Εργαζόμενοι εναντίον διοίκησης της ΕΡΤ για το πρόγραμμα και τον ενημερωτικό της τομέα

Εργαζόμενοι εναντίον διοίκησης της ΕΡΤ για το πρόγραμμα και τον ενημερωτικό της τομέα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καταγγέλλοντας σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών από τους επικεφαλής του οργανισμού.

08 Σεπτεμβρίου 2023

Τα «βέλη» τους εναντίον του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, αλλά και ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην δημόσια τηλεόραση, έστρεψαν με ανακοινώσεις τους οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3.

Ο Γιάννης Δάρρας και ο Μανώλης Παπανικήτας παραθέτουν στο κείμενό τους μια σειρά από καταγγελίες εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τους μόνιμους εργαζόμενους, τις συμβάσεις έργου, το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3, την κάλυψη της ειδησεογραφίας από το ΕΡΤ News και την «Αυλή των Χρωμάτων» της Αθηνάς Καμπάκογλου.

Η διοίκηση Ζούλα παροπλίζει τη δημόσια ΕΡΤ και κατευθύνει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε εργολάβους. Δεν έχει τέλος το πάρτι με τις μεικτές παραγωγές την ίδια ώρα που αποψιλώνονται από ενημερωτικό πρόγραμμα τα εδραιωμένα, στο τηλεκοντρόλ και τη συνείδηση των τηλεθεατών, κανάλια της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3.

Η δημιουργία του ΕΡΤnews επεκτείνει απλά χώρο και χρόνο για προγράμματα που δημιουργούν οι ιδιώτες και πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Η πολλά υποσχόμενη ιδέα για 24ωρη ενημέρωση, μένει μέχρι τώρα «πουκάμισο αδειανό» αφού περιορίζεται στην ανακύκλωση ειδήσεων που θα χώραγαν και σε ένα πολυθεματικό κανάλι, επιλεγμένες ώστε να μην «ενοχλούν». Σε μία συχνότητα μάλιστα που οι τηλεθεατές ακόμα την ψάχνουν και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όσο και αν την αναζητήσουν δεν θα την βρουν.

Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 είναι αμφίβολο αν υπάρχουν έστω και λίγα λεπτά της ώρας αμιγώς εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, εκτός από δυο δελτία ειδήσεων που παράγονται από το ΕΡΤnews και προβάλλονται και στις δυο συχνότητες.

Ακυρώνεται βίαια ο ιδιαίτερος ρόλος της ΕΡΤ3, να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση τον οποίο διατηρούσε από την ίδρυσή της ως η μοναδική συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας εκτός Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Η απαξίωση και ο παροπλισμός του έμπειρου δυναμικού της ΕΡΤ εκδηλώνεται σταθερά και με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο θύμα της εμμονικής αντίληψης Ζούλα για «άριστους» και «άχρηστους» η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου. Η επιτυχημένη εκπομπή «αυλή των χρωμάτων» από εσωτερική παραγωγή με μηδαμινό κόστος, μετατράπηκε πριν ενάμιση χρόνο σε μεικτή παραγωγή με κόστος 10.000 ευρώ το επεισόδιο. Στο ΔΣ της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 ανακλήθηκε η δημοσιευμένη απόφαση για την συνέχιση της έως το τέλος του χρόνου. Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν ψηφίσει για την ανανέωση της μεικτής παραγωγής με επιχειρήματα για την ποιότητα και την τηλεθέαση που κατέχει, ψήφισαν σήμερα την κατάργηση της πριν καν ξεκινήσει η νέα σεζόν. Πολύ βολικά εκπαραθύρωσαν έτσι άλλο ένα πρόσωπο της ΕΡΤ, την Αθηνά Καμπάκογλου. Η παραγωγή συνεχίζεται, προσχηματικά ως νέα εκπομπή και με κόστος που ανεβαίνει στις 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

Συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, οι αθρόες προσλήψεις με συμβάσεις έργου. Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση η ΕΡΤ απασχολεί με συμβάσεις έργου και μέσω εργολαβικών εταιρειών και μεικτών παραγωγών 526 εργαζόμενους εκ των οποίων περίπου οι 150 είναι δημοσιογράφοι. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ ζητήσαμε για άλλη μια φορά ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων καθώς και σχεδιασμό για το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία του ΕΡΤnews. Το περιβόητο στρατηγικό σχέδιο Ζούλα ουδέποτε κατέγραψε το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Έτσι δεν αναπληρώνονται οι οργανικές θέσεις των εκατοντάδων εργαζομένων που αποχωρούν ετησίως με συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα η εμμονική προτίμηση του κ. Ζούλα σε ανθρώπους «της αγοράς» οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Εκλεκτοί του λαμβάνουν αποφάσεις και δίνουν εντολές χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα και άρα καμία ευθύνη, προκαλώντας χάος στη λειτουργία της ΕΡΤ.

Ο Ελληνικός λαός πληρώνει για μια δημόσια ΕΡΤ η οποία παραδίδεται σε ιδιώτες. Χωρίς καν να υπάρχει επαρκής λογοδοσία και διαφάνεια για τα εκατομμύρια που κατευθύνονται σε εταιρείες παραγωγής. Ο τρόπος με τον οποίο καταρτίζονται τα κοστολόγια προκαλεί συχνά ερωτηματικά για σπατάλες όπως οι τρεις μακιγιέζ για μια εκπομπή, σε πρόσφατη εισήγηση. Την ίδια ώρα η διοίκηση Ζούλα υποβάθμισε την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ αποφασίζοντας να μην στείλει στη Μανίλα ούτε ένα τηλεοπτικό συνεργείο.

Στο ίδιο πνεύμα καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός για το 2024. Το ΔΣ της 7ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε ισοσκελισμένο σχέδιο προϋπολογισμού με μηδενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και 3 εκατομμύρια μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο, παρότι η κυβέρνηση ζήτησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ και μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθαρίσαμε ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσει δεν θα ανεχθούμε να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εργαζόμενοι, αφού η δέσμευση κονδυλίων για το 2024 φτάνει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία αναφέρεται περισσότερο στην λειτουργία του ΕΡΤ News.

Με τον πιο εμφατικό τρόπο για άλλη μια φορά η διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα οι κύριοι Ζούλας-Καφαράκης δηλώνουν την αποτυχία του εγχειρήματός τους με την επωνυμία ERTnews. Την ώρα που ο Ελληνικός λαός δοκιμαζόταν από τα καιρικά φαινόμενα, αναγκάστηκαν να παίζουν την ροή του ERTnews στην ΕΡΤ1 δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ δεν υπάρχει. Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, στη συνείδηση του κόσμου η ΕΡΤ1 είναι το κανάλι των μεγάλων γεγονότων.

Προσπάθησαν με συντονισμένες κινήσεις εδώ και δύο χρόνια να απαξιώσουν το κεντρικό ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ καθώς και τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3 προσφέροντας απλόχερα την ενημέρωση σε ιδιώτες πρώην εργοδότες τους. Την ίδια ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια φορώντας δήθεν τον μανδύα του αμερόληπτου έπαιζαν πλάνα από τις πλημμύρες και των απεγκλωβισμό των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας στη Θεσσαλία, το δήθεν ενημερωτικό 24ωρο κανάλι των Ζούλα-Καφαράκη για το οποίο η εταιρεία έχει επιβαρυνθεί με 150 επιπλέον δημοσιογράφους, έπαιζε ένθετα.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις υποχρεώσεις που έχετε δημιουργήσει στην εργασιακή σας πορεία, όμως η ΕΡΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τσιφλίκι κανενός. Ο Ελληνικός λαός δικαιούται και θα έχει αδιάλειπτη, αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση είτε σας αρέσει είτε όχι.

Τέλος, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 καταγγέλλουν τον αποκλεισμό του καναλιού από την ΔΕΘ και την απουσία του από την ενημέρωση για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, με ευθύνη της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η διοίκηση της ΕΡΤ αλλάζει το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις για το κόψιμο δελτίων ειδήσεων και τη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, η διοίκηση συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της, τις μεταδόσεις των εγκαινίων της ΔΕΘ και της ομιλίας και της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού, μολονότι αρχικά αυτό δεν υπήρχε. Μεσοβδόμαδα μάλιστα άλλαξαν βάρδιες γι' αυτό το σκοπό. Είχε προγραμματιστεί επίσης για το Σαββατοκύριακο και πρωινή εκπομπή αφιερωμένη στη ΔΕΘ. Μετά την ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, άλλαξαν και πάλι το σχεδιασμό. Ούτε πρωινή εκπομπή ούτε κάποια άλλη εκπομπή με αφορμή την έναρξη θα μεταδοθούν, μολονότι η ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι παρά την αναπροσαρμογή του προγράμματος, η Έκθεση θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της το πρωί του Σαββάτου. Αυτό είναι το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη; Αυτά είναι τα δείγματα γραφής για το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα; Αυτά είναι τα σχέδια τους για την ΕΡΤ3; Μέχρι και η πινακίδα ΕΡΤ3 που υπήρχε για χρόνια στο περίπτερο της ΔΕΘ εξαφανίστηκε. Εξάλλου, αυτές τις ημέρες, που η Θεσσαλία έχει βουλιάξει και θρηνούμε νεκρούς, η ΕΡΤ3 θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Οι εργαζόμενοί της δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση της κοινωνίας και από τα μέτωπα της καταστροφής, καλύπτοντας για όλη την ΕΡΤ. Όμως, στο πρόγραμμά της ΕΡΤ3 αυτό δεν αναδεικνύεται. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η συρρίκνωση της ενημέρωσης στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 και να επανέλθει ο πλήρης ενημερωτικός χαρακτήρας της. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.