Καταγγελία τριών σωματείων για «επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού» στην ΕΡΤ

Καταγγελία τριών σωματείων για «επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού» στην ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά από εντολή της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως αναφέρουν.

08 Μαρτίου 2023

Μία ακόμη προσπάθεια της διοίκησης της ΕΡΤ για να σπάσει απεργία εργαζομένων, καταγγέλλουν η ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ο ΠΣΥΠΕΡΤ και το ΣΕΚΟΧΕΡΤ. Στο σχετικό τους κείμενο αναφέρουν ότι μέσα από εντολή που δόθηκε στους αρμόδιους προϊσταμένους, έγινε προσπάθεια να μειωθεί η διάρκεια της απεργίας στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία, από 24 ώρες σε τρεις.

Στην αυριανή 24ωρη απεργία που προκηρύχτηκε από το Ε.Κ. Αθήνας, το Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και τα άλλα Εργατικά Κέντρα συμμετέχουν όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ο ΠΣΥΠΕΡΤ και το ΣΕΚΟΧΕΡΤ, καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, την Τετάρτη 8 Μάρτη 2023, όπως και στο Συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα.

Μετά τις ανακοινώσεις και το κάλεσμα των Σωματείων, ξεκίνησε από την πλευρά της Διοίκησης της ΕΡΤ, σε διάφορα επίπεδα, μια σειρά αντιδημοκρατικών και παράνομων ενεργειών και παρεμβάσεων. Η Διοίκηση με αυτές τις ενέργειες, καθώς και με έγγραφες εντολές προς τους Προϊστάμενους, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, να αλλοιώσει τη διάρκεια και το χαρακτήρα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ και έτσι να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, εν άγνοια των Σωματείων μας, των Εργατικών Κέντρων και των εργαζομένων. Το περιεχόμενο και το ύφος των εντολών είναι το εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και τα σωματεία της χώρας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με διακοπή της κανονικής ροής του προγράμματος τις ώρες από τις 12.00-15.00 (για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις). Ως εκ τούτου το ενημερωτικό πρόγραμμα θα βγει κανονικά από το πρωί».

Αυτές είναι οι εντολές της Διοίκησης προς τους προϊσταμένους και προς άλλες κατευθύνσεις. Προσπαθούν δηλαδή να καθορίσουν αυτοί τη διάρκεια και τον τρόπο εκδήλωσης της δικής μας ΑΠΕΡΓΙΑΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ...

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση να διευκρινίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα και όσα προβλέπονται από το σύνταγμα και τους νόμους. Η απεργία ξεκινάει αύριο 8 Μάρτη στις 5:00 το πρωί και λήγει στις 5:00 το πρωί 9 Μάρτη.

Οι Σύλλογοι μας καλύπτουν όλα τα μέλη μας στα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επομένως κάθε συνάδελφος μπορεί να απεργήσει και να διαδηλώσει τις ώρες που ανακοινώσαμε, χωρίς κανένα εμπόδιο από τη διοίκηση της ΕΡΤ και χωρίς καμία άλλη δέσμευση από οποιονδήποτε και για οτιδήποτε.

Διευκρινίζουμε επιπλέον, ότι κανένα αίτημα εξαίρεσης δεν έχει φτάσει στα σωματεία μας, ούτε έχουμε ερωτηθεί για σχετικό κείμενο προς εκφώνηση ή προβολή, ούτε αίτημα για ορισμό μελών μας ως προσωπικό ασφαλείας. Το προσωπικό ασφαλείας - όπως ορίζει ο νόμος - καθορίζεται και συνομολογείται μεταξύ εργαζομένων και Διοίκησης. Η Διοίκηση δεν προσήλθε σε διαβούλευση όπως καταγγέλλει με εξώδικο ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ. Ούτε τα σωματεία, ούτε ο εργοδότης μπορούν μονομερώς να το ορίσουν.

Αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας είναι η συμμετοχή μας σε αυτή την ιστορική απεργιακή κινητοποίηση. Κανένας και για κανένα λόγο δεν μπορεί να επιβάλλει σε εργαζόμενο να εργαστεί και να μην απεργήσει - σε όλη τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας.

Τα Σωματεία μας είναι πρωτοπόρα σε όλες τις κινητοποιήσεις και τα ΔΣ εγγυώνται την ελεύθερη έκφραση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας για απεργία, όπως επίσης και την κάλυψη με αλληλεγγύη όσων έχουν ανάγκη.

Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες για το εργατικό κίνημα δεν θα μπορούσε για κανένα λόγο να απουσιάζουν τα Σωματεία μας.