Η «Εφημερίδα των Συντακτών» απαντάει για το θέμα Γιώργου Λούκου

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» απαντάει για το θέμα Γιώργου Λούκου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο σημερινό της φύλλο.

26 Ιουνίου 2023

 

Στην έντυπη έκδοση υπάρχει ένα κείμενο με την εξής τίτλο: Η αθώωση Λούκου, η ΕΦ.ΣΥΝ. και η «ορφανή τρύπα» των 2,7 εκατ. ευρώ.

Γράφει, λοιπόν:

Στις 20/6 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αθώωσε τον πρώην πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ την οποία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο λόγω κακών χειρισμών επί ημερών του στον Οργανισμό του Φεστιβάλ. Την αποκάλυψη του θέματος στα τέλη του 2015 από τις σελίδες της ΕΦ.ΣΥΝ. και από το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ της Εφης Μαρίνου ακολούθησε η παύση του κ. Λούκου από τη θέση του, ενώ στη συνέχεια η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη εναντίον του ίδιου και άλλων εμπλεκόμενων στην οικονομική διοίκηση του Φεστιβάλ.
Οχτώ χρόνια μετά ο κ. Λούκος αθωώθηκε διότι το δικαστήριο δεν πείστηκε για την ενοχή του και του αναγνώρισε ότι «δεν ενήργησε με δόλο». Από την ημέρα της αθώωσης του κ. Λούκου και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία επιθέσεων και διαστρεβλώσεων σε βάρος της εφημερίδας μας, επειδή τολμήσαμε το 2015 να αποκαλύψουμε όσα αποκαλύψαμε.
Οι επικριτές μας νόμιζαν ότι βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν, καθώς είναι γνωστά τα αισθήματα με τα οποία μας περιβάλλουν από την αρχή της έκδοσής μας. Τους κατανοούμε απόλυτα γιατί τους ξέρουμε και δεν περιμέναμε κάτι το διαφορετικό.
Ξεχνούν όμως ορισμένα βασικά πράγματα:
Πρώτον, δεν είναι η ΕΦ.ΣΥΝ. που διαπίστωσε ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ, επί ηγεσίας Λούκου, έχει χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο με κάτι παραπάνω από 2,7 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 2.735.762,54 ευρώ). Τη διαπίστωση της «μαύρης τρύπας» την έκανε σε έκθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους/Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για το χρονικό διάστημα 16/12/2013 έως 13/6/2014.
Δεύτερον, τον κ. Λούκο δεν τον έστειλε στα δικαστήρια η ΕΦ.ΣΥΝ., αλλά η ίδια η Δικαιοσύνη καθώς τέτοια οικονομικά ζητήματα αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα και η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη.

Κατά συνέπεια οι επικριτές μας οφείλουν να απαντήσουν σε ορισμένα καίρια ερωτήματα.

Είναι ή όχι υποχρέωση του Τύπου να αποκαλύπτει εκθέσεις των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του κράτους όταν προκύπτει κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος; Θέση της ΕΦ.ΣΥΝ. είναι ότι όλες αυτές οι εκθέσεις πρέπει να δημοσιεύονται για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, καθώς πρόκειται για δικά του χρήματα. Οι ξιφουλκούντες κατά της ΕΦ.ΣΥΝ. έχουν διαφορετική άποψη και ποια;

Πρέπει όλοι οι Ελληνες πολίτες -όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όσο σπουδαίοι και αν θεωρούνται- να ελέγχονται για τις πράξεις τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και μέσω της δημοσιότητας;

Οι αθωωτικές αποφάσεις όσων ελέγχθηκαν δικαστικά συνιστούν μήπως απόδειξη ενοχής για όσους άσκησαν έλεγχο (στη συγκεκριμένη περίπτωση για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έκανε τον έλεγχο και την ΕΦ.ΣΥΝ. που τον δημοσιοποίησε); Οι επικριτές μας τι θέση έχουν επ' αυτού;

Ο κ. Λούκος αθωώθηκε γιατί δεν είχε δόλο, απεφάνθη το δικαστήριο. Αλλά μήπως η «μαύρη τρύπα» των 2,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ έπαψε να υπάρχει; Και αν εξακολουθεί να υπάρχει, πώς δημιουργήθηκε και ποιος ευθύνεται γι' αυτήν; Δεν θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι;