Ο Brian Molko των Placebo αποκάλεσε φασίστρια και ρατσίστρια την Τζόρτζια Μελόνι

Ο Brian Molko των Placebo αποκάλεσε φασίστρια και ρατσίστρια την Τζόρτζια Μελόνι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βρίσκεται υπό έρευνα στην Ιταλία για όσα είπε για την πρωθυπουργό της χώρας.

19 Ιουλίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Ο τραγουδιστής-κιθαρίστας των Placebo, Brian Molko, προκαλεί πολιτικό σάλο στην Ιταλία, αφού καταφέρθηκε εναντίον της δεξιάς πρωθυπουργού της χώρας, Giorgia Meloni, αποκαλώντας την «φασίστρια» και «ρατσίστρια» κατά τη διάρκεια συναυλίας τους.

Οι εισαγγελείς στο Τορίνο έχουν πλέον ξεκινήσει έρευνα εναντίον του γεννημένου στις ΗΠΑ frontman του βρετανικού alt-rock συγκροτήματος μετά την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Sonic Park στο Stupinigi έξω από το Τορίνο. Την είπε και «σκουπίδι».

Η Meloni ηγείται του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, το οποίο έχει νεοφασιστικές ρίζες και ηγείται της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέτυχε τη νίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ κατέβηκε υποψήφια με αντιμεταναστευτικές πολιτικές, καθώς και με σχέδια για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο ποινικός κώδικας της Ιταλίας προβλέπει μικρά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για όποιον «δυσφημεί δημόσια τη Δημοκρατία», συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του στρατού. Η χώρα έχει επίσης πολύ σκληρούς νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμισης.

Για τους Placebo, η πιο σημαντική επίπτωση από το γεγονός ότι ο Molko αποκάλεσε τον Meloni «φασίστα» είναι μάλλον ότι τώρα υπάρχει πολιτική αντίδραση κατά της επερχόμενης ιταλικής συναυλίας τους που έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου στην πόλη Sassari, στο νησί της Σαρδηνίας. Ένα δεξιό μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Sassari, ο Mariolino Andria, απηύθυνε έκκληση με την οποία ρωτά τον δήμαρχο της πόλης, τον Nanni Campus, ο οποίος είναι επίσης δεξιός, «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η διοίκηση για να αποφύγει μια δυσάρεστη αντιγραφή αυτού που συνέβη στο Stupingi και πώς σκοπεύετε να λογοκρίνετε [το ενδεχόμενο] μιας τέτοιας αντίδρασης».