Στάση εργασίας στην ΕΡΤ για την υποβάθμιση της ΕΡΤ3

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ για την υποβάθμιση της ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τα Σωματεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ.

04 Σεπτεμβρίου 2023

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκφράζουν την αντίδρασή τους στον περιορισμό του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, προς όφελος του ΕΡΤ News, αλλά και την γενικότερη υποβάθμιση του καναλιού από την διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης. Όλα τα σωματεία και οι ενώσεις των εργαζομένων εντός και εκτός Ραδιομεγάρου, κήρυξαν για σήμερα στάση εργασίας σε όλα τα μέσα της ΕΡΤ, από τις 13.00 έως τις 16.00, με μια σειρά από κοινά αιτήματα για την αναβάθμιση της ΕΡΤ3 και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις εγκαταστάσεις της.

Η κοινή ανακοίνωση των ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ., Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ-Α.Ε., Ε.Ε.ΕΡΤ, Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ και Πανελληνίου Σωματείου Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ:

Η ΕΡΤ3 είναι το μόνο κανάλι πανελλαδικής κάλυψης που βρίσκεται εκτός Αθήνας. Μετά από τρία χρόνια και τέσσερεις μήνες η διορισμένη Διοίκηση της ΕΡΤ, από την κυβέρνηση της ΝΔ, σταμάτησε το μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Η ενημέρωση από την ΕΡΤ3 περιορίζεται σε ένα βραδινό ημίωρο περιφερειακό δελτίο. Στην ΕΡΤ3 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματος και τον κεντρικό σχεδιασμό που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Η υποβάθμιση αφορά και συνολικά την ΕΡΤ τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και ταυτόχρονα δείχνει την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης προς τους εργαζόμενους. Ενδεικτικό γεγονός αυτής της κατάστασης η μη εφαρμογή της ΣΣΕ, από την διοίκηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Γεγονός πρωτοφανές για Δημόσιο Οργανισμό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνταγμα και την εργατική νομοθεσία.

Διεκδικούμε:

- Ενδυνάμωση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου τηλεοπτικού προγράμματος, με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

- Ενίσχυση του ενημερωτικού περιεχομένου της τηλεόρασης και άνοιγμα στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, με εσωτερικές παραγωγές και αθλητικό πρόγραμμα.

- Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

- Αναβάθμιση των χώρων μοντάζ σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

- Ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ.

- Αναβάθμιση των ραδιοφωνικών σταθμών FM 102 και 95,8 με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

- Πλήρη εφαρμογή και πιστή τήρηση των όρων και των προβλέψεων της Επιχειρησιακής ΣΣΕ σε όλα τα συμφωνηθέντα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό των ωρών έναρξης εργασίας των ομοχειριών, το διάλλειμα, τη μετακίνηση των εργαζομένων από και προς την εργασία τους όταν δεν λειτουργούν τα ΜΜΜ, την ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, τη συμπληρωματική ΕΣΣΕ για το προσωπικό ασφάλειας κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων κ. α. που αφορούν τα επιδόματα και το μισθό μας.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει σαφείς απαντήσεις για το σχεδιασμό αναφορικά με το ρόλο και την προοπτική της ΕΡΤ3 και συνολικά της ΕΡΤ ΑΕ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

Η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3, υπονομεύει έμπρακτα την ίδια την υπόσταση του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλοντας παράλληλα την επαγγελματική αξιοπρέπεια των εργαζόμενων σε αυτήν. Η ΕΡΤ3 πρέπει να παραμείνει το περιφερειακό μέσο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πανελλαδική εμβέλεια και έδρα τη Θεσσαλονίκη και να διατηρήσει τον ρόλο που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της.

Το ERTnews δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη βίαιη συρρίκνωση της ΕΡΤ3 και για την υποβάθμιση του ρόλου της σε δορυφορικό πάροχο περιορισμένου ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Η κατάργηση των δύο καθημερινών δελτίων ειδήσεων γενικού περιεχομένου που παράγονται και εκπέμπονται πανελλαδικά από τη Θεσσαλονίκη, δεν αντισταθμίζεται από ένα ημίωρο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων στην ΕΡΤ3 και ένα 15λεπτο ένθετο περιφερειακών ειδήσεων στο ERTnews.

Συντασσόμαστε με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που διεκδικούν:

- Την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια και την κοινωνία.

- Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος, με πολυθεματικό περιεχόμενο και με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

- Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM.

- Την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς.

- Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

- Την πραγματοποίση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.

- Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και την αναβάθμιση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων τους.

Και η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εδώ και καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTNEWS. Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Με τα δεδομένα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας με τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών για όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.), σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 13.00 έως τις 16.00 με αιτήματα:

- Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

- Την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου

- Την αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

- Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

- Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της διεκδικούν για την ΕΡΤ3 τον ρόλο που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της και καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού, επισημαίνοντας τον κομβικό και κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία, καθώς μέσω αυτής προβάλλεται η ελληνική περιφέρεια.