Σάλος με σχόλια του ιδρυτή του Rolling Stone, Jann Wenner, για τους μαύρους και τις γυναίκες μουσικούς

Σάλος με σχόλια του ιδρυτή του Rolling Stone, Jann Wenner, για τους μαύρους και τις γυναίκες μουσικούς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε συνέντευξή του στου New York Times για το νέο του βιβλίο

18 Σεπτεμβρίου 2023

 

update: Το Rolling Stone έκανε την εξής δήλωση

 

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο Jann Wenner μπορεί να είναι ο ιδρυτής του περιοδικού Rolling Stone, αλλά δεν είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Rock and Roll Hall of Fame μετά από αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε για τους μαύρους και τις γυναίκες μουσικούς. Μιλώντας στους New York Times, ο Wenner, εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του οι καλλιτέχνες αυτοί δεν «φτάνουν στο επίπεδο» των λευκών (και πιθανώς ανδρών) μουσικών. Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος του Rock and Roll Hall of Fame εξέδωσε το Σάββατο μια δήλωση που ανέφερε: «Ο Jann Wenner απομακρύνθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Rock & Roll Hall of Fame».

Αργότερα το Σάββατο, ο Wenner ζήτησε συγγνώμη μέσω του εκδότη του Little Brown. «Στη συνέντευξή μου στους New York Times έκανα σχόλια που υποβάθμισαν τη συμβολή, την ιδιοφυΐα και τον αντίκτυπο των μαύρων και των γυναικών καλλιτεχνών και ζητώ ολόψυχα συγγνώμη για αυτά τα σχόλια», ανέφερε.

«Το βιβλίο μου The Masters είναι μια συλλογή συνεντεύξεων που έκανα όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε, «οι οποίες αντιπροσωπεύουν καλύτερα την επίδραση του rock 'n' roll στον κόσμο μου- δεν είχαν σκοπό να αντιπροσωπεύσουν το σύνολο της μουσικής και των ποικίλων και σημαντικών δημιουργών της, αλλά να αντανακλούν τα κορυφαία σημεία της καριέρας μου. Είναι συνεντεύξεις που θεωρούσα ότι απεικονίζουν το εύρος αυτής της καριέρας. Δεν αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για μυριάδες καλλιτέχνες που άλλαξαν τον κόσμο, τη μουσική και τις ιδέες των οποίων σέβομαι και θα εξυμνώ και θα προωθώ όσο ζω. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον εμπρηστικό χαρακτήρα των κακώς επιλεγμένων λέξεων και ζητώ βαθύτατα συγγνώμη και αποδέχομαι τις συνέπειες».

Στα αρχικά του σχόλια, ο Wenner υπερασπίζεται τον λόγο για τον οποίο δεν συμπεριέλαβε γυναίκες ή μαύρους μουσικούς στο νέο του βιβλίο συνεντεύξεων, «The Masters».

«Δεν είναι ότι δεν πρόκειται για δημιουργικές ιδιοφυΐες», είπε ο Wenner στους Times. «Πηγαίνετε να κάνετε μια βαθιά συζήτηση με την Grace Slick ή την Janis Joplin». Συνέχισε, λέγοντας: «Από τους μαύρους καλλιτέχνες - ξέρετε, ο Stevie Wonder είναι ιδιοφυΐα, σωστά; Υποθέτω ότι όταν χρησιμοποιείς μια τόσο ευρεία λέξη όπως "δάσκαλοι", το λάθος είναι να χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη. Ίσως ο Marvin Gaye ή ο Curtis Mayfield;».

Ο Wenner συμπεριέλαβε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Mick Jagger και ο Bruce Springsteen - μουσικούς με τους οποίους διατηρεί επίσης στενή φιλία. Όπως είπε: «Παράδειγμα ο Mick Jagger - απλά δεν έδινε συνεντεύξεις σε κανέναν, και εξακολουθεί να μην δίνει. Είναι επειδή ήμασταν φίλοι, τον έπεισα να το κάνει. Είχα ένα ιδιαίτερο είδος σχέσης με τον Bob Dylan. Με τον Jerry Garcia ήμασταν παλιοί φίλοι από παλιά».

Ο Wenner επέτρεψε επίσης σε ορισμένους καλλιτέχνες, όπως ο Bono, να επεξεργαστούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνεντεύξεών τους, μια πρακτική που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες (παραδέχτηκε ότι ο John Lennon επεξεργάστηκε την περίφημη συνέντευξή του το 1970, στην οποία εξέφραζε τα συναισθήματά του για τους Beatles). Το γεγονός ότι ο Wenner επέλεξε να πάρει συνέντευξη από έναν αριθμό καλλιτεχνών που θεωρεί στενούς φίλους του και στη συνέχεια επέτρεψε σε αυτούς να επεξεργαστούν όσα του είπαν, δημιουργεί δημοσιογραφικά θέματα δεοντολογίας. Επιπλέον, είναι δύσκολο για τον Wenner να διατηρήσει οποιαδήποτε επίφαση δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας, αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενοχλεί κάτι τέτοιο.

Η ακεραιότητα του Rolling Stone έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία, κάτι που οι Times φροντίζουν να επισημάνουν. Αλλά για το θέμα αυτό, ο Wenner εξήγησε απλώς: «Ομολογώ: μάλλον το παράκανα. Και λοιπόν; Έχω το δικαίωμα».