Mια ωραία ιστορία παραπληροφόρησης...

Mια ωραία ιστορία παραπληροφόρησης...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οφείλουμε σεβασμό στις ειδήσεις.

07 Αυγούστου 2023

Του Γιάννη Παντελάκη

Χθες βράδυ το Mega έκανε ένα ρεπορτάζ για τις αυθαιρεσίες καταστηματαρχών στις παραλίες της Χαλκιδικής, ακολούθησε μια αποκάλυψη που έλεγε ότι ζευγάρι ηλικιωμένων κατήγγειλε ξυλοδαρμό από υπεύθυνο beach bar επειδή προσπάθησε να απλώσει μια πετσέτα στην παραλία δίπλα από το bar. Στο κανάλι ακούστηκε η καταγγελία της κυρίας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Το γεγονός όμως συνέβη πριν 14 μήνες, τον Ιούνιο του 2022 και η αλήθεια είναι ότι η παρουσιάστρια το είπε αυτό χωρίς όμως παράλληλα να δικαιολογήσει την ανάγκη να προβάλλουν ένα περυσινό γεγονός μόλις χθες. Η απάντηση-δική μου αυτή-είναι ότι το θέμα με τους ηλικιωμένους πουλάει, αγοραία διατύπωση αλλά έτσι λειτουργούν τα κανάλια. Το περιστατικό με τους ηλικιωμένους έχει στοιχεία δραματοποίησης, προκαλεί το θυμικό, ενισχύει την οργή του κόσμου.
Αν συνέβη πέρυσι, μικρή σημασία έχει για το κανάλι, μπορεί να το προβάλει και του χρόνου και το 2040 ακόμα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα Μέσα το αναπαρήγαγαν και το παρουσίασαν ως ενα γεγονός που συνέβη χθες, απλά είδαν το δελτίο του καναλιού και σκόπιμα ή όχι, δεν ανέφεραν ότι είναι ένα περυσινό γεγονός.
Προφανώς και ανάλογο περιστατικό μπορεί να συμβεί και φέτος, ποιος αμφιβάλει, ωστόσο η λεπτομέρεια του χρόνου που συνέβη ένα γεγονός δεν αποτελεί απλά λεπτομέρεια αλλά παραποίηση μιας πληροφορίας που δεν είναι ψεύτικη αλλά δεν συνδέεται με το φετινό κίνημα για την διεκδίκηση ελεύθερων παραλιών.

Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου κατάλαβε ότι το γεγονός συνέβη χθες και με την βοήθεια των social media έγραφε τόνους λέξεων γεμάτες κατάρες και αναθέματα και δημιούργησε εντυπώσεις με αφορμή ένα μπαγιάτικο γεγονός.

Οι ειδήσεις δεν είναι κάτι σαν απορρυπαντικά για να τις πουλάμε με ωραίο περιτύλιγμα, τους οφείλουμε τουλάχιστον έναν σεβασμό...

_____________

H φωτογραφία είναι από παραλία στην Καλιφόρνια (τη βάλαμε εμείς και το τερματίσαμε)