Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ γιορτάζουν την 25η Μαρτίου

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ γιορτάζουν την 25η Μαρτίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ειδικά προγράμματα, ανήμερα της εθνικής επετείου, στο Δεύτερο 103.7, το Τρίτο 90.9 και τη Φωνή της Ελλάδας.

24 Μαρτίου 2023

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

08.00 Λίτσα Τότσκα
Η εκπομπή παρουσιάζει την «Αθέατη πλευρά της Εθνεγερσίας». Η καθημερινότητα των αγωνιστών του 1821, οι προσωπικές ιστορίες που τους σημάδεψαν, οι μεγάλοι έρωτες που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου, αλλά και εκφράσεις που χρησιμοποιούμε και γεννήθηκαν στα χρόνια της Επανάστασης. Όταν ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη συναντά τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη, ο λυγμός του τραγουδιού τους συγκινεί και εξυψώνει.

13.00 Δήμητρα Κόχιλα
Το «Δέντρο της Μουσικής» αναζητεί τους αφανείς και επιφανείς ήρωες του χθες και του σήμερα, ακολουθεί τα βήματα αρματολών και κλεφτών, αρχηγών και καπεταναίων, ανηφορίζει στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές και κάνει στάσεις δίπλα σε ποταμιές και σκιερά πλατάνια, ενώ δεν ξεχνά τη Βαγγελιώ και τον Βαγγέλη που έχουν την τιμητική τους. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει μελωδίες και λόγια τα οποία μας υπενθυμίζουν τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι και την Επανάσταση του 1821, πάντα με την υπογραφή του ανώνυμου δημιουργού, ο οποίος με τον δικό του τρόπο, καταγράφει την ιστορία όπως τη ζει και τη βιώνει.

17.00 Στάθης Δρογώσης
Η εκπομπή «Αντέλμα» τιμάει την εθνική εορτή. Η Ελλάδα υμνήθηκε, αλλά και κατακρίθηκε σε πολλά ελληνικά τραγούδια. Από την «Ελλάς του 2000» μέχρι το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» και από το «Τσάμικο» του Σαββόπουλου μέχρι την «Ελλάς» του Παπακωνσταντίνου, μεγάλοι Έλληνες τροβαδούροι έχουν περιγράψει την τρέλα του να είσαι νεοέλληνας, να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους αρχαίους και να ισορροπείς ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

22.00 Πανταζής Τσάρας
Η εκπομπή «Καινά Δαιμόνια» παρουσιάζει τη δημοτική ποίηση την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, μέσα από τις συλλογές «Δημοτικά Τραγούδια - Εκλογαί» του Νικόλαου Γ. Πολίτη και «Άσματα Δημοτικά της Ελλάδος» του Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου. Η εκπομπή διανθίζεται με μελωδίες και τραγούδια της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

08.00 Θεόδωρος Λούστας
Στο πλαίσιο του 17ου αφιερώματός της στον Thomas Beecham (1879-1961), η εκπομπή «Στη μαγεία του πρωινού» παρουσιάζει τα έξι αποσπάσματα που ηχογράφησε ο επιφανής Άγγλος μαέστρος από τη σκηνική μουσική «Τα ερείπια των Αθηνών, έργο 113, του Ludwig van Beethoven, με τη Χορωδία Beecham Choral Society και τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, από δισκογραφική εργασία του 1957.

09.00 Άννα Σακαλή
Η εκπομπή «Η μουσική των πάντων», παρουσιάζει μέσα από μουσική και λόγο, τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Ο πεζός και ποιητικός λόγος των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Γεράσιμου Μαρκορά, Βίκτωρος Ουγκώ, Μυρτιώτισσας, Γεωργίου Σουρή, κ.ά. πλαισιώνεται από συνθέσεις των Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, Αγγελικής Πάλλη, Henry Bishop, αλλά και επτανησιακά και φαναριώτικα άσματα.

15.00 Νίκος Κανελλόπουλος
Η εκπομπή «Κλασικά... και άλλα» θα είναι αφιερωμένη στην εθνική επέτειο. Με τίτλο «Έλληνες και Φιλέλληνες», στην εκπομπή παρουσιάζονται συνθέτες που σχετίζονται με το φιλελληνικό κλίμα της Επανάστασης του 1821: Μπετόβεν, Ροσίνι, Σούμπερτ, Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Στράους, Καλομοίρης, Κωνσταντινίδης, Λαυράγκας, Σκαλκώτας, Φάμπας, Μάντζαρος, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής Καμήλος Σταμάτης, αλλά και αξιοσημείωτες ερμηνείες του τενόρου Δημήτρη Κριωνά και της κιθαρίστα Ευας Φάμπα.

18.00 Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Η εκπομπή «Αυτόματος Τηλεφωνητής», φέρνοντας το μήνυμα της επετείου στο σήμερα, αναζητά με ποιους τρόπους αυτό που συχνά μοιάζει λάθος και αποδιοργανώνει, μπορεί να μεταβληθεί σε αποτελεσματική μέθοδο επανεκκίνησης, ειδικά σε περίοδο αποκλεισμού και απομόνωσης. Με οδηγό τον λόγο του Παπαδιαμάντη, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το νόημα της επετείου.

20.00 Μαρία Χατζάρα
Εκτάκτως, με αφορμή την εθνική επέτειο, παρουσιάζεται η κορυφαία ποιητική σύνθεση «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Διαβάζει ο ποιητής και τον συνοδεύει με την κιθάρα του ο Νότης Μαυρουδής σε θέματα από τη μελοποιημένη εκδοχή της «Ρωμιοσύνης» από τον Μίκη Θεοδωράκη.

-------------------------

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, οι ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» θα ακούσουν θεματικές εκπομπές ιστορικού περιεχομένου που θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν, μέσα από αυθεντικές πηγές εκείνης της εποχής, την ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, την επαναστατική ατμόσφαιρα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα, καθώς και τη συμβολή των Φιλελλήνων από όλο τον κόσμο στον αγώνα για την Ελευθερία. Ακόμη, μουσικές εκπομπές θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα με τραγούδια από τη δημοτική παράδοση, καθώς και το έντεχνο ρεπερτόριο, εμπνευσμένα από την Επανάσταση και τους ήρωές της.

Τέλος, οι παραγωγοί της «Φωνής της Ελλάδας» θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, από το χειμωνιάτικο Μόντρεαλ, τη Στοκχόλμη, τη Στουτγκάρδη και την Αστόρια στη Νέα Υόρκη, μέχρι την καλοκαιρινή Μελβούρνη, την Αλεξάνδρεια, αλλά και το Λουμπουμπάσι στην καρδιά της Αφρικής, ανταμώνοντας ξενιτεμένους συμπατριώτες μας, οι οποίοι θα περιγράψουν την εορταστική ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων τους.