Αθηνά Καμπάκογλου εναντίον Κωνσταντίνου Ζούλα για την «Αυλή των Χρωμάτων»

Αθηνά Καμπάκογλου εναντίον Κωνσταντίνου Ζούλα για την «Αυλή των Χρωμάτων»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ την «κόβει» εν αγνοία της από την εκπομπή της.

22 Αυγούστου 2023

Νέο μέτωπο εντός του Ραδιομεγάρου, αυτή τη φορά για το μέλλον της «Αυλής των Χρωμάτων». Μέσα από εκτενή επιστολή που έστειλε στην ΕΣΗΕΑ, η παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια της εκπομπής, Αθηνά Καμπάκογλου, στρέφεται εναντίον του Κωνσταντίνου Ζούλα με αφορμή πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο της ΕΡΤ να προχωρά στην αντικατάστασή της μπροστά από τις κάμερες, από την ηθοποιό Κατερίνα Παπουτσάκη.

Η Αθηνά Καμπάκογλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κωνσταντίνος Ζούλας αρχικά ήθελε να «κόψει» την εκπομπή της, ωστόσο στη συνέχεια ανέβασε κατά πολύ το κόστος της, με την τοποθέτηση του Χρήστου Νικολόπουλου ως συμπαρουσιαστή, και τον κατηγορεί ότι θέλει να την φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Τις τελευταίες ημέρες γίνομαι αποδέκτης διαφόρων δημοσιευμάτων, τα οποία επιβεβαιώνονται και από διάφορες μεμονωμένες, σχετικές όμως με τη Δημόσια Τηλεόραση, φωνές, που με φέρνουν εκτός παρουσίασης της εκπομπής «Η Αυλή των Χρωμάτων» και τη θέση μου να καταλαμβάνει η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προαναφερθείσα εκπομπή είναι ξεκάθαρα δικό μου δημιούργημα, με την πολύτιμη βεβαίως συμπάρασταση και βοήθεια του εσωτερικού και αξιόλογου δυναμικού της ΕΡΤ, χρεώνοντας την εταιρεία με το υπέρογκο ποσό των 150 ευρώ, ανά επεισόδιο και την προσωπική μου αμοιβή να περιορίζεται αυστηρά στο μισθό μιας απλής δημοσιογράφου.

Αρχικά είχα την παρουσίαση, στη συνέχεια τη συμπαρουσίαση και στο σύνολο των χρόνων την αρχισυνταξία.

Η εκπομπή ξεκίνησε το 2018 ως εσωτερική παραγωγή, σημειώνοντας για 3 χρόνια σημαντική επιτυχία, ως προς τα νούμερα τηλεθέασης, στο πλαίσιο πάντα των δεδομένων της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα της ΕΡΤ2. Γεγονός όμως που ενοχλούσε κατά καιρούς κάποιους εκ των ιθυνόντων, οι οποίοι εκδήλωναν την αντίθεση τους με κάθε είδους επιθέσεις. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις εξωτερικές παραγωγές και ο νοών νοείτω.

Στη συνέχεια η συγκεκριμένη εκπομπή δυστυχώς μπήκε στο στόχαστρο του κυρίου Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος εξέφρασε την «επιθυμία» αρχικά να την καταργήσει, γεγονός που οδήγησε στη συμβιβαστική λύση της συμπαρουσίασης με τον κύριο Χρήστο Νικολόπουλο, που ανέβασε όπως ήταν αναμενομένο, το κόστος σε 10.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Και πάλι όμως το συγκεκριμένο κόστος σε καμμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμο με τις 40.000 ευρώ ανά επεισόδιο αντίστοιχων μουσικών εκπομπών, διότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών παράγεται από ανθρώπους της ΕΡΤ.

Η επιτυχία της «Αυλής των Χρωμάτων» συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν, με επαναλαμβανόμενη πρωτιά σε αριθμό τηλεθεατών, ισχύουσα και για τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης.

Φθάνοντας λοιπόν στο σήμερα η συγκεκριμένη εκπομπή πήρε ανανέωση με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον περασμένο Μάιο, ως έχει και χωρίς να έχει προκύψει ουδέν πρόβλημα σε σχέση με τους παρουσιαστές, ενώ δημοσιεύτηκε στη συνέχεια και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τον Ιούλιο συνεργάστηκα με τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης κ. Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, για διάφορα θέματα λειτουγίας της επόμενης σεζόν, προεξαρχόντων των τεχνικών.

Μετά από όλα όσα σας προανέφερα την περίοδο αυτή βρίσκομαι στη δίνη διαφόρων δημοσιευμάτων και ερωτήσεων από τους τηλεοπτικούς συντάκτες, μην έχοντας όμως καμμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και αναγκάζομαι να δηλώνω ευθαρσώς πλήρη άγνοια. Προφανώς ο κύριος Ζούλας επιχειρεί να με αιφνιδιάσει, εμποδίζοντας τη δυνατότητα της όποιας αντίδρασης μου.

Αναμένει αναμφίβολα μια νέα απόφαση, του στάθηκαν εμπόδιο οι θερινές διακοπές, του Δ.Σ. της ΕΡΤ, προκειμένου να αναιρέσει αυτή του Μαΐου και να επικυρώσει και επίσημα, κατόπιν εορτής, τα ήδη διαρρέοντα από τον ίδιο, στον τύπο. Περιμένει επίσης και την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής κοστολογίου, μόνο που την ίδια απόφαση περιμένουμε και εμείς με μεγάλη περιέργεια. Με λίγα λόγια προσπαθεί να με φέρει προ τετελεσμένου. Απαύγασμα ηθικής και εντιμότητας!

Συμπερασματικά και μετά τα προαναφερθέντα προκύπτουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα στα όποια ο κύριος Ζούλας υποχρεούται να απαντήσει έστω και αν το «παίζει» ενός ανδρός αρχή.

1. Να αποσαφηνίσει με ποια κριτήρια επιλέγει ή καταργεί εκπομπές;

2. Με ποιο δικαίωμα ισοπεδώνει επαγγελματικές και ανθρώπινες υποστάσεις;

3. Η αντικατάσταση μου πόσα ακριβώς χρήματα θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό;

4. Με ποιο δικαίωμα υποτιμά και απαξιώνει διαρκώς το αξιόλογο προσωπικό της Δημόσιας Τηλεόρασης και που ακριβώς επιδιώκει να φθάσει; Στην πλήρη ισοπέδωση του;

5. Με ποιο δικαίωμα διασύρει την αξιοπιστία και το κύρος του Δ.Σ παρουσιάζοντας το ως ουραγό στις τετελεσμένες αποφάσεις του;

Τις αποφάσεις που εντέχνως και κρυφίως διαρρέει, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του, από ό,τι φαίνεται έχουν αλλάξει de jure και de facto τα δεδομένα λειτουργίας της ΕΡΤ και έχουν περάσει στην ενός ανδρός αρχή. Τελικά δίνει κάπου αναφορά ο συγκεκριμένος κύριος; Θα ήθελα να το πληροφορηθώ προκειμένου με αίσθημα δικαιοσύνης να επιμερισθούν οι ευθύνες.

Επίσης αναρωτιέμαι αν τα μέλη του Δ.Σ της ΕΡΤ, έχουν αποδεχθεί το ρόλο που τους έχει επιφυλάξει;

Τέλος παρακαλώ για τις δικές σας ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να επικρατήσει αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαχείριση στον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και να περιφρουρηθούν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο «κόψιμο» της Αθηνάς Καμπάκογλου από την «Αυλή των Χρωμάτων» και την περαιτέρω άνοδο του κόστους της εκπομπής, εξέφρασαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Παρακάτω η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Προέδρου της ΕΡΤ, κ. Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος σταθερά υποτιμά και απαξιώνει εργαζομένους, ενώ, παράλληλα, αγνοεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Συστηματικά αποφασίζει μόνος του και στη συνέχεια διαρρέει εντέχνως τις αποφάσεις του, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του Δ.Σ..

Τελευταίο θύμα της διοίκησης Ζούλα είναι η συνάδελφος Αθηνά Καμπάκογλου, η οποία από το 2018 έχει την αρχισυνταξία και την παρουσίαση της επιτυχημένης εκπομπής «Η Αυλή των Χρωμάτων» η οποία κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό και μάλιστα ως εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με μηδαμινό κόστος. Η εκπομπή μπήκε στο στόχαστρο του Προέδρου πριν από ενάμισι χρόνο, και υπό την απειλή της κατάργησής της, έγινε μεικτή παραγωγή με την έλευση συμπαρουσιαστή, ανεβάζοντας το κόστος σε 10.000 € ανά επεισόδιο. Τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται στον Τύπο ότι θα προσληφθεί και παρουσιάστρια - ηθοποιός κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος και η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου καλείται να περιοριστεί στο ρόλο της αρχισυνταξίας, αν και η εκπομπή είναι πρόταση και δημιούργημά της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει, ότι πρώτιστο καθήκον της εκάστοτε διοίκησης της ΕΡΤ είναι η αξιοποίηση των εργαζομένων και όχι η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές και σε πειραματισμούς με παρουσιαστές χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο.

Και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία αναφέρεται και σε άλλα θέματα εντός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης:

Επειδή ο κ. Ζούλας δεν μας έχει δείξει ότι είναι αμελής και επιμελώς μοιράζει τα ιμάτια της ΕΡΤ αριστερά και δεξιά, μας δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα.

Πόσο κόστιζε η μετάδοση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ώστε το κόστος να μπορεί να το καλύψει ένα ιδιωτικό κανάλι και όχι η Δημόσια Τηλεόραση ως όφειλε;

Έγκλημα εκ προμελέτης και το δεύτερο ερώτημα. Πως γίνεται μία εσωτερική παραγωγή κόστους 150€ ανά εκπομπή να καταλήγει με τις επιμελείς ενέργειες του κ. Ζούλα σε ποσό άνω των 10.000€ και απ΄ ότι πληροφορούμαστε με απόφαση προσωπική του κ. Ζούλα αυτό το ποσό θα εκτοξευθεί προς τα πάνω; Γιατί στο Μουσικό κουτί που δεν καταγράφει τα ίδια νούμερα τηλεθέασης δεν σκέφτεστε να αλλάξετε παρουσιαστές;

Το τρίτο ερώτημα είναι και το μεγαλύτερο έγκλημα. Γιατί με τους λοχαγούς σας που «όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν» έχετε δημιουργήσει μια εταιρική αποικία που έχει διαλύσει όλο τον εταιρικό ιστό καταλήγοντας να μην ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά; Είναι κοινώς αποδεκτό από στελέχη αλλά και απλούς εργαζομένους ότι τέτοια αποσύνθεση στην εταιρική λειτουργία δεν έχει προηγούμενο.

Για το διαρκές έγκλημα της ΕΡΤ3 η οποία έχει αποδομηθεί τελείως έχοντας παραιτηθεί Δ/ντές, Υποδ/ντές και Προϊστάμενοι θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενη ανακοίνωση.