«ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ»

«ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο φιλοξένησε το ΒΗΜΑ της προηγούμενης Κυριακής.

10 Σεπτεμβρίου 2010Ένα ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο φιλοξένησε το ΒΗΜΑ της προηγούμενης Κυριακής. Το έγραψε ο Δημήτρης Γαλάνης. Δεν λέει πράγματα που δεν γνωρίζουμε, ωστόσο έχει ενδιαφέρον και γι΄αυτό το αναδημοσιεύουμε σήμερα στο e-tetRadio.

Το τυποποιημένο ραδιόφωνο ξεκίνησε από την Αμερική και κατέκτησε τα ερτζιανά. Εξόρισε όμως την άποψη, το μεράκι, αλλά και τους ειδικούς στη μουσική. Η οικονομική κρίση το εγκατέστησε σχεδόν ολοκληρωτικά

Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό ραδιόφωνο έχει αλλάξει πρόσωπο. Από την εποχή των κρατικών, ερασιτεχνικών, πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών και των ραδιοφωνικών παραγωγών, πολλοί από τους οποίους είχαν βαθιά γνώση τόσο του μέσου όσο και της μουσικής, ελληνικής και ξένης, έχουμε περάσει στην εποχή της playlist, όπου απρόσωπα μηχανήματα ανακυκλώνουν τις επιτυχίες της εποχής. Ετσι το ραδιόφωνο φαίνεται να αποστειρώνεται επικίνδυνα, χάνοντας το χαρακτηριστικό του ιδίωμα, το συναίσθημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του περασμένο Ιουνίου που αφορά τον μουσικό παραγωγό κ. Γιάννη Πετρίδη, από τους θρυλικούς παραγωγούς του ελληνικού ραδιοφώνου· άνθρωπος που έμαθε σε γενιές Ελλήνων να ακούν ξένη μουσική και διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές δίσκων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις που έληγαν στο τέλος του μήνα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τη δική του. Τελικά βρέθηκε η (προσωρινή) λύση που αν και δεν τιμά ιδιαίτερα την ΕΡΤ, διέσωσε την κατάσταση. Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση της ΕΡΤ, συνεχίζει αμισθί την εκπομπή του, ωσότου βρεθεί η τελική λύση!


Αναγκαίο κακό

Αλλο πρόσφατο παράδειγμα, ο σταθμός Μελωδία FΜ, ένας κατ΄ εξοχήν μουσικός σταθμός, όπου μετά την απομάκρυνση του διευθυντή του κ. Οδυσσέα Ιωάννου απολύθηκαν την περασμένη Τετάρτη περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς του σταθμού. Η οικονομική κρίση και η μείωση των διαφημιστικών εσόδων των ραδιοφωνικών σταθμών οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε περικοπές του προσωπικού με αποτέλεσμα οι playlists να γεμίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Πετρίδης, το φαινόμενο της playlist εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αμερικανικό ραδιόφωνο τη δεκαετία του ΄70 και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ομογενοποίηση του ήχου της σύγχρονης μουσικής. «Οποιος αγαπάει τη μουσική μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι στη δεκαετία του ΄60 είχαν δημιουργηθεί πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ και το ραδιόφωνο αντανακλούσε αυτή την πληθώρα ακουσμάτων. Από το ΄70 και μετά η χρήση της playlist είχε σαν αποτέλεσμα να φτωχύνει η μουσική ποικιλία ».

Οπως επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, στη χώρα μας μετά την εμφάνιση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών ήταν ζήτημα χρόνου η εμφάνιση της playlist «αφού κοστίζει λιγότερο από το να έχεις διαφορετικούς παραγωγούς που θα παίζουν τις δικές τους επιλογές.Για μένα η playlist είναι ένα αναγκαίο κακό και το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι αυτοί που τις φτιάχνουν να έχουν μουσικές γνώσεις και καλό μουσικό γούστο».

Ο κ. Οδυσσέας Ιωάννου αναφέρει ότι η ολοένα αυξανόμενη επικράτηση των playlists στους ραδιοφωνικούς σταθμούς αντανακλά όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Οπως εξηγεί, παλαιότερα οι ακροατές ήταν πιο «φανατισμένοι» μουσικά, ενώ σήμερα οι δεν έχουν ανάγκη για βαθιά γνώση στη μουσική και ως εκ τούτου δεν ζητούν και από το ραδιόφωνο να διαθέτει ανάλογη γνώση.

«Οι σύγχρονοι ακροατές δεν ζητούν από το τραγούδι να παίρνει θέσεις, το θεωρούν απλώς μέσο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης.Το ραδιόφωνο της playlist είναι ένα ανώδυνο, εύκολο και ανούσιο ραδιόφωνο.Δεν ρισκάρει τίποτε,δεν ξεβολεύει τον ακροατή,δεν παρεμβαίνει σε τίποτε και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι για να έχει επιτυχία πρέπει να κολακέψει τις ήδη διαμορφωμένες επιλογές του μεγάλου ακροατηρίου» τονίζει.

Το ραδιόφωνο, όπως σημειώνει ο κ Ιωάννου, τα τελευταία χρόνια στραγγαλίζει με τα χέρια του μια ελευθερία που είχε κερδίσει με το σπαθί του όλες τις προηγούμενες δεκαετίες «σαν το πιο ελεύθερο και “άδολο” μέσο ενημέρωσης».«Θεωρώ», συνεχίζει, «ότι το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κάνουν ραδιόφωνοδεν είναι ελεύθεροι ούτε να υπερασπιστούν με πάθος τα “κολλήματά” τους,τις εμμονές τους.Αρα μιλάμε για ένα ραδιόφωνο που δεν είναι ανθρώπινο, αλλά είναι το ραδιόφωνο της απρόσωπης αγοράς».

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί αναγνωρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους κυριαρχίας της playlist είναι και η οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια πλήττει όχι μόνο το ραδιόφωνο, αλλά όλα τα μέσα επικοινωνίας.

«Οι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι σταθμοί στρέφονται στην playlist είναι καθαρά οικονομικοί. Η κρίση έχει πλήξει και το ραδιόφωνο και εδώ και καιρό οι σταθμοί προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα κατάσταση καταφεύγοντας στην playlist» σημειώνει ο κ Θοδωρής Βαμβακάρης, παραγωγός στον σταθμό Red FΜ, και προσθέτει ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει και τους διαφημιστές οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δεν εμπιστεύονται όσο θα έπρεπε το ραδιόφωνο, με αποτέλεσμα η διαφημιστική δαπάνη που απορροφούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να παρουσιάζει μεγάλη μείωση. Ωστόσο ο κ. Βαμβακάρης τονίζει ότι το φαινόμενο της playlist θα επικρατήσει πιο πολύ τις απογευματινές και βραδινές ώρες καθώς και τα Σαββατοκύριακα. «Είναι τρομερά δύσκολο να βγει η πρωινή ζώνη με playlist» λέει.


Η ΕΡΤ επιμένει

Εξαίρεση στον «επεκτατισμό» της playlist αποτελούν οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ3, στους οποίους οι παραγωγοί συνεχίζουν να «ντύνουν» τις ώρες των ακροατών με ελληνική, ξένη και κλασική μουσική. Ωστόσο και στη ΝΕΤ, που έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, υπάρχουν παραγωγοί που παίζουν μουσική αρκετές ώρες της ημέρας και κυρίως τη νύχτα. Στο Δεύτερο Πρόγραμμα πρωταγωνιστεί το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, αλλά υπάρχουν και εκπομπές με ξένη μουσική.


Η δικτατορία των μετρήσεων

Σημαντικός λόγος για την επικράτηση των playlists στο ραδιόφωνο είναι και οι μετρήσεις ακροαματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σταθμός Ηot FΜ, ο οποίος λειτουργεί χωρίς καθόλου παραγωγούς,αποκλειστικά με playlist, σημειώνει εδώ και μήνες υψηλά ποσοστά ακροαματικότητας.Βέβαια για τον σταθμό,ύστερα από γνωμοδότηση του ΕΣΡ ότι είναι παράνομος,υπάρχει απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του. Αυτή ωστόσο δεν έχει εκτελεστεί.
Οπως όμως τονίζει ο κ.Τάκης Γιαννούτσος, παραγωγός στον Red FΜ, «παρά το γεγονός ότι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι οι σταθμοί που λειτουργούν με playlist πάνε καλά, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πάνε και τόσο καλά. Ή τουλάχιστον μπορεί να πηγαίνουν καλά βραχυπρόθεσμα,αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα γυρίσει εναντίον τους.Νομίζω ότι οι παραγωγοί είναι απαραίτητοι. Οι σταθμοί με την playlist είναι ραδιόφωνο fast food».