«Nothing Compares 2 U» - Η ιστορία του τραγουδιού

«Nothing Compares 2 U» - Η ιστορία του τραγουδιού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Prince έγραψε και ηχογράφησε το τραγούδι το 1984, αλλά δεν το κυκλοφόρησε ο ίδιος.

27 Ιουλίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Το έδωσε στους The Family, ένα συγκρότημα που είχε υπογράψει στη δισκογραφική εταιρεία του Paisley Park. Ηχογράφησαν το τραγούδι το 1985, με τον St. Paul (Paul Peterson) να αναλαμβάνει τα φωνητικά. Σύμφωνα με τον Peterson, του ζητήθηκε να το τραγουδήσει στο ύφος του Prince. Για να πετύχει το σωστό συναίσθημα, σκέφτηκε μια κοπέλα ονόματι Julie που του ράγισε την καρδιά στο λύκειο. Οι Family κυκλοφόρησαν το τραγούδι στο ομώνυμο άλμπουμ τους το 1985, το οποίο τελικά ήταν και το μοναδικό τους LP. Η εκδοχή τους δεν βγήκε ποτέ ως single και το τραγούδι ακουγόταν σπάνια μέχρι που η Sinéad O' Connor το διασκεύασε πέντε χρόνια αργότερα.

Η O' Connor κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, The Lion And The Cobra, τον Νοέμβριο του 1987, όταν ήταν 20 ετών. Τα singles "Mandinka" και "Troy" πήγαν καλά σε μέρη της Ευρώπης και έπαιξαν λίγο στο κολεγιακό ραδιόφωνο στην Αμερική. Περιόδευσε ως opening act των INXS και εμφανίστηκε στο Late Night With David Letterman ερμηνεύοντας το "Mandinka".

Τον Ιανουάριο του 1990, το "Nothing Compares 2 U" κυκλοφόρησε ως single, με το ολοκληρωμένο άλμπουμ I Do Not Want What I Haven't Got να ακολουθεί τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο, το τραγούδι πήγε στο #1 στην Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες, φέρνοντας την 23χρονη Sinéad στο προσκήνιο. Η δημοσιότητα επηρέασε αρνητικά την τραγουδίστρια. Ισχυρίστηκε ότι μισούσε τη φήμη που της έφερε το τραγούδι και πάλευε με την εμπορευματοποίηση της μουσικής της. Το "Nothing Compares 2 U" της χάρισε ένα Grammy για την καλύτερη εναλλακτική ερμηνεία (ήταν επίσης υποψήφιο για δίσκο της χρονιάς, καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία και καλύτερο μουσικό βίντεο μικρού μήκους), αλλά απέρριψε το βραβείο μαζί με όλα τα άλλα που της προσφέρθηκαν και αρνήθηκε να εμφανιστεί στην τελετή διαμαρτυρόμενη για τον υλισμό στη μουσική βιομηχανία. Η O' Connor πίστευε ότι την τιμούσαν επειδή πέτυχε εντυπωσιακά νούμερα πωλήσεων και όχι για την τέχνη της. Δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με αυτό.

Ο σκηνοθέτης John Maybury τράβηξε πολλά πλάνα στο Παρίσι για το βίντεο του κομματιού, αλλά κατέληξε να χρησιμοποιήσει μόνο ένα απλό πλάνο της O' Connor να τραγουδάει. Ξύρισε το κεφάλι της όταν η δισκογραφική της πρότεινε να δείχνει πιο θηλυκή φορώντας φούστες και κοσμήματα. Εκείνη απάντησε με το να ξεφορτωθεί τα μαλλιά της ώστε να μοιάζει περισσότερο με αγόρι. Όλα αυτά συνέβησαν ενώ έφτιαχνε το πρώτο της άλμπουμ. Αποτελούσε πιθανότατα μια παρορμητική εφηβική πράξη επανάστασης, αλλά επέμεινε σε αυτή, αφήνοντας το κεφάλι της ξυρισμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Όταν η Sinéad έκλαψε στο βίντεο, ήταν πραγματικό δάκρυ. Στο τεύχος του Rolling Stone Top 500 songs, είπε: «Δεν το είχα σκοπό, αλλά όταν συνέβη, σκέφτηκα: "Ας το αφήσω να συμβεί"». Στα απομνημονεύματά της Rememberings, η O' Connor εξήγησε ότι ο στίχος που προκάλεσε το δάκρυ ήταν

All the flowers that you planted mama
In the back yard
All died when you went away

Στα απομνημονεύματά της, το 2021, έγραψε και για την αμφιλεγόμενη σχέση της με τον Prince. Όταν το τραγούδι την έκανε διάσημη, προσκλήθηκε στην έπαυλή του στο Χόλιγουντ. Εκεί ο Prince την κακοποίησε λεκτικά και της επιτέθηκε σωματικά. Σύμφωνα με τις δικές της αναφορές, έφυγε με τα πόδια στη μέση της νύχτας και ο Prince την ακολούθησε με αυτοκίνητο.