Το BBC δεν είναι ΕΡΤ, έκανε πίσω και δεν θα καταργήσει τη χορωδία του

Το BBC δεν είναι ΕΡΤ, έκανε πίσω και δεν θα καταργήσει τη χορωδία του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντιθέτως η ΕΡΤ δεν έχει πρόβλημα να υποβαθμίζει τα Μουσικά Σύνολα.

24 Μαρτίου 2023

Το BBC λοιπόν είχε αποφασίσει να καταργήσει τη χορωδία του αλλά τελικά ακυρώνει τα σχέδιά του, μετά την αντίδραση και την κατακραυγή. Περισσότεροι από 140.000 άτομα υπέγραψαν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας καλώντας τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να ανακαλέσει την απόφασή του.

Σήμερα λοιπόν το BBC ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ένωση Μουσικών (MU) να μην προχωρήσει στον απόφασή του, να μην κάνει περικοπές δηλαδή και να βρει εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης. «Γνωρίζουμε ότι η χορωδία είναι πολύ αγαπητή στην κλασική κοινότητα και ο επαγγελματισμός, η ποιότητα και το κύρος τους δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ» λέει τώρα το BBC.

Βέβαια στην Αγγλία είχαμε πιέσεις από μουσικούς και κοινό, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από μαέστρους, χορωδούς και ανώτερα μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Είναι η δεύτερη οπισθοχώρηση από το BBC αυτόν τον μήνα, θα θυμάστε που απέλυσε και στη συνέχεια επανέφερε τον Gary Lineker.

Κάτι ανάλογο έχει κάνει κι εδώ η διοίκηση της ΕΡΤ με τα Μουσικά Σύνολα. Η ΕΡΤ υποβάθμισε προ τριμήνου τη συμφωνική ορχήστρα της, αφήνοντας κενές τις θέσεις των μελών της. Από τις 105 οργανικές θέσεις της ορχήστρας μόνο οι 51 καλύπτονται από τακτικούς υπαλλήλους. Ούτε οι μισές δηλαδή! Ενώ δεν ανανέωσε και τη σύμβαση σε διάφορους μουσικούς που ήταν χρόνια εκεί, δεκαετίες. Παίρνοντας ελάχιστα χρήματα. Το ακόμα πιο τραγικό ήταν ότι εκτός από τους μουσικούς μείωσαν και τις παραγωγές της Συμφωνικής Ορχήστρας, περιορίζοντάς τες σε 24 τον χρόνο, δηλαδή μόλις 2 συναυλίες ανά μήνα.

Κι εδώ υπήρχαν αντιδράσεις αλλά, βλέπετε, η ΕΡΤ είναι ΕΡΤ, δεν είναι τίποτε παρακατιανό BBC να υποχωρήσει στο δίκαιο των αιτημάτων. Εχει το BBC, Κωνσταντίνο Ζούλα; Και βέβαια δεν έχει...