Η πορεία του «105.5 Στο Κόκκινο» επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα

Η πορεία του «105.5 Στο Κόκκινο» επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από ένα απλό κομματικό ραδιόφωνο, μετατράπηκε σε έναν υπολογίσιμο «παίκτη» στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών σταθμών.

06 Ιουλίου 2023

Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από 15 χρόνια, κλείνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το κόμμα και, φυσικά, για τα ΜΜΕ που λειτουργεί. Ανάμεσα σε αυτά και ο 105.5 Στο Κόκκινο, που εδραιώθηκε στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών ραδιοφώνων, με την ακροαματικότητά του να πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ραδιοσταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του πειρατικά στις αρχές του 2006, όταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος. Το πρόγραμμα του 105.5 Στο Κόκκινο ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στην ενημέρωση, τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, και την ψυχαγωγία τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Το στήσιμο του σταθμού ανέλαβαν τότε ο Θανάσης Καρτερός στο ειδησεογραφικό κομμάτι, και ο Βαγγέλης Βέκιος στο μουσικό.

Όταν ανέλαβε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του 105.5 Στο Κόκκινο, το ραδιόφωνο της συνιστώσας του Συνασπισμού κινούνταν ήδη σε ακροαματικότητες γύρω από το 1%. Στα ίδια επίπεδα με τον έτερο κομματικό σταθμό της Αριστεράς που λειτουργούσε τότε, τον 902 Αριστερά στα FM του ΚΚΕ. Στις αρχές του 2011 ο 105.5 Στο Κόκκινο παίρνει Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας χάρη σε διάταξη του νόμου Ρουσσόπουλου.

Η «αναγέννηση» του ραδιοσταθμού ξεκίνησε ταυτόχρονα με την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το 2013, όταν διευθυντής του έγινε ο Κώστας Αρβανίτης. Ο 105.5 Στο Κόκκινο άρχισε να ανεβαίνει, «αγγίζοντας» μέχρι το τέλος του χρόνου το 4%. Το ίδιο διάστημα ο σταθμός άρχισε να επεκτείνεται και στην περιφέρεια, στήνοντας «Κόκκινα» σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Καβάλα κ.ά., και να γίνεται πιο ενημερωτικός.

Τον μήνα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2015, ο «105.5» ήταν ανάμεσα στο 3,5-4%. Όπως και το διάστημα πριν και μετά το δημοψήφισμα, την ίδια χρονιά (τις δύο εβδομάδες γύρω από το δημοψήφισμα ο σταθμός έκανε τα υψηλότερα νούμερα που είχε ποτέ αν αυτό σημαίνει κάτι, πάνω από 5-6% στα αστάθμιστα). Το Κόκκινο είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί ραδιόφωνα όπως ο Βήμα 99.5 του ΔΟΛ, που ξεπερνούσε το 4%, και τα Παραπολιτικά 90.1 που κινούνταν γύρω από το 2%

Τους επόμενους μήνες μετά το δημοψήφισμα όμως, η ακροαματικότητα του 105.5 Στο Κόκκινο άρχισε να «καταρρέει», πέφτοντας έως και λίγο πάνω από το 1%. Ο ραδιοσταθμός άρχισε να παίρνει πάλι τα «πάνω» του κατά τη διάρκεια της θητείας του Νίκου Ξυδάκη στη διεύθυνσή του, ανεβαίνοντας σε μέσους όρους κοντά στο 3%.

Παρόλα αυτά, η περίοδος Τσίπρα στη διαχείριση του 105.5 Στο Κόκκινο δεν ήταν ρόδινη. Κατά καιρούς υπήρχαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία αλλά και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι έρχονταν σε ανοιχτή σύγκρουση με την ιδιοκτησία και την εκάστοτε διεύθυνση. Μάλιστα, το 2018, οι εργαζόμενοι του σταθμού έφτασαν στο σημείο να κάνουν κατάληψη της ροής του, βγάζοντας απεργιακό πρόγραμμα προκειμένου να ικανοποιηθούν ται αιτήματά τους.

Στις τελευταίες, ουσιαστικά, ακροαματικότητες με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα (03/04-11/06/2023), ο 105.5 Στο Κόκκινο βρέθηκε στην 33η θέση ανάμεσα σε 40 ραδιόφωνα, και στην τέταρτη στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών, με μέσο όρο 2,5%. Πεσμένος δηλαδή. Γενικώς η τελευταία σεζόν ήταν αρνητική και με πολλά λάθη

Όπως ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και ο ραδιοσταθμός του, είναι ήδη εν αναμονή του ανθρώπου που θα αναλάβει την αρχηγία.  

Η καρικατούρα του Αλέξη Τσίπρα είναι από φωτογραφία του Olaf Kosinsky, από το Wikimedia Commons