Το ιστορικό πριν φτάσουμε στην κόντρα του Mega και του ΑΝΤ1 με τη Nova

Το ιστορικό πριν φτάσουμε στην κόντρα του Mega και του ΑΝΤ1 με τη Nova
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διάφορα γεγονότα πριν τον «πόλεμο» που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα media.

16 Ιουλίου 2023

Ως γνωστόν, εδώ και μερικά 24ωρα ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Εκείνο του Mega και του ΑΝΤ1, και εκείνο της Nova-United Group με την προσθήκη από χθες και του Alpha και του Star, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και ρεπορτάζ στη βραδινή ενημέρωση. Ποια είναι, όμως, τα γεγονότα πριν φτάσουμε σε αυτή τη διαμάχη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν η BC Partners μέσω του United Group πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την πώληση της τότε Forthnet, το 2020. Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, οι τράπεζες που κατείχαν την εταιρεία έκριναν την προσφορά του σερβικού ομίλου ως την καλύτερη, απορρίπτοντας εκείνες της Duet Capital αλλά και του ομίλου Antenna. Στην «κούρσα» για την Forthnet ήταν και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία όμως αποσύρθηκε οριστικά στις αρχές του έτους.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών τελικά πέρασε εξ ολοκλήρου, μέχρι το τέλος του 2020, στα χέρια του United Group. Από τότε ξεκίνησε μια γενική φημολογία για εμπλοκή του ομίλου και στην ελεύθερη τηλεόραση, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. Τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγο είτε για εξαγορά του Open, είτε για αυτόνομη «κάθοδο» με την διεκδίκηση της περίφημης έβδομης πανελλαδικής άδειας.

Στα σχέδια αυτά όμως έβαλε ουσιαστικά «φρένο» μια διάταξη του νόμου Πέτσα-Λιβάνιου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και απαγόρευε σε συνδρομητικές πλατφόρμες να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το United Group να «χτίσει γέφυρες» με τον όμιλο Βαρδινογιάννη και τα κανάλια του, τον Alpha και το Star. Εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο οι δύο όμιλοι έχουν αναπτύξει μια στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Θοδωρής Κυριακού άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν αποστάσεις από τη Nova. Το 2021, το Mega έκλεισε συμφωνία με την Cosmote TV για τη μετάδοση ορισμένων αγώνων του Champions League, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός υπέγραψε συμβόλαιο με την πλατφόρμα του ΟΤΕ για την μετάδοση των εντός έδρας αγώνων του. Την ίδια περίοδο ο ΑΝΤ1 λάνσαρε την δική του συνδρομητική πλατφόρμα, το ΑΝΤ1+.

Τα σενάρια για την είσοδο της Nova στην ελεύθερη τηλεόραση «αναζωπυρώθηκαν» στις αρχές του 2023, όταν η κυβέρνηση κατάργησε, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την διάταξη που «έδενε» τα χέρια στις συνδρομητικές υπηρεσίες από το να εισέλθουν στην ελεύθερη τηλεόραση. Αυτή τη φορά η φημολογία έδειχνε τον Alpha ως τον πιθανότερο «στόχο» της Nova, αλλά και συμμετοχή σε περισσότερα ΜΜΕ του ομίλου Βαρδινογιάννη όπως το Star, τα ραδιόφωνα κ.ά.

Η «βόμβα» που πυροδότησε την κόντρα μεταξύ των δύο καναλιών και της συνδρομητικής πλατφόρμας ήρθε την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά τις εκλογές. Το Mega μέσα από το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων επιτέθηκε στο United Group, ενώ μια ημέρα μετά ακολούθησε και ο ΑΝΤ1 με τον ίδιο τρόπο. Ο όμιλος απάντησε στον ίδιο τόνο στο Mega, κατεβάζοντάς το ταυτόχρονα από το μπουκέτο του, με το κανάλι να οδηγεί την κόντρα στα δικαστήρια. Χθες ενεπλάκησαν στη διαμάχη και ο Alpha με το Star, παίρνοντας το μέρος της Nova.

Κυριακή πρωί η Nova ενημέρωσε τις εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές της με το παρακάτω sms!