Η Raquel Welch πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Η Raquel Welch πέθανε σε ηλικία 82 ετών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Loana, ένα διαχρονικό γυναικείο σύμβολο.

16 Φεβρουαρίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Η Raquel Welch, βετεράνος ηθοποιός που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1960 στις ταινίες "Ένα εκατομμύριο χρόνια π.Χ." και "Φανταστικό ταξίδι", έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Πέθανε το πρωί της Τετάρτης στο Λος Άντζελες μετά από «σύντομη ασθένεια», όπως αναφέρθηκε στη δήλωση.

Η ηθοποιός, με περισσότερους από 70 κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς τίτλους, ξεκίνησε ως μοντέλο- εκπρόσωπος σε ένα βαριετέ, το "Hollywood Palace", και είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Elvis Presley "Roustabout" το 1964.

Η καριέρα της απογειώθηκε δύο χρόνια αργότερα, με την κυκλοφορία της ταινίας επιστημονικής φαντασίας "Fantastic Voyage", με θέμα μια ομάδα επιστημόνων που συρρικνώθηκε και εισήχθη στο σώμα ενός βαριά άρρωστου άνδρα, και το "One Million Years, B.C.", ένα προϊστορικό δράμα που έπαιξε στην Welch τον ρόλο της γυναίκας των σπηλαίων Loana, με τις φωτογραφίες της με γούνινο μπικίνι να αποτελούν τη βάση της διαφημιστικής καμπάνιας της ταινίας, ενώ παράλληλα η Welch μετατράπηκε σε διεθνές σύμβολο του σεξ. (Η αφίσα έγινε αργότερα κεντρικό μέσο στην καταξιωμένη ταινία "The Shawshank Redemption").

Η καριέρα της Welch στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο διήρκεσε δεκαετίες. Ακολούθησε μια σειρά από πρωταγωνιστικούς ρόλους για την Welch στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένων των γουέστερν "Bandolero!" και "100 Rifles", το τελευταίο αξιοσημείωτο για την τότε αμφιλεγόμενη διαφυλετική ερωτική σκηνή της με τον πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Jim Brown.

Το 1967, μετά την άμεση επιτυχία των ταινιών "Fantastic Voyage" και "One Million Years, B.C.", η Welch πρωταγωνίστησε ως Lilian Lust στο "Bedazzled", μια ταινία που αργότερα γυρίστηκε ξανά το 2000 με πρωταγωνιστές την Elizabeth Hurley και τον Brendan Fraser.

Η γεννημένη στο Σικάγο ηθοποιός πρωταγωνίστησε ως Constance de Bonacieux στην ταινία του 1973 "Οι τρεις σωματοφύλακες". Η Welch κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της και επανέλαβε το ρόλο της ως de Bonacieux στο σίκουελ του 1974 "Οι τέσσερις σωματοφύλακες": Η εκδίκηση της Μιλαίδης".

Άλλοι αξιοσημείωτοι ρόλοι για την Welch περιλαμβάνουν τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1970 "Myra Breckinridge", στην οποία υποδύθηκε μια τρανς ηθοποιό.

Στη δεκαετία του '90, η Welch εμφανίστηκε σε διάφορες κωμικές σειρές, μεταξύ των οποίων και το "Seinfeld", όπου υποδύθηκε τον εαυτό της ως μια νύξη στη θρυλική ντίβα που είχε γίνει. Η Welch εμφανίστηκε επίσης στο "Spin City", στο "Evening Shade" και στο "Sabrina, the Teenage Witch".

Οι εμβληματικοί ρόλοι της Welch συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του αιώνα. Η θρύλος του Χόλιγουντ εμφανίστηκε στην ταινία του 2001 "Legally Blonde" στο πλευρό της Reese Witherspoon και υποδύθηκε την κυρία Windham Vandermark, πρώην σύζυγο του αείμνηστου Hayworth Windham, τη δολοφονία του οποίου βοηθά να εξιχνιάσει η Elle Woods της Witherspoon.

Καθώς η καριέρα της Welch είχε ανοδική πορεία, το προσωνύμιο "σύμβολο του σεξ" συνέχισε να υπάρχει.

«Το να είσαι σύμβολο του σεξ είναι εν μέρει πολύ κολακευτικό και σε βοηθάει να έχεις επιτυχία στη δουλειά - αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου», είχε δηλώσει η Welch σε συνέντευξή της γύρω από την κυκλοφορία της ταινίας της "Tortilla Soup" το 2001, προσθέτοντας ότι «θολώνει τη φαντασία των ανθρώπων. Απλά δεν μπορούν να σε δουν να μπορείς να κάνεις κάτι άλλο». Ο τελευταίος επαγγελματικός ρόλος της Welch ήταν το 2017, όπου πρωταγωνίστησε ως Rosa, πεθερά ενός ανύπαντρου μπαμπά, στο "Date My Dad" του UPtv.

Η Welch αφιέρωσε επίσης χρόνο στην καριέρα της ως επιχειρηματίας, η οποία περιελάμβανε σειρές κοσμημάτων, προϊόντων περιποίησης δέρματος και περούκας. Η σταρ αφήνει πίσω της τα δύο της παιδιά, τον γιο της Damon Welch και την κόρη της Tahnee Welch.