Jesus Christ Superstar, το άλμπουμ

Jesus Christ Superstar, το άλμπουμ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία εμβληματική παραγωγή, μία πρωτοποριακή ροκ όπερα που έγραψε ιστορία.

13 Απριλίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Το Jesus Christ Superstar ξεκίνησε ως ένα πολύ απίθανο εννοιολογικό άλμπουμ από μια εξίσου απίθανη εταιρεία, την Decca Records, η οποία δεν ήταν, μέχρι τότε, ευρέως γνωστή για πρωτοποριακές μουσικές προσπάθειες.

Όλα επινοήθηκαν από τον 21χρονο τότε συνθέτη Andrew Lloyd Webber και τον 25χρονο στιχουργό Tim Rice. Το Jesus Christ Superstar είχε σχεδιαστεί ως θεατρικό έργο, αλλά επειδή δεν υπήρχαν τα κεφάλαια για την παραγωγή του, οι δύο συνεργάτες αποφάσισαν αντ' αυτού να φτιάξουν ένα άλμπουμ για την παρουσίαση του έργου, ενός αρκετά ριζοσπαστικού ροκ/θεατρικού υβριδίου για τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιησού, όπως τις βλέπει ο Ιούδας. Αν και το περιεχόμενό του φαινόταν τολμηρό (και ίσως εντελώς ιερόσυλο), το έργο, ένα μιούζικαλ που απηχεί τις παραδόσεις της όπερας και του ορατόριου, ήταν δομικά τέλειο για άλμπουμ. Εξίσου αξιοσημείωτο με το θέμα του ήταν το γεγονός ότι η μουσική του γλώσσα ήταν ροκ.

Υπήρχε εκείνη την εποχή ένα θεατρικό έργο αμερικανικής προέλευσης με τίτλο Hair που χρησιμοποιούσε στοιχεία της ροκ μουσικής, αλλά δεν ήταν τόσο ενιαίο έργο όσο το δημιούργημα των Webber και Rice. Και ήταν χτισμένο πάνω στην ποπ μουσική που παρέπεμπε στο ροκ- το έργο των Webber και Rice παρουσίαζε μια πιο τολμηρή μουσική πρόταση και το έσπρωχνε πολύ πιο μακριά από ό,τι το Hair.

Λειτουργώντας ως παραγωγοί, οι δύο δημιουργοί συγκέντρωσαν περισσότερους από 60 κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς (μεταξύ των οποίων οι Chris Spedding, John Gustafson, Mike Vickers, P.P. Arnold, και μέλη της Grease Band του Joe Cocker, για να μην αναφέρουμε τους Murray Head, Ian Gillan και Yvonne Elliman σε βασικούς ρόλους τραγουδιστών), και κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλη την παραγωγή σε ένα άλμπουμ που περιείχε δύο επιτυχημένα singles (το ομώνυμο κομμάτι και το "I Don't Know How to Love Him").

Το Jesus Christ Superstar κυκλοφόρησε στην Αμερική από την Decca σε ένα όμορφο εικαστικά διπλό LP σετ με εικονογραφημένο λιμπρέτο, και φάνηκε να συνεχίζει από εκεί που είχαν σταματήσει τα Tommy των Who (επίσης έκδοση της Decca) και το Hair. Το κοινό, από όλο το ηλικιακό αλλά επίσης και πολιτισμικό φάσμα (αυτό που ήταν περίεργο για την εποχή), ανταποκρίθηκε.

Στους εφήβους που δεν γνώριζαν - ενδιαφέρονταν για τον Ιησού, την όπερα ή τα ορατόρια άρεσε ο ρυθμός, οι σκληροί ροκ ήχοι και το τραγούδι και έτσι αγόρασαν το άλμπουμ. Στον αντίποδα, οι γονείς ένιωσαν ότι ο δίσκος προσέφερε την ευκαιρία να κατανοήσουν κάποιες πτυχές της νεανικής κουλτούρας γύρω τους, και ιδιαίτερα της μουσικής της - το ίδιο και κάποιοι πιο προνοητικοί κληρικοί και θεολόγοι, οι οποίοι είδαν με καλό μάτι την ευκαιρία να διαδοθεί ο λόγος για τον Ιησού.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα LP που κατέκτησε τα charts και ακολουθήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από μια παραγωγή στο Broadway και, λίγο αργότερα, μια ταινία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (παραδόξως, το αρχικό διπλό LP δεν δημιούργησε σχεδόν καθόλου θόρυβο στην Αγγλία το 1970 και το 1971, αν και τελικά υπήρξε μια βρετανική θεατρική παραγωγή που έγινε το μακροβιότερο μιούζικαλ στο West End του Λονδίνου).

Και όλη αυτή η αποδοχή στην Αμερική έλαβε χώρα μόλις πέντε χρόνια αφότου μια αθώα παρατήρηση του John Lennon σχετικά με τη σχετική δημοτικότητα των Beatles και του Ιησού, που έγινε στην Αγγλία αλλά αναφέρθηκε στις αμερικανικές φυλλάδες, είχε οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και μποϊκοτάζ της μουσικής του συγκροτήματος και της περιοδείας τους το 1966. Το Jesus Christ Superstar, αντίθετα, διήλθε από τα σύνορα και τις νότιες πολιτείες χωρίς καμία διαμάχη, λέγοντας παράλληλα πολλά για το τι είχε συμβεί στην αμερικανική κοινωνία στο μεταξύ.

Η αρχική του κυκλοφορία ήταν επίσης το πρώτο "event" άλμπουμ της δεκαετίας του '70, προμηνύοντας μια σειρά από γενικά λιγότερο επιτυχημένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, από την ενορχηστρωμένη εκδοχή του Tommy των Lou Adler και Lou Reizner (η ροκ όπερα του Pete Townshend ουσιαστικά μεγεθυμένη σε διαστάσεις Jesus Christ Superstar).