Το τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη

Το τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που έχει ως θέμα του το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Δοξαρά.

09 Μαρτίου 2023

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» το παρουσιάζει, σε έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση του Θωμά Σίδερη, αυτή την Παρασκευή 10 Μαρτίου, από 13:00 έως 14:00, στη Φωνή της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε πρώτη φορά το 2018 από το Πρώτο Πρόγραμμα ενώ σήμερα παρουσιάζεται με νέο μοντάζ και νέα τεκμηρίωση. Το δυστύχημα συνέβη στην καρδιά της χούντας, ήταν Κυριακή απόγευμα και το ημερολόγιο έδειχνε 16 Ιανουαρίου 1972.

Μεταξύ των σταθμών Ορφανών Καρδίτσας και Δοξαρά Λάρισας κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή αλλά με αντίθετη φορά δύο αμαξοστοιχίες: το καμάρι των ελληνικών σιδηροδρόμων "Ακρόπολις Εξπρές", που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόναχο –Αθήνα και μια αμαξοστοιχία χαμηλής προτεραιότητας, η λεγόμενη "πόστα", που μετέφερε το ταχυδρομείο και φαντάρους που πήγαιναν στις μονάδες τους.

Η χούντα των συνταγματαρχών θα προσπαθήσει να αποκρύψει το μέγεθος αλλά και τα αίτια του δυστυχήματος. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της σύγκρουσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Συμμετέχουν ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας και οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ για το δυστύχημα στον Δοξαρά, Βαγγέλης Πυρπύλης και Γιώργος Τσακογιάννης.