chris Blackwell, τους Roxy Music (με τα πρώτα πέντε τους άλμπουμ) και τον Stevie Winwood, σε όλη του σχεδόν την πορεία από τους Spencer Davis Group και τους Traffic, έως την πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα του.

10:00-12:00: Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης παρουσιάζουν την υπέροχη και εμβληματική ιστορία του Bob Marley. Μία σχέση με την Island που έβαλε την Τζαμάικα στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

14:00-16:00: Ο Κώστας Αλαγιάννης παρουσιάζει την πορεία της Island στα χρόνια του ’80, με την εταιρεία να διευρύνει τον κατάλογό της στην Αγγλία παρουσιάζοντας μια σειρά ρέγκε γκρουπ/καλλιτεχνών που άφησαν τη σφραγίδα τους στο μέλλον (Τhird World, Black Uhuru, Steel Pulse, Sly & Robbie), αλλά και ονόματα πιο κοντά στην ποπ (Grace Jones, Tom Tom Club κ.α.) ή ακόμη και Αφρικανούς καλλιτέχνες που ηχογράφησαν για λογαριασμό της (Manu Dibango, King Sunny Ade).

20:00-22:00: Ο Πέτρος Αδάμ παρουσιάζει τις εκπομπές και τα δύο ιστορικά άλμπουμ «The Secret Policeman’s Ball» (1979) και «The Secret Policeman’s Other Ball» (1981). Πρόκειται για μια σειρά θεματικών συναυλιών και εκπομπών για να συγκεντρωθούν χρήματα για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας. Ήταν ο πρόδρομος των ιστορικών συναυλιών Live Aid και Human Rights Now. Συμμετείχαν οι μουσικοί Pete Townshend, Tom Robinson, Jeff Beck, Eric Clapton, Sting, Phil Collins, Bob Geldof, Donovan κ.ά.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

08:00-10:00: Ο Γιώργος Φλωράκης θα παρουσιάσει τις τέσσερις πρώτες κυκλοφορίες της Island (νησιώτικη κοσμοπολίτικη τζαζ, calypso και πρώιμο ska).

14:00-16:00: Ο Γιάννης Στεφανάκος παρουσιάζει δύο διαφορετικές πλευρές της Island Records: αυτή του αγγλικού folk και progressive rock/art rock (Fairport Convention, Traffic, Jethro Tull, Roxy Music κ.α.), καθώς και τα τρία εμβληματικά άλμπουμ που ηχογράφησε για λογαριασμό της ο Tom Waits (Swordfishtrombones, Rain Dogs, Frank’s Wild Years).

16:00-17:00: Ο Ιωσήφ Βάγγερ θα διηγηθεί τις δικές του «Μουσικές ιστορίες» της Island Records και του ιδρυτή της, με τη μουσική παράδοση της Τζαμάικας (στην οποία ο Blackwell ζούσε από παιδί) και της μουσικής του τροπικού νησιού.

20:00-22:00: Η Μαρία Μαρκουλή εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν το όραμα του Blackwell με τη μουσική του σήμερα, παίζοντας μουσικές από ονόματα, όπως οι Nia Archives, M.I.A., Arrdee, Sports Team κ.ά.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

08:00-10:00: Ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει την αποκλειστική συνέντευξη που του παραχώρησε ο Chris Blackwell. Θα μεταδοθούν σημαντικές κυκλοφορίες της εταιρείας, καθώς και συζήτηση με τον πρώην διευθυντή της Virgin, Γιάννη Πετρίδη, τον άνθρωπο που συνεργάστηκε με τον Blackwell για την κυκλοφορία των δίσκων της Island στην ελληνική αγορά.