Είδαμε το ντοκιμαντέρ του Netflix για τους «Wham!» (πόσο σημαντικός ήταν ο Andrew λοιπόν...)

Είδαμε το ντοκιμαντέρ του Netflix για τους «Wham!» (πόσο σημαντικός ήταν ο Andrew λοιπόν...)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τέσσερα χρόνια (μόλις!) κράτησε η καριέρα του ντουέτου που μεγαλούργησε.

06 Ιουλίου 2023

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Είδα χθες (πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, ούτε γκρούπι να ήμουν...) το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τους Wham! - σε σκηνοθεσία Chris Smith. Ενα ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας και 30 λεπτών που καταγράφει την πορεία του συγκροτήματος το οποίο έστησαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 ο George Michael και ο Andrew Ridgeley.

Το φιλμ στηρίζεται σε βίντεο και ηχητικά που είχαν φτιάξει οι δυο τους τότε, αλλά και στα πολλά λευκώματα με πλήθος στοιχείων που κρατούσε η μητέρα του Andrew. Θησαυρός ανεκτίμητος, η γυναίκα μάζευε κάθε απόκομμα από εφημερίδες και περιοδικά που αφορούσαν τους Wham!, αφίσες, εισιτήρια κ.ά.

Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει παλιότερη αφήγηση του George Michael που πέθανε το 2016 (κυρίως από μία συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC) με σύγχρονη του Andrew Ridgeley. Και περιορίζεται αυστηρά στα χρόνια ύπαρξης του γκρουπ (και λίγο στα παιδικά τους χρόνια) χωρίς να ασχολείται ούτε στο ελάχιστο με την μετέπειτα, λαμπρή, καριέρα του George Michael. Μόλις τέσσερα χρόνια κράτησαν, από το μουσικό σόου του BBC «Top of the Pops» το 1982 έως και τη μεγάλη τους αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Γουέμπλεϊ το 1986. Τότε χώρισαν φιλικά γιατί κατάλαβαν, είχαν καταλάβει καιρό πριν και οι δυο τους, ότι ο George Michael δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει σόλο πορεία. Και ήταν μόλις 23 ετών. Φίλοι από την 1η Γυμνασίου, κολλητοί!

Το ντοκιμαντέρ έχει ενδιαφέρον χωρίς να είναι τίποτε το σπουδαίο αν το κρίνουμε με όρους κινηματογραφικούς. Περιέχει και κάποια σπάνια πράγματα όπως δύο-τρεις πρώιμες ηχογραφήσεις του Careless Whisper - το κομμάτι αλλού κυκλοφόρησε ως Wham! και αλλού ως George Michael σκέτο. Βλέπουμε και την ψυχολογική καταπίεση που ζούσε ο George Michael επειδή δεν μπορούσε να πει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Πάντως το ντοκιμαντέρ πασχίζει να αποδείξει ότι ο Andrew ήταν πολύ σημαντικός στους Wham!, άκρως απαραίτητος. Δεν μας έπεισε ωστόσο. Καλλιτεχνικά εννοώ. Διότι η χρησιμότητά του σε ανθρώπινο και ψυχολογικό επίπεδο αποτελεί άλλη κουβέντα. Δείχνει μάλιστα πολύ cool τύπος. «Ο Άντριου άλλαξε τη ζωή μου ακριβώς με τον τρόπο που χρειαζόμουν κάποιον να αλλάξει τη ζωή μου αν επρόκειτο ποτέ να γίνω ποπ σταρ» λέει κάποια στιγμή ο George Michael.

Αξίζει, να το δείτε!